註冊 登入

想儲錢,應該買咩?

新年快樂
要穩定即係想求保本有息,
可以選擇短期D既plan,低風險又保證回報,
一D saving plan短期最長3年或者5年,保證回報有4.x%以上而且係複式計,短之除重可以連本帶利走人,
如想再短D,一係就定期,最短可以1個月,息率就少D而且係單息計

精選樓盤
引用:
原帖由 happy_kwan 於 1/2/2019 12:47 發表

請教!!可唔可以講多D??
係唔呢D:
月供一舊$$, 供幾年, 再放2-3年先攞得果D??
其實都有既,有重plan係可以隨時拎錢或者唔拎都得,鐘意擺幾耐就幾耐,
而且可以隨時停供,
重有係有最低保證派息率,
呢D plan同一般既saving plan好唔同

引用:
原帖由 B.M01 於 2019-2-6 04:54 PM 發表

新年快樂
一D saving plan短期最長3年或者5年,保證回報有4.x%以上而且係複式計,短之除重可以連本帶利走人,
如想再短D,一係就定期,最短可以1個月,息率就少D而且係單息計 ...
請問邊間有4%

引用:
原帖由 9個扁扁的魚蛋 於 6/2/2019 19:32 發表

請問邊間有4%
我會同你講,呢個有版規唔可以開名

引用:
原帖由 happy_kwan 於 2019-2-1 09:44 PM 發表

打算而家開始儲,儲定退休有小小錢旁下身咁囉
月供股票

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
引用:
原帖由 blackkh 於 2019-2-9 05:14 PM 發表

月供股票
我就是月供盈富基金,長期投資,希望回報不錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B.M01 於 2019-2-9 12:20 AM 發表

謝謝經記

回覆 引用 TOP

信唔信美國?信嘅話,可以買隻標普500ETF,等佢自己上。

回覆 引用 TOP

基金,保險
pm 你~

C.K.C

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B.M01 於 2019-2-6 04:54 PM 發表

新年快樂
如想再短D,一係就定期,最短可以1個月,息率就少D而且係單息計 ...
我都想知!

引用:
原帖由 ahjl22 於 18/2/2019 18:43 發表

我都想知!
想知D咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B.M01 於 2019-2-6 04:57 PM 發表

其實都有既,有重plan係可以隨時拎錢或者唔拎都得,鐘意擺幾耐就幾耐,
而且可以隨時停供,
重有係有最低保證派息率,
呢D plan同一般既saving plan好唔同 ...
边間公司有這些plan?

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 24/2/2019 22:52 發表

边間公司有這些plan?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mandyhoo 於 2019-1-17 04:30 PM 發表

想每個月都儲啲錢
但又想增下值
應該買咩好?
新手唔識呢啲,穩定就ok
煤氣

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。