註冊 登入

香港指數期權炒家~~~

本主題由 hkpal 於 2019-1-16 09:36 PM 移動
引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:59 PM 發表

你師傅係你出去上堂跟佢學野?

又可否講下你既心路歷程呢?🙇‍♂️🙇‍♂️
唔係上堂,仲神奇過古代啲人跟師父,未見過面,佢又唔會話你知用乜方法睇,主要講心法,例如叫你唔好亂short期權,好多嘢都好玄,95%都係自己摸索,5%就係佢教我大部份散戶所睇嘅方法點錯。

精選樓盤
引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 10:08 PM 發表

唔係上堂,仲神奇過古代啲人跟師父,未見過面,佢又唔會話你知用乜方法睇,主要講心法,例如叫你唔好亂short期權,好多嘢都好玄,95%都係自己摸索,5%就係佢教我大部份散戶所睇嘅方法點錯。 ...
I see,咁你炒左幾耐期指?

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:59 PM 發表

你師傅係你出去上堂跟佢學野?

又可否講下你既心路歷程呢?🙇‍♂️🙇‍♂️
例如,佢叫我千萬唔好睇新聞,消息係無準則,不可能量化成期指當日開市會升幾多點,所有升跌都係睇技術支持阻力,但就要避開無用嘅技術。

好似坊間有啲人收錢教人day trade叫人睇上證走勢炒港期,佢就笑呢啲人白痴,一聽就知無料到,見美股升,上證跌,就睇港期開咗邊個方向先,之後就馬後炮話受邊個市場影響。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 10:14 PM 發表

I see,咁你炒左幾耐期指?
頭尾都十年,積極就5-6年,今年才叫做睇通咗。

師兄可否講吓例子,你delta neutral, 可以點樣賺?

其實股票期權開short倉係有錢賺,不過真係要睇到實,如果真係俾人夾,一路夾到接近strike,你就知乜事,即係個市以經against you ,either go Long or 平倉cut lost.

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 10:19 PM 發表

師兄可否講吓例子,你delta neutral, 可以點樣賺?
原來係高手~~~咁幾時開始全職炒呢?我覺得全職炒既人好西利🙇‍♂️🙇‍♂️

另外 delta neutral之外 可以賺時間值 或者賺漲/縮vol

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 10:19 PM 發表

例子就抱歉 比較難三言兩語講到 同埋 而家都仲係試驗階段 唔知work唔work~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahfat8 於 2019-1-20 10:40 PM 發表

其實股票期權開short倉係有錢賺,不過真係要睇到實,如果真係俾人夾,一路夾到接近strike,你就知乜事,即係個市以經against you ,either go Long or 平倉cut lost. ...
short股票期權仲驚,畀人抽中接貨又要揾經紀行幫手第二朝一開市買貨交貨同畀利息,市況波動就仲驚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahfat8 於 2019-1-20 10:40 PM 發表

其實股票期權開short倉係有錢賺,不過真係要睇到實,如果真係俾人夾,一路夾到接近strike,你就知乜事,即係個市以經against you ,either go Long or 平倉cut lost. ...
我好耐之前,大概9年前係做股票option先既 聽人講話short put接貨 之後又short call放貨 睇支持阻力位 其實 輸喺上黎 你接完貨 之後點short call都追唔返~~~加上premium又少 比起指數期權 搬倉成本就貴好多 所以我冇做股票option了

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 10:41 PM 發表

原來係高手~~~咁幾時開始全職炒呢?我覺得全職炒既人好西利🙇‍♂️🙇‍♂️

另外 delta neutral之外 可以賺時間值 或者賺漲/縮vol
呢樣我都知,大行主要玩non directional trade 賺時間值。另外遇市況過份波動爆vol就short佢博縮vol,right?

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 10:48 PM 發表

我好耐之前,大概9年前係做股票option先既 聽人講話short put接貨 之後又short call放貨 睇支持阻力位 其實 輸喺上黎 你接完貨 之後點short call都追唔返~~~加上premium又少 比起指數期權 搬倉成本就貴好多 所以我冇做股票option了 ...
對,股票期權我一定唔玩,唔使日日聽故事,一隻股票同日可以有十個故事,你要決定信邊個,你又唔會買死一隻股,睇十隻就可以有一百個故事。。。

期指得一個故事,就係自己睇圖同自己講故事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 10:49 PM 發表

呢樣我都知,大行主要玩non directional trade 賺時間值。另外遇市況過份波動爆vol就short佢博縮vol,right?
冇錯 哈哈~~~你咩都知道喇🤣🤣

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 10:55 PM 發表

冇錯 哈哈~~~你咩都知道喇🤣🤣
都係跟啲師兄學吓姐。

今年我睇有機到35000,今年我邊度旅行都唔去,難得港股及道指咁大浪,日日留港衝浪,衝到熊市,日日磨先出去玩個飽,到時乜嘢都平,仲正。

係正常市况就ok,由舊年last quarter 開始,個市已經5係一個standard deviation咁郁,爆vol 去long short一樣輸L死

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 08:37 PM 發表

全職炒自己錢 利害~~👏🏽👏🏽
我係幫公司炒 主力HSI index option 做對沖 亦有時會炒方向

點睇個市呢 始終現貨價27260係上次個頂 會睇下呢個位會唔會企穩 同埋呢排格局都係大漲小回 升一升穿又調返轉落 但我係睇上既 如果唔跌穿之前低位 短線目標277/278~~~ ...
幫公司炒?請問入行要有咩條件?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。