註冊 登入

[地產新聞轉載] 劏房之城.直擊】環海‧東岸一梯36伙 私樓價錢 公屋格局

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-1-23 08:44 AM 發表

沙田河畔花園E座中層單位,實用面積242方呎,業主原先意向以440萬元出貨,並已收票。但簽約前,突然反價至465萬元,加幅約5.7%,新買家終放棄購入單位。

河畔啲幾十年垃圾樓都係咁上下價錢,相對呢啲新樓算係幾抵住 ...
東岸190個放售, 佔全盤6分1....

真心誇,都等於一個細型新盤的數量了

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-1-23 08:49 AM 發表

謝謝
有沒有一個網站可以睇到全港樓盤的成交價
以我所知冇

回覆 引用 TOP

以前一間屋住二、三個人 而家只能住一個 電梯數目比多你啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-1-23 07:26 AM 發表

平均4.5戶一隻lift,都已經好過新地半山豪宅:御半山,御半山一層19戶有四隻lift,平均4.75戶share一隻lift
應該用成棟樓計算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai1621 於 2019-1-23 08:19 AM 發表

部份業主將單位放售,中原地產葉文浩表示,市場暫未聞二手成交,項目現有約190個單位放售,叫價最低為1C座低層E室,實用241方呎,叫價425萬元,呎價17,635元,原業主冀賺約50萬元或14%。 ...
個個成交價都係蝕,邊有錢賺。

引用:
原帖由 七個花花樹根 於 2019-1-23 07:57 AM 發表

d人只會知你住劏房之城,唔知個盤名叫環海東岸,買左都唔知點同人講住邊好
同菁雋一樣戴口罩出入

回覆 引用 TOP

掉垃圾要行33米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 4player 於 2019-1-23 08:14 AM 發表

其實有咩好嘈呢?買果陣唔知咩?
定覺得嘈完會有著數或可退貨?
買嗰陣冇諗冇天氣情況下會遲幾個月收樓
因而跌左2成
冇諗過遲收樓蝕5個月租
2條數加埋好襟計

係咪我要求太低...,
電梯數量我覺得算合理

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2019-1-23 09:57 AM 發表

買嗰陣冇諗冇天氣情況下會遲幾個月收樓
因而跌左2成
冇諗過遲收樓蝕5個月租
2條數加埋好襟計
里個是關鍵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 淡淡的天空 於 2019-1-23 12:15 PM 發表

係咪我要求太低...,
電梯數量我覺得算合理
數目作參考,仲要睇埋"大細", 有啲細到企兩三個人加架bb車已滿,有啲塞兩架單車都仲有位坐幾個人。

引用:
原帖由 annabb 於 2019-1-23 09:33 AM 發表

個個成交價都係蝕,邊有錢賺。
賺左經驗,經驗係無價的

回覆 引用 TOP

見到條長走廊, 幾驚見埋水電錶 

引用:
原帖由 pooh1971 於 2019-1-23 01:23 PM 發表

見到條長走廊, 幾驚見埋水電錶 
水電錶?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dustin 於 2019-1-23 01:16 PM 發表

數目作參考,仲要睇埋"大細", 有啲細到企兩三個人加架bb車已滿,有啲塞兩架單車都仲有位坐幾個人。
細,
仲有唔啱比例。A,14單位2lift
1:7
B,10單位3lift
1:3.3
C,12單位2lift
1:6
仲有貨lift1部
A座差唔多400單位用2部細lift,全港認第2都冇人認第一,中低層根本無可能搭到,一定飛站

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。