註冊 登入

[樓市分析及CCL] 一齊夾份買樓,有無得諗?

本主題由 WYJIMMY 於 2019-1-30 01:27 PM 關閉

一齊夾份買樓,有無得諗? E-mail 此主題給朋友

Here’s the plan
多有多夾,少有少夾,至少十萬為「一個單位」

費用價錢所有野按比例平分,當擁有最多「單位」要求賣樓就要賣,賣價最低價錢係由所有人心目中價再拉個平均數

如果賣個「單位」,只要有人肯接個「單位」即個十萬即可

買既單位以500-800萬為主,當然可以自己住番,但按市值俾番咁多位老細

邊個出最多錢,就有得話事權權層樓落自己名,但買完之後都要每人簽張律師紙,保障每人權益

好處:唔洗花咁大首期,同買股票差唔多
壞處:大家三唔識七,問題實多,但只要大家買賣之前簽好文件保障大家,我覺得有得諗

我唔係想係度sell 人叫人夾錢,只係想大家諗係呢個方法有無吸引力?

精選樓盤
十個人夾 落哂十個人個名?

引用:
原帖由 haha_668 於 2019-1-29 08:23 PM 發表

十個人夾 落哂十個人個名?
邊個出最多錢,就有得話事權權層樓落自己名,但買完之後都要每人簽張律師紙,保障每人權益

可能出最多錢個果唔想落名,咪第二出最多錢個有權去考慮落名

非法集資

引用:
原帖由 s.s.fai 於 2019-1-29 09:32 PM 發表

非法集資
咁點解股票就合法?夾份買樓就非法?

人多意見多, 好快有爭執

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高

回覆 引用 TOP

黑市資金,落名上身,一定無得諗

回覆 引用 TOP

去證監問吓就知

回覆 引用 TOP

買龍床盤

回覆 引用 TOP

唔會有劣師樓同你做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taipo173 於 2019-1-29 08:14 PM 發表

費用價錢所有野按比例平分,當擁有最多「單位」要求賣樓就要賣,賣價最低價錢係由所有人心目中價再拉個平均數

買既單位以500-800萬為主,當然可以自己住番,但按市值俾番咁多位老細

邊個出最多錢,就有得話事權權層樓落自己名,但買完之後都要每人簽張律師紙, ...
就算你自己屋企親戚夾,我相信最終都係不歡而散。

引用:
原帖由 和波長勝 於 2019-1-29 10:12 PM 發表

就算你自己屋企親戚夾,我相信最終都係不歡而散。
可以夾,但係唔可以太多人,頂盡四個,份數要均分,全部落名。

引用:
原帖由 taipo173 於 2019-1-29 08:14 PM 發表

邊個出最多錢,就有得話事權權層樓落自己名,但買完之後都要每人簽張律師紙, ...
已經犯左法

回覆 引用 TOP

引用:

邊個出最多錢,就有得話事權權層樓落自己名,但買完之後都要每人簽張律師紙,保障每人權益 ...
你知唔知呢個世界上有樣嘢叫房地產信托基金reits 點解要咁煩呢

引用:
原帖由 kidmanalex 於 2019-1-29 10:31 PM 發表

你知唔知呢個世界上有樣嘢叫房地產信托基金reits 點解要咁煩呢
基金又要養經紀,佢買左咩你真係知?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。