• 瀏覽: 76,426
  • 回覆: 7
  • 追帖: 117
引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-2 02:18 PM 發表

今年應該係大型上落市, 高位應不超2018高位, 低位難講, 只能講低於20000機會微.
謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 05:14 PM 發表

估算恆指變幅聽落好似好複雜,其實唔難,心算都可以。比如話騰訊,恆指現時28000,騰訊現佔恆指10%,即是2800點,要升5%的話,即是140點,就係咁簡單。不過記住,恆指每日都按上日收市點數計算,唔好計得太長遠,適合計算幾日到一個月內的估算。當然如果你係即日鮮,計得來股價指數都跳幾格就無謂計喇! ...
如果睇長線呢

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 05:58 PM 發表

長線恆指不如權重股啦,比如話70萬蚊買盈富基金,不如買上述7隻權重股各10萬蚊啦。假如你不幸2007恆指年32000買入呢7隻權重股而唔係買盈富,2018年恆指最高都係33484,而7權重股剩係騰訊一隻都賺到你笑啦。(當然2007都未有友邦) ...
樓主覺得已經見底?

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 07:17 PM 發表

我只係話比如...
見底未至少睇埋業績期.
耐性變黃金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-24 09:36 PM 發表

分享一份相當詳細關於5G的資訊:
http://pg.jrj.com.cn/acc/Res/CN_RES/INDUS/2018/9/6/8692750e-6599-4d2d-8142-2a4b7959ce8f.pdf

電訊商歷年資本開支

另外是節錄自https://kknews.cc/tech/x8n6emr.html的一些資訊 (省略了欠持平的語句).

全球大約有 ...
如買入5g概念股,在熱炒過後,會是一個8年以上的長線投資?

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-4-6 04:12 PM 發表

平保過去3年每股淨利潤都有接近$1的增長. 基數越來越大, 增長率下降.

平保過去3年都 '金融科技與醫療科技'業務 錄得一次性重大重組融資收益, 分別佔淨利潤的9%-16%不等.
  • 2018年 普惠業務重組損益。陸金所控股完成C輪融資, 大幅增長重大公允價值重估收益。
  • 2017年 平安好醫生重組利潤。
  • 2016年 普惠業務重組利潤。
    暫且估計19年非一次性每股盈利$7, 一 ...
  • 咩位入値博d?

引用:
    原帖由 HSIsniper 於 2019-8-16 04:23 PM 發表

短線 (Q3) 差唔多啦, 反彈空間 26500 - 27000.
    中線 (Q4, 2019Q1) 睇 20000-22000.
    2020 Q1?

引用:
    原帖由 HSIsniper 於 2019-8-18 12:01 PM 發表

半年大市回顧/展望 (初版)

篇幅較長, 分兩次post. 先回顧上半年大市的預測

中期業績高峰期已過. 是時候回顧上半年展望下半年.
    展望初版 因為仲有 友邦 未出業績, 雖然 友邦創半年新高’已成定局’, 但友邦還是有d細節位要注意.
    到月尾再作修正.

5月尾我曾有以下瘋狂後市預測……
    全文: https://fin ...
    謝謝分享

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]