2019年恆指成分股解構 (#1回補解構的原意/意義)

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-12 03:49 PM 發表

解構後記

其實市盈率和(或)息率區間係非常適合應用於大藍籌. 盈利和(或)派息都有跡可尋.
惟一般網站的市盈率/息率都係'即市市盈率', 未必能反映估值.
故此後記會解構市盈率誤區, 同時修正騰訊2019的波幅估算.

=========================
市盈率的誤區

記得騰訊 '市盈率' 在2018年頭 (3月, 出2017業績前) 曾經上過97.85嗎? ...
如果騰訊真係升到 540, 騰訊佔恆指大約4450點和約10%, 即是屆時恆指會大約到44500.
其實都幾天方夜譚.

要睇'食雞'遊戲幾時批, 不過到獲批時'食雞'會晤會已經過時?
可能基數大的關係, 其實市盈率區間頂部有下滑跡象.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
今個禮拜玩殘股大翻身, 恆指微跌45點, 但騰訊跌3.4%到333.8, 如果以近期高位352計跌幅更加達半成.
一隻騰訊跌的恆指點數已大過下表權重股以外的恆指上升點數.

下禮拜2匯豐公布業績, 但外界焦點放在中美貿易談判.
睇返過去5年年度同過去2年季度盈利

原來2018今年首3季盈利已超過上年全年盈利(上年2017第4季無盈利拖累).
今年第4季環球市況好波動, 唔知匯豐業績會點?
個人估計按季會稍稍倒退, 第4季每股盈利USD0.18, 全年就係每股盈利USD0.74.
另外今年暫無特別息派, 今次公布業績會唔會有驚喜? (希望唔係驚嚇啦! )

回覆 引用 TOP

呢個係bloomberg預測, 預測0.7570
EPS 0.55 唔知係咪 TTM?

回覆 引用 TOP

業績期到來, 分析一下權重股盈利.

炒恆指, 無論用咩工具應該都要睇下權重股.
畢竟指數只係合成數字, 本身意義唔係咁大.
點解話意義唔係咁大?
港股恆指計算方法係上日點數乘以當日流通市值變化綜合再經調整計算出來, 好容易扭曲, 更遑論反映香港經濟.
反映香港經濟?
港人有幾多人在香港道路上駕駛吉利的車?
金沙銀娛有幾多資產在香港? 港賭客比例佔幾多?
就連匯豐收入也只有49%係來自亞洲.
所以恆指只係扭曲的合成數字, 不能反映任何野.

而造成扭曲的原因正正係恆指係上日點數乘以當日流通市值變化綜合再經調整計算出來.
恆指本身以至其技術指標係非常不可靠, 因為只係個指數, 技術指標更甚.
個股就唔同, 好似騰訊470蚊好250蚊也好, 都係當時股份的市值, 至少係真實的價值, 個股技術指標也相對'可靠'.

你心水清可能會問: 為何騰訊高低位跌近半, 恆指卻只跌1/4多一些?
騰訊高位476.6 恆指33484.08時, 騰訊佔恆指約11% (約3683.25), 低位251.4 恆指24540.63時, 佔恆指約9% (約2208.66).
騰訊股價自高位跌-47.25%, 但因騰訊拉跌恆指點數只有1474.59點, 即-40.04%.
其間托住其他恆指跌到24540.63更只係跌-26.71%.
造成騰訊跌近半, 恆指卻跌1/4多一些.

其實成分股股價越高, 市值亦越高, 帶動恆指的升幅係會大過自身股價升幅, 反之亦然.
即是高位跌5%同低位跌5%影響恆指的力量係可以好唔同.

比較一下2018年2月6日同11月2日恆指同騰訊.

騰訊11月2日騰訊大反彈9.29%只拉升恆指4.21%.
2月6日騰訊跌7.03%恆指跌5.12%.
而騰訊當日佔恆指點數變化分別係212.44同-249.33, 騰訊11月低位大反彈9.29%升的恆指點數竟然不及2月暴跌7.03%的跌的恆指點數.

你可以從中睇到恆指扭曲程度.

所以分析恆指, 我寧願返過來先分析權重股, 再推算會影響恆指幾多.
也正正是此post的原意.

==================================
入正題. 分析一下權重股盈利.
權重股財政狀況通常都唔會有咩問題, 除非金融海嘯, 故專注解構盈利部分.

匯豐尋日講左1d.

匯豐近日恆指比重2哥位置都保唔住被友邦取代, 但仍然有9.52%, 係銀行股中最大.
恆指比重超過4%的銀行股(HSBC建行工行)恆指比重加埋有22.24%.
恆指比重超過4%的金融股(加AIA,平保)恆指比重加埋超過36.55%.
恆指比重超過4%的非金融股(只有騰訊中移)恆指比重加埋僅15.52%,
而所有恆指比重超過4%的權重股(以上提及7隻)加埋有52.7%,
7隻已佔過半恆指比重.

分析匯豐最大意義係其銀行股以至金融股的指標性.
一般人相信匯豐質素係比內銀好. 匯豐業務地區較分散, 而且市況差時內銀有’國家任務’要救微小企.
如果匯豐業績理想, 對內銀多少有些支持.
如果匯豐業績有差池, 內銀日子都唔會好過.
比如話匯豐績後升5%, 可能帶動內銀升2-3%, 或者反之.
跟住大概可以估算1下, 恆指現時28000, 匯豐9.5%大概係佔恆指2660點, 自身升5%大概升恆指133點.
再計其他大概升幾多, 粗略估算你的目標價, 選擇你的投資(機)工具先入市, 應該比較理想.

另外騰訊友邦, 恆指佔比都超9%, 兩者盈利都放慢或倒退.
友邦上半年按半年度盈利跌1/3, 騰訊年度化季度每股盈利都維持在10.5附近, 相對過往近4個季度按季增長非常低.
騰訊盈利放慢主要係政府停批遊戲, 整頓行業, 影響比較深遠. 友邦倒退係投資/資產的估值重估或損失造成, 影響屬週期性.
而言騰訊雖已很低殘, 但250反彈到350幅度都有40%, 友邦更加再破頂中, 將會增添恆指帶來波動性.

如果你決定炒恆指, 我覺得真係有需要估算一下騰訊友邦對恆指的影響.
尤其友邦, 友邦業務近半係來自中港, 香港部分相信好多係內地人南下簽的, 可以視友邦為半隻”內險股”, 有可能影響平保的表現.

總結: 指數只係合成數字. 港股如是, 美股歐日更加, 歐美日金融海嘯後早早就將金融股剔除於指數外. 炒指數睇技術分析, 不如望多眼權重股好過.

回覆 引用 TOP

估算恆指變幅聽落好似好複雜,其實唔難,心算都可以。比如話騰訊,恆指現時28000,騰訊現佔恆指10%,即是2800點,要升5%的話,即是140點,就係咁簡單。不過記住,恆指每日都按上日收市點數計算,唔好計得太長遠,適合計算幾日到一個月內的估算。當然如果你係即日鮮,計得來股價指數都跳幾格就無謂計喇!

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 05:14 PM 發表

估算恆指變幅聽落好似好複雜,其實唔難,心算都可以。比如話騰訊,恆指現時28000,騰訊現佔恆指10%,即是2800點,要升5%的話,即是140點,就係咁簡單。不過記住,恆指每日都按上日收市點數計算,唔好計得太長遠,適合計算幾日到一個月內的估算。當然如果你係即日鮮,計得來股價指數都跳幾格就無謂計喇! ...
如果睇長線呢

引用:
原帖由 siusuetlub 於 2019-2-17 05:17 PM 發表

如果睇長線呢
長線恆指不如權重股啦,比如話70萬蚊買盈富基金,不如買上述7隻權重股各10萬蚊啦。假如你不幸2007恆指年32000買入呢7隻權重股而唔係買盈富,2018年恆指最高都係33484,而7權重股剩係騰訊一隻都賺到你笑啦。(當然2007都未有友邦)

941就黎加大比重

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 05:58 PM 發表

長線恆指不如權重股啦,比如話70萬蚊買盈富基金,不如買上述7隻權重股各10萬蚊啦。假如你不幸2007恆指年32000買入呢7隻權重股而唔係買盈富,2018年恆指最高都係33484,而7權重股剩係騰訊一隻都賺到你笑啦。(當然2007都未有友邦) ...
樓主覺得已經見底?

剛才外出, 無數據在手.
現在回補. 因為2007年AIA未上市, 無法比較, 故拿2015年做例子.

買權重股應該係比買盈富好.
原因係成分股起恆指會10%封頂, 個股係唔會封頂, 當然風險會高d.
(匯豐曾經落過33蚊!)

不過要定期留意權重股恆指比重, 我對中移有保留, 原因係恆指比重每況愈下.
由10%下降至今日5.59%, 預視未來發展或難有突破.

中移最近可能只係為托起恆指而上升, 遲d風險胃納上升, 資金可能從中移溜走.

過往恆指比重每況愈下的成分股係有的, 中人壽, 3桶油以前都幾高.
一旦權重下降要考慮換馬, 加入權重週期性低的其他權重.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siusuetlub 於 2019-2-17 07:02 PM 發表

樓主覺得已經見底?
我只係話比如...
見底未至少睇埋業績期.

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 07:17 PM 發表

我只係話比如...
見底未至少睇埋業績期.
耐性變黃金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 07:17 PM 發表

我只係話比如...
見底未至少睇埋業績期.
點睇黎緊5仔業績公布?可重上$67嘛?

引用:
原帖由 beadman1 於 2019-2-17 07:29 PM 發表

點睇黎緊5仔業績公布?可重上$67嘛?
老實講,我對匯豐不悲觀,但唔想去估會點,反而想睇住績後市場反應去操作。

引用:
原帖由 HSIsniper 於 2019-2-17 08:17 PM 發表

老實講,我對匯豐不悲觀,但唔想去估會點,反而想睇住績後市場反應去操作。
你有5仔貨嘛?會持有到完業績?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。