註冊 登入

收息投資全攻略第三十九回 : 年年行好運,歲歲收高息 (不談政治及短炒)

其實我覺得港鐵倉一定要有少少做生活對沖 加上又算少少地產股 地鐵上蓋多數起樓 起完又會同旁邊屋苑起行人橋相連

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 山水有情 於 2019-2-1 07:26 PM 發表

始終相信港鐵是一家優質的企業,是次事件,事出應該另有原因,與管理層的質素扯不上太大的關係吧。
山水兄好! 各位晚上好!
飯可以唔食, 地鐵唔可以唔搭, 長供不放!
想買多啲reits 收息, 不過405, 778, 2778.... 隻隻高位, 點搞呀

今日睇返個倉嘅回報,其中一隻股票,雖然股價二年沒有升, 但回報居然有20個percent,真係估唔到。

當初買佢係因為人仔定期,利息越來越低,所以買佢嚟收息, 對佢並冇任何期望。

回覆 引用 TOP

恭喜

回覆 引用 TOP

另類收租股新意網 數據中心生意穩賺 博得過

https://www.edigest.hk/85016/inv ... %E7%84%A1%E9%99%90/

引用:
原帖由 JoeXman 於 2019-2-1 10:34 PM 發表

今日睇返個倉嘅回報,其中一隻股票,雖然股價二年沒有升, 但回報居然有20個percent,真係估唔到。
係邊隻?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-2-1 11:44 PM 發表

另類收租股新意網 數據中心生意穩賺 博得過

https://www.edigest.hk/85016/investment/%E6%95%B8%E6%93%9A%E4%B8%AD%E5%BF%83%E7%B4%94%E5%88%A9%E6%8C%89%E5%B9%B4%E5%8D%8723-%E6%96%B0%E6%84%8F%E7%B6%B2%E5%89%8D%E9%80%94%E7%84 ...
$4.5時冇人講,升左先黎講

錯過咗低位入貨,好彩仲有月供

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿姊 於 2019-2-2 12:11 AM 發表

好似冇升過,佢由七元跌下來的

引用:
原帖由 阿姊 於 2019-2-2 12:11 AM 發表

我一直睇好

引用:
原帖由 JoeXman 於 2019-2-1 10:34 PM 發表

87001?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-2-1 09:50 PM 發表

山水兄好! 各位晚上好!
飯可以唔食, 地鐵唔可以唔搭, 長供不放!
想買多啲reits 收息, 不過405, 778, 2778.... 隻隻高位, 點搞呀
P兄早晨,月供reits都係好的選擇,可惜唔係隻隻有得供。

引用:
原帖由 山水有情 於 2019-2-2 07:40 AM 發表

P兄早晨,月供reits都係好的選擇,可惜唔係隻隻有得供。
山水兄早晨! Little 兄、大王、登兄、各位早晨!
今個月開始月供2800, 亦加大700月供額!
2018 開始係公用股及Reits 大牛市, 越升越有! 對我哋儲收息股係ㄧ大難題, 諗爆頭

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-2-2 07:57 AM 發表

山水兄早晨! Little 兄、大王、登兄、各位早晨!
今個月開始月供2800, 亦加大700月供額!
2018 開始係公用股及Reits 大牛市, 越升越有! 對我哋儲收息股係ㄧ大難題, 諗爆頭 ...
個人覺得有避險因素在內,有點過火
如果氣氛再改善真正已見底,有機避險股跌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。