註冊 登入

香港指數期權炒家~~~

本主題由 hkpal 於 2019-1-16 09:36 PM 移動
我反而幾like夜市期權,周不時miss pricing.

精選樓盤
引用:
原帖由 ahfat8 於 2019-1-20 09:25 PM 發表

你自己睇miss pricing 還是用 program 睇?

回覆 引用 TOP

你delta neutral,即係long short 都hedging曬,咁你賺乜,你做緊期指期權喎,5係index arbitrage。

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 09:03 PM 發表

我見你個名叫期權狙擊手,所以問你係咪上過蘇崇遠嘅班,佢有套軟件叫“期權狙擊手“,你選擇咗依家個市價位,目標時間目標價,選用期權邊個策略組合,軟件即時話你知要做幾多張及乜嘢價位嘅long及short。 ...
哈哈 原來如此
咁啱我改個名就係佢system個名

你有冇用佢套野?上過佢堂?或者上過其他人既堂?

我有佢套嘢,係好有效率,但要識睇市先得,因為我師傅吩咐過唔準做short,最多只可以攞上個月賺嘅好少部份買期權,輸咗就算果隻,要專注day trade,多數我只玩上午頭90-120分鐘就算。

如果你有睇我啲記錄,呢個月開始啲位已好準,最開心係開始掌握到過夜會上定落,同埋一開市會知今日開乜嘢局。

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:33 PM 發表

哈哈 原來如此
咁啱我改個名就係佢system個名

你有冇用佢套野?上過佢堂?或者上過其他人既堂?
上過佢嘅堂,坦白講,啲學生來自五湖四海,難免節奏慢,好影響學習。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 09:15 PM 發表

始終要睇市好準,先可發揮期權效力,所以一路主力練習睇位,因為港股夜期有期權後,我更加唔敢亂玩,因為夜市啲期權價好屈機。
Er....反而我覺得 期指同期權比較之下 期權冇咁需要睇得咁準 (如果主力係對沖既話)就算炒方向既 睇錯亦可以搬倉 去救返個倉 比起期指 就冇呢方面既靈活 當然喇 期指喺P/L上面 就快賺好多~~~

夜權 始終有段時間 啲MM要熄機 spread就好闊 如非必要都唔trade架喇

引用:
原帖由 ahfat8 於 2019-1-20 09:25 PM 發表

但做得唔多 有時啲vol漲到傻左 都唔會short得太多張數 因為唔知發生咩事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahfat8 於 2019-1-20 09:33 PM 發表

你delta neutral,即係long short 都hedging曬,咁你賺乜,你做緊期指期權喎,5係index arbitrage。
No offense 既 但似乎你要睇睇 除左delta之外 仲有咩parameters既 我係喺其他地方賺/輸既

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:43 PM 發表

Er....反而我覺得 期指同期權比較之下 期權冇咁需要睇得咁準 (如果主力係對沖既話)就算炒方向既 睇錯亦可以搬倉 去救返個倉 比起期指 就冇呢方面既靈活 當然喇 期指喺P/L上面 就快賺好多~~~

夜權 始終有段時間 啲MM要熄機 spread就好闊 如非必要都唔trade架喇 ...
因為身邊無朋友玩期權,我知有搬倉呢樣嘢,同埋救倉,但無經驗唔敢亂試做short,自己師傅教落一次short錯遇到大浪急升急跌,可以無得翻身。long錯就輸有限。

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:46 PM 發表

No offense 既 但似乎你要睇睇 除左delta之外 仲有咩parameters既 我係喺其他地方賺/輸既
唔係好明,可否講詳細少少,想跟師兄學吓嘢。

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 09:48 PM 發表

因為身邊無朋友玩期權,我知有搬倉呢樣嘢,同埋救倉,但無經驗唔敢亂試做short,自己師傅教落一次short錯遇到大浪急升急跌,可以無得翻身。long錯就輸有限。 ...
你師傅講得絕對冇錯 做short倉 贏99次 輸一次就可以冇曬
同埋搬倉係極煩 如果我炒期指係可以trade for living既話 我都炒期指喇 day trade冇過夜壓力 日日清

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 09:50 PM 發表

唔係好明,可否講詳細少少,想跟師兄學吓嘢。
Delta之外 仲有gamma theta vega
Gamma即係delta喇 唔理住
咁可以喺theta vega上面贏/輸錢 睇個取向係點

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-1-20 09:58 PM 發表

Delta之外 仲有gamma theta vega
Gamma即係delta喇 唔理住
咁可以喺theta vega上面贏/輸錢 睇個取向係點
可否舉啲例子?謝謝。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-1-20 09:40 PM 發表

我有佢套嘢,係好有效率,但要識睇市先得,因為我師傅吩咐過唔準做short,最多只可以攞上個月賺嘅好少部份買期權,輸咗就算果隻,要專注day trade,多數我只玩上午頭90-120分鐘就算。

如果你有睇我啲記錄,呢個月開始啲位已好準,最開心係開始掌握到過夜會上定落,同埋一開市會知今日開乜嘢局。 ...
你師傅係你出去上堂跟佢學野?

又可否講下你既心路歷程呢?🙇‍♂️🙇‍♂️

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。