註冊 登入

期指二月正式開戰

今日早上造左個圓頂,9:39開沽,底位反彈時平倉,贏62點。之後三角形下破後再10:19沽,但升返上去,蝕26點。總數贏36點。之後今日上破三角形沒有跟進。

附件

2019-2-12 07:36 PM

Jerry
精選樓盤
引用:
原帖由 jerrytpk1122 於 2019-2-12 07:36 PM 發表

今日早上造左個圓頂,9:39開沽,底位反彈時平倉,贏62點。之後三角形下破後再10:19沽,但升返上去,蝕26點。總數贏36點。之後今日上破三角形沒有跟進。 ...
師兄試下每日做一次目標50至60點,收工。 睇下會唔會好D.

引用:
原帖由 topskyint 於 2019-2-12 09:06 PM 發表

師兄試下每日做一次目標50至60點,收工。 睇下會唔會好D.
你講得岩,因為唔想有壓力,暫時希望每日20點先,今日算做到。因為我大方向睇跌,所以朝早圓頂沽左得手,之後又想三角形下破,但沒有發生,止蝕應在20點內,但今日做唔到,需要 檢討。上破三角形後,又沒有追揸,不過上破後做左個後揪,先上升。下午上落不大冇玩。

Jerry

回覆 引用 TOP

今朝捉唔捉到個浪?

引用:
原帖由 topskyint 於 2019-2-13 01:09 PM 發表

今朝捉唔捉到個浪?
10點,11點,都唔難捉,但自己做緊其他野,錯過左。可惜。

Jerry

回覆 引用 TOP

今朝開市造左個小頂,沽左,但好快平手平左,10點,11點又錯過左。下午慢慢向上發展,但行得好慢,暫時未玩。

Jerry

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2019-2-5 09:35 PM 發表

即係師兄純玩期指?

29000係由個高位33484同24540既50%計出來, 我估可能係250天線回調一下, 再仲埋上去29000之後就調頭.
我就冇乜技術, 都係估估下, 個10,20,50,100天剛剛出現牛叉, 應該點到向上托一野, 再加埋D藍燈籠如匯豐中移動剛剛先開始起動, 我估都可以送埋恆指最後一程.

當然, 我都係純估, 在實際操作上, 我都係跟, 唔理佢到唔 ...
暫時上左250天線

Jerry

回覆 引用 TOP

LM 學嘢

回覆 引用 TOP

今日早上造左個小頂沽了一次。方向應該正確,但有反覆情況,賺1點平左。之後早上兩個升勢未能把握。今日升穿左250天線,但後市有機回落試250天線。

附件

2019-2-14 12:35 AM

Jerry

回覆 引用 TOP

今朝算係楔形下跌。下午應該會再彈高啲先。

附件

2019-2-14 12:27 PM

Jerry

回覆 引用 TOP

師兄,其實你邊個位入,個價都會上下擺動,唔會一入就跟你方向,你用咁多精神望住個Mon .賺一點,我覺得你未係好ready 真係落場。而家28200 係支持位,其實價近呢D 位好多時會反彈。你試呢D 位好過啦,或者如果你有信心個方向,可能你比多少少耐性賺廿點走人。

引用:
原帖由 topskyint 於 2019-2-14 01:32 PM 發表

師兄,其實你邊個位入,個價都會上下擺動,唔會一入就跟你方向,你用咁多精神望住個Mon .賺一點,我覺得你未係好ready 真係落場。而家28200 係支持位,其實價近呢D 位好多時會反彈。你試呢D 位好過啦,或者如果你有信心個方向,可能你比多少少耐性賺廿點走人。 ...
暫時信心未夠,又可能係未到我心目中嘅形勢。

Jerry

回覆 引用 TOP

今日是行下跌楔形,留意上破後(綠色箭咀),會彈回楔形起點,即黃線水平。所以在55樓,預測會再彈高啲,結果還算正確。今日沒有揸主要是因為突破楔形是橫行突破(紅色箭咀),並不是預期的上衝突破,不算是我心目中的突破方法,所以今日只暫時觀望。

附件

2019-2-14 04:13 PM

Jerry
有興趣可以睇下呢個網頁。
https://wiki.mbalib.com/zh-tw/下降楔形

Jerry

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jerrytpk1122 於 2019-2-14 04:13 PM 發表

今日是行下跌楔形,留意上破後(綠色箭咀),會彈回楔形起點,即黃線水平。所以在55樓,預測會再彈高啲,結果還算正確。今日沒有揸主要是因為突破楔形是橫行突破(紅色箭咀),並不是預期的上衝突破,不算是我心目中的突破方法,所以今日只暫時觀望。 ...
其實你都可以留意下成交,佢爆上去時成交增加。邊會有下下照你心水形態。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。