2019年恆指成分股解構 (#1回補解構的原意/意義)

引用:
原帖由 stephen 於 2019-2-25 07:53 AM 發表

感謝樓主咁有心機教學
其實只係分享.
我當係擺上網的個人筆記.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
今日上證升5%, 港股升0.5%, 係咪覺得有點似2015大時代炒起A股呢?
話唔定大時代2.0 !

中國股票指數大致分為中證, 上證, 深證系列. 今次集中講上證.

上證一系列指數是由中證指數有限公司編製。

而中證指數有限公司成立於2005年8月25日,由上海證券交易所和深圳證券交易所共同出資設立的一家專業從事證券指數及指數衍生產品開發服務的公司。
成立目的為整合滬深交易所現有指數資源,編製在全國乃至海外市場具有影響力的全市場統一指數,為股指期貨等金融衍生品提供標的指數。

下圖和網址包含中證指數有限公司編製的指數.
http://www.csindex.com.cn/zh-CN/indices/index?class_2=2&class_17=17&class_10=10&class_7=7&is_custom_0=1

下圖係上證系列的所有指數:
要注意的是 上证指数 同 A股指数 係兩個不同指數 (編號都不同), 上證50又係另一個獨立指數, 要搞清楚.

另外有一系列上证數字指数, 上證50, 上證180, 上證380, 上證100 和上證150, 他們之間又係咩關係?
唔好簡單以為數字大的上证即是直接包含數字小的上证. 除了(上證50和上證180) 同 (上證3800和上證100)  有直接包含的關係外, 其他都沒有 (甚至係剔除關係). 下面圖表整理幾個具代表性 (藍色) 或 容易混淆(灰色) 的指數的資訊.

從上表可見“上證180 + 上證380 +上證150” 就是綜合排名頭710隻股票, 以數目計約全部股票的45% (以市值計是85%).
這些綜合排名頭710隻股票在上證系列指數的行業權重如下.

上證 同  A股 是全部或接近全部股票, 最能反映中國的資本市場.
上證50 / 上證 180可視為上證 同 A股的權重股.
至於 上證380 / 上證 150, 你可以見到 原材料, 工业, 可选消费 這3項加起來佔超過一半, 而這3項比較能反映中小企/民生經濟.

上證指數系列表現

各上證指數編製日期都不同, 其中上證指數 (000001.SH) 最早編製, 幾乎內地有股票市場就存在, 其他指數其後陸續編製.
下圖係歷史指數月線圖, 線的顏色越暖市值越大.

可以見到2015大時代炒起市值較小的股票, 至2016年初上證50 等 大型股票已經調整完成.
而上證380同上證150的中小型股票仍未回復到合理水平, 一直至2018年10月才調整完成.
所以內地所謂28效應其實是錯覺, 並不是只升大股權重股, 而是細價股自2015大時代以來未完成調整.

如果所有指數自2012年5月標準化為2000點, 月線圖會變成下圖, 更能印證上述說法.
2015年冷色線頂升幅峰係暖色線的2倍, 一直至2018年10月冷色線才再次與暖色線匯聚.

附: 上證50成分股的權重
http://data.eastmoney.com/other/index/sz50.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-20 06:06 PM 發表

.

其實我唔係唔想答你, 我係唔識答你, 所以唔敢答你.
講真你邊個知見頂未?
俾多張圖你.
師兄, 唔識睇, 請問點解讀。?

引用:
原帖由 HSI_stockgirl 於 2019-2-26 12:26 AM 發表

師兄, 唔識睇, 請問點解讀。?
市況已變, 唔駛解讀舊數據啦

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-26 12:36 AM 發表

市況已變, 唔駛解讀舊數據啦
市況變左d咩🤔

引用:
原帖由 夏天的大橋 於 2019-2-26 12:38 AM 發表

市況變左d咩🤔
今日已經好唔同啦. 唔係咩?

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-26 12:51 AM 發表

今日已經好唔同啦. 唔係咩?
成交1700億

回覆 引用 TOP

388 港交所 出左業績.
每股全年盈利7.5, 第4季度盈利1.47.  (上年6.06, 上季 1.96.)
按年增24%, 按季倒退25%.

回顧先前解構, 高估盈利1d, 但業績都算唔錯, 市況亦回暖.
問題係已偷步升唔少,
以現價276.8計, 市盈率36.91 息率2.42%.
睇下市場反應再算.

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28011532&page=4#pid495141728

回覆 引用 TOP

恭喜友邦!!
恭喜友邦榮登恆指1哥!!

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-27 07:17 PM 發表

恭喜友邦!!

開始聞到有當年宏利的氣味。

不過大陸AIA是全資擁有,好過宏利小小。

山可以移動  但是動搖不了  我們廣大人民抗震救災的決心
水可以隔斷  但隔斷不了     香港同胞和內地同胞的友情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-27 07:17 PM 發表

恭喜友邦!!

幾時變左架

好帖!!!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夏天的大橋 於 2019-2-27 07:27 PM 發表

幾時變左架
今日收市

回覆 引用 TOP

引用:

恭喜友邦!!
過去5年,PE頂係20,現水平是超貴

其實係700,5太廢,
先會比1299上股王位

回覆 引用 TOP

一週短評

權重股方面, AIA同平保權重大升, AIA超10 (應該係首次), 平保接近5.
港交所都有所上升, 騰訊/匯豐繼續讓路.
中移有轉弱跡象. (京信通信發盈警, 如3月4日鐵塔業績唔好, 5G概念股炒風或告一段落.)

全週恆指幾乎平收, 上升股分只有20隻, 下跌30隻.
但5大升幅股權重比較大, 而且保險股5佔其3 (2隻中資+AIA), 而5大跌幅股權重都比較小.
因此恆指跌唔落.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。