註冊 登入

整Youtube可以賺多少錢? ( 行業分析 & 教學 )

整Youtube可以賺多少錢? ( 行業分析 & 教學 ) E-mail 此主題給朋友

大家好, 我今次寫呢個教學其實吾係教大家做 full time Youtuber, 只係教大家快速合成影片, 從而每個月得到一定既收入

根據我自身經驗同埋參考其他Youtuber既自白, 一般Youtube Video每1000個Views可以得到 $2.5 美金左右, 如果影片係10分鐘以上, 每1000 Views 大概係 $4 美金左右. 比如話你post一個Video有50000人睇, 你就賺$125美金. 1百萬Views=$2500美金.

我地參考下BC Lowy既Channel, 呢個Channel只係將一D係外國Trending 既Videos加上中文字模. 佢每個Video平均都有50000 Views, 一日post 4 個Video到, 姐係話佢每日收入都有 $500 美金

(我同以下Channel無任何關係 )

BC Lowy:
佢個Channel至今總共有 121 million views... 姐係總收入有 $30萬美金 (200多萬港幣)
呢條友每日要周圍搵D搞笑奇趣影片,然後翻譯4~5條1分鐘長既Video,就有$4000港紙收入 (不過當然吾係一開始就有, 需要少少時間build up 個Subscriber count)

如果吾想做翻譯, 仲有好多選擇, 主要係做Compilation Video, 例如:
Fail Army:
        將一堆哈碌影片合成為一個5~10分鐘長既Fail Video, 呢類影片係Youtube一向好受歡迎
People Are Awesome:
        呢個Channel 同Fail Army剛好相反, 係將一D能人異士精彩既片段合成為一個長D影片, 然後加插好聽既背景音樂.
ElectroHouseBeats  :
        呢個Channel 係將一D專門跳shuffle dance既Youtuber既影片炒埋一碟, 然後加上Remix版既歌做background music. 平均每個Video都有幾十萬views.
Ozzy Man Reviews :
        呢個澳洲佬係睇住其他Youtube 影片然後講D搞笑既野   如果有人整個廣東話版應該幾過癮
        呢類影片又係好易整, 只要download人地既片再加上自己既錄音就搞店.

選擇背景音樂講究的mud?

整Youtube Video時只要加入最受歡迎既歌就會好多Views, 但係要注意版權問題, 千奇吾好用原版音樂, 要搵D Cover songs (網友翻唱) 或者一D remix版本. Youtube既AI自動detect你有無用copy righted music的, 有D人只係用Auto Tune將個pitch改下, youtube就Scan吾到. 不過最方便都係用翻唱版.
以下係幾個Cover song 同remix 版本, 大家可以參考下, 可以係Youtube 上面search到:
Ed Sheeran - Perfect ( cover by J.Fla )
Shinchan-Despacito - Cartoon Parody
Justin Bieber Love Yourself Remix DJ Remixer

如何收集影片同背景音樂

下載工具 yTubee:
        呢個係付費軟件, 要$8美金 ($60 港紙), 用黎將Youtube上面既影片同音樂大批下載落自己部電腦, 優點係十分方便易用, 同埋當Youtube版面改變時個軟件會提供software update, 仲支援Facebook Video, Vimeo (甚至其他我地成日夜晚上既網站) (下載地址是: yTubee + .com )

編制軟件 HitFilm Express :  
        呢個本身係付費軟件, 不過如果幫佢係Share Facebook或Google+就可以免費使用. 如果用過iMovie 或Windows Movie Maker應該幾容易上手, 因為功能多左好多, 個版面又複雜左, 新手要慢慢研究下先, 不過好彩我地只係需要用最簡單既功能做合成影片.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

暫時只唸到甘多, 如果有人有興趣整Compilation Videos, 我可以跟進一些心得, 例如點樣搵多D熱門音樂同Dancer既channel, 同埋點搵D有趣, 有觀賞價值既Clips.

精選樓盤
多謝師兄分享...
幾年前我都將一啲片放上YOUTUBE,都曾經收過幾千蚊, 不過後期因為工作忙所以放棄佐做呢樣野.....

引用:
原帖由 永遠的RollNRock 於 2019-1-31 03:09 PM 發表

多謝師兄分享...
幾年前我都將一啲片放上YOUTUBE,都曾經收過幾千蚊, 不過後期因為工作忙所以放棄佐做呢樣野.....
幾千蚊 ~ 都幾犀利wor , 你付出左幾多時間先有甘多? 定係本身興趣黎 ?

引用:
原帖由 永遠的RollNRock 於 2019-1-31 15:09 發表

多謝師兄分享...
幾千蚊美金,唔少野……
依家你D片呢?分享下吧

引用:
原帖由 cartman000 於 2019-1-31 07:30 PM 發表

幾千蚊 ~ 都幾犀利wor , 你付出左幾多時間先有甘多? 定係本身興趣黎 ?
其實我只係開始時放佐好多時間去搵片然後放上去,之後都無咩時間再理佢,剛才睇返由2013年到2017年,我總數收過HK$4000。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzlllg 於 2019-1-31 09:47 PM 發表

幾千蚊美金,唔少野……
依家你D片呢?分享下吧
你搞錯啦, 4K係港紙,如果係美金咁好搵我仲唔全職去做....

回覆 引用 TOP

Thanks for sharing!

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 cartman000 於 2019-1-30 11:10 PM 發表

大家好, 我今次寫呢個教學其實吾係教大家做 full time Youtuber, 只係教大家快速合成影片, 從而每個月得到一定既收入

根據我自身經驗同埋參考其他Youtuber既自白, 一般Youtube Video每1000個Views可以得到 $2.5 美金左右, 如果影片係10分鐘以上, 每1000 Views 大概係 $4 美金左右. 比如話你post一個Video有50000人睇 ...
BC Lowy?

佢靠咩賺錢? 佢話自己出片唔賺錢?
有咩秘密可以分享下

引用:
原帖由 omc 於 2019-2-2 09:44 AM 發表

BC Lowy?

佢靠咩賺錢? 佢話自己出片唔賺錢?
有咩秘密可以分享下
可能係... Youtube 引導d 人去個blog到, 個blog超多廣告

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

都幾好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cartman000 於 2019-1-30 11:10 PM 發表

根據我自身經驗同埋參考其他Youtuber既自白, 一般Youtube Video每1000個Views可以得到 $2.5 美金左右, 如果影片係10分鐘以上, 每1000 Views 大概係 $4 美金左右. 比如話你post一個Video有50000人睇 ...
謝謝樓主分享

心如止水......

回覆 引用 TOP

SIULOONGHAR遊戲王頻道 http://www.youtube.com/siuloonghar

Twitch Channel  https://www.twitch.tv/kevinxleung

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。