註冊 登入



打印

[其他] 求助:慘遭黑地產毒手

求助:慘遭黑地產毒手 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
被之前幾年不停搬屋攪怕了,2016年搬屋3次,2017年搬屋4次。仔仔從出生後申請公屋,都6歲了,公屋又遲遲不見。剛好人工又漲了,超額$2000,公屋更不要想啦。咬牙切齒決定買樓,層樓年紀大過我,首期高。四圍借錢,熟識能藉的都藉了,幾個老師聽說我買樓,將退休金借俾我。終於2018年6月買樓,8月尾完成交易。第一次看過房子後,簽了臨時合約,至簽訂正式合約期間,跟地產要求再次看樓,幾次都推說業主返工,沒時間在家(前業主住在樓裡)。孩子今年升小一,派位出來唔理想,其時也正到處找學校叩門。且上水與九龍隔得遠,也沒錢裝修,就作罷了。待到8月尾交易完成前2日,才在晚上匆匆看了樓算作驗樓。
小學開學日,剛好完成交易,匆匆入住。新的環境,新的學校,新的同學,尤其之前幼稚園返9點同埋學校早餐,小學要7點20前食完早餐出門,仲有返全日,小朋友都好唔適應。自己緊著揾工還錢。於是乎,白晝返工,夜晚陪讀學小一課程。一個人湊住兩個仔仔,做完呢地,更是不想其他野。聖誕新年時,仔仔完全適應學校生活節奏,做功課也沒之前惱氣了。想著可以喘口氣,點知幾日之後,收到屋宇署清拆令。即刻問之前經手的地產和律師樓,地產話了解情況再复我,過左2個星期了,仲話了解情況再复我。果個律師樓回復交易完成左,其他唔知。

而家真係唔知點算好,拆,又冇錢,唔拆,屋宇署封信上又話會坐監。有時真想一了百了,可仔仔細個,仲有親朋和老師借俾我的錢都未還,對唔住佢地啊。
網上各位大佬,俾d建議我,點做好啊?



精選樓盤
你冇上會?買時查冊冇釘?

完成後,所有野都是新買家處理。(除了完成前大家在律師樓有協議有手尾)



回覆 引用 TOP

先冷靜,清拆令幾時出?臨約前定後?


Apple Store 有 租霸資料庫 ! 業主齊心,杜絕租霸!
公屋入息超額$2000又可以系2018年買到樓都幾勵志...
另外,要拆幾多嘢?



伍毛害人 影響蒼生!
[隱藏]
買時地產話查冊冇釘wor,果時都好信地產,認為佢地唔會為左佣金呃人。自己也未查冊


引用:
原帖由 租霸資料庫 於 2019-1-25 04:37 PM 發表

先冷靜,清拆令幾時出?臨約前定後?
交易完成3個月,收到信件。



回覆 引用 TOP

先問問屋宇署,你收到既信係咪第一次發出既清拆通知。

如果係,就係你既責任。



Apple Store 有 租霸資料庫 ! 業主齊心,杜絕租霸!
借了三百萬多,買了層跟阿爸一樣年紀嘅樓,300幾呎带平台,只為想孩子有個穩定環境,唔使搬來搬去,學校也換來換去。真係搬屋有陰影啊,最快時三四個月搬一次。


三百万首期可以好多选择
你究竟买左乜9楼呀?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
又想人地幇你
又讲得唔清唔楚
晒气



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 租霸資料庫 於 2019-1-25 05:44 PM 發表

先問問屋宇署,你收到既信係咪第一次發出既清拆通知。

如果係,就係你既責任。
如果首次清拆令成交前出,都仲有機會可追討返。

另外我唔係教人犯法,但真係好少聽因為清拆令而坐監,甚至我認識唔少人唔賣樓都唔拆,所以先唔好比咁大壓力自己。



Apple Store 有 租霸資料庫 ! 業主齊心,杜絕租霸!
引用:
原帖由 qswll 於 2019-1-25 04:31 PM 發表

被之前幾年不停搬屋攪怕了,2016年搬屋3次,2017年搬屋4次。仔仔從出生後申請公屋,都6歲了,公屋又遲遲不見。剛好人工又漲了,超額$2000,公屋更不要想啦。咬牙切齒決定買樓,層樓年紀大過我,首期高。四圍借錢,熟識能藉的都藉了,幾個老師聽說我買樓,將退休金借俾我。終於2018年6月買樓,8月尾完成交易。第一次看過房子後,簽了臨時合約,至簽訂正式合約期間,跟地產要求再次看樓,幾次都推說業主返工, ...
正常樓宇買賣,律師和銀行會幫你查有冇order。
如果成交前,巳收到屋宇處order, 田土廳會有紀錄,律師一定知道,而且會要求上手負責埋佢。
如果是交易後,才收到order,算你唔好彩
現在最重要是問清楚屋宇處要你拆乜,有時只是公家地方,你不必太擔心



回覆 引用 TOP

压力好大好大,唔止用晒阿爸阿妈退休金,几个老师嘅退休金同埋亲朋借嘅钱都系入面。我而家恨唔得一日48個鐘,最好90個鐘一日,做多份工,好还钱。老人家嘅錢,都好養命錢來噶,佢地借俾我,都好大人情,一世都難還。


係自己平台度有d上蓋,平台入契嘅


[隱藏]
引用:
原帖由 down135 於 2019-1-25 04:54 PM 發表

公屋入息超額$2000又可以系2018年買到樓都幾勵志...
另外,要拆幾多嘢?
應該搵份平人工嘅
keep 住公屋輪候



春有百花秋有月,
夏有凉風冬有雪,
若無閒事掛心頭,
便是人間好時節!

回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。