註冊 登入



打印

從人生低點開始

從人生低點開始 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
大家好

小妹今年30有多,初黎創業。

話說兩年前跟ex男友分手,傷心欲絕,無心工作,結果俾無情的老闆炒左,於是開始收埋自己係屋企。幸好沒有家庭負擔,屋企人又體諒又開解我,結果我終於從寂寞的房間走番出黎。 

出黎第一件事就係搵工,寄左50多封電郵都無回音,好失望。一次機緣巧合之下,遇到我中學同學,原來佢依家想搵人合作攪化妝品店,佢有門路入貨,我就負責打躉,咁就一拍即合啦。 

從搵舖,攪裝修,做宣傳,對我這個初出芧爐出黎做生意的我黎講真不容易。每日同地產經紀睇鋪,行到腳都軟。之後同裝修師傅傾裝修,從草稿到完工,中間花了唔少心血。再跟朋友去四圍搵心儀的設備,搬搬抬抬終於到依家總算有個似樣的地方,過程雖然辛苦,但就好有滿足感。   

起初,生意唔算太好,因為未做過Sales的我都唔知如何sell起,小妹自問講野又唔叻,但日日咁sell下sell下就開始學懂。依家就懂得同客人介紹product之餘仲會同佢地傾下計,了解下佢地真正需要,所以生意都尚算OK。 



精選樓盤
恭喜你,好多時依d就係機會你要把握


回覆 引用 TOP

繼續努力,希望再繼續聽你分享
祝事事順利



回覆 引用 TOP

努力呀,慢慢黎,等妳出下半部


回覆 引用 TOP

[隱藏]
這幾個月生意麻麻,黎幾日舖頭都可以話係清閒呀,人坐係度就無野做就係度諗,到底點先可以令生意做得更加好呢,我個人唔叻,除左update下website、花心思去整下宣傳單張、頂盡都係落力D去sell客,我仲可以做D咩呢 ?  蠢蠢的我就只會做這些,突然變得沮喪左tim。


引用:
原帖由 yatata 於 2019-1-24 01:29 PM 發表

這幾個月生意麻麻,黎幾日舖頭都可以話係清閒呀,人坐係度就無野做就係度諗,到底點先可以令生意做得更加好呢,我個人唔叻,除左update下website、花心思去整下宣傳單張、頂盡都係落力D去sell客,我仲可以做D咩呢 ?  蠢蠢的我就只會做這些,突然變得沮喪左tim。 ...
做下online Marketing,落下廣告



引用:
原帖由 何必買股 於 2019-1-24 03:48 PM 發表




做下online Marketing,落下廣告
我都知,但生意麻麻,好難再花錢去大攪marketing 啦



引用:
原帖由 yatata 於 2019-1-24 04:38 PM 發表



我都知,但生意麻麻,好難再花錢去大攪marketing 啦
試下申請科技劵,問政府攞錢做



引用:
原帖由 何必買股 於 2019-1-24 04:55 PM 發表




試下申請科技劵,問政府攞錢做
我完全唔識喎,你有無資料可以分享下?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
每月開支幾多?


引用:
原帖由 sty31142 於 2019-1-25 03:51 AM 發表

每月開支幾多?
小本生意,所以慳得就慳啦



回覆 引用 TOP

其實依家經營唔係問題,但問題就變左落去D文件度啦。起初D單唔係好多,都仲可以勉強應付到,但時間久了,單多了,令我頭都大埋,始終我對數字就不感興趣,所以同同學商量過後就搵左個人黎幫我地。唔講由自可,講起就嬲嬲豬呀,無錯,佢係幫我file好晒D單,但一D都唔覺得整齊,因為每次當我想找某張單時,我都要搵一大輪,已經憫憫地,有幾次我地問佢我地公司盤數點,佢就拖住我地,唔吹佢都唔做,有事搵佢,佢又遲遲都唔覆我地,真係嬲左呀,所以就無再用佢。唯有自己硬著頭皮自己攪住先啦,再慢慢搵人啦。


回覆 引用 TOP

樓主可以讀lcci課程,自己可搞掂基本acc 入帳表


引用:
原帖由 leeccl 於 2019-1-25 01:40 PM 發表

樓主可以讀lcci課程,自己可搞掂基本acc 入帳表
我數學白痴黎架😅



回覆 引用 TOP

[隱藏]
試下攪化妝堂,比賽之後放ig,路過搭訕。


 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。