註冊 登入

香港指數期權炒家~~~

本主題由 hkpal 於 2019-1-16 09:36 PM 移動
引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-12 10:39 AM 發表

今朝28110有阻力,收工。
厲害

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2019-2-12 08:13 AM 發表

我既弱點, 就係只係知道個大浪開始同方向, 目標底也有個大約心水, 但唔知佢中間D小浪點行同行幾耐. 就好似熊1, 初頭就有賺, 但中間貪心想食佢D小浪, 就係咁倒蝕. 今次呢個熊2(假設係)就比較好D, 預計黎緊果個熊3就快來. 當然, 這刻都係一個假設, 來早作準備, 到真係轉勢時先出手. 所以, 如果我確認轉勢, 就會做單邊. 所以可能會做師兄講既1號組合.

因為我既弱點就係唔 ...
師兄正正導出現今期指玩法,可惜是你心魔令你未能配合玩法。閣下心魔係想食大浪,但另一邊又好明白唔知等幾耐,中間可以有無數細浪,結果是你沽咗要日日等,但又要日日睇,日日唔落,就消磨信心,試問可以有幾多人又等到尾,等到尾又唔知時間配唔配合。

呢個市要揾錢係食每日細浪,日日有二三百點,十日已二三千點。

可能你會話唔識睇細浪,但有無諗過咁代表你唔識炒依家嘅期指,你問吓自己,當你沽嘅時候,預跌三千點,咁唔係一次跌哂,佢跌咗1500點,你又估會反彈,你會平倉先?分斷食?平咗又唔知幾時可以又沽過,唔平,到反彈,見賺少好多又心痛,下次佢又插同一個位你又掙扎多一次。

結論係快啲學睇細浪好過。

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-12 11:06 AM 發表

師兄正正導出現今期指玩法,可惜是你心魔令你未能配合玩法。閣下心魔係想食大浪,但另一邊又好明白唔知等幾耐,中間可以有無數細浪,結果是你沽咗要日日等,但又要日日睇,日日唔落,就消磨信心,試問可以有幾多人又等到尾,等到尾又唔知時間配唔配合。

可能你會話唔識睇細浪,但有無諗過咁代表你唔識炒依家嘅期指,你問吓自己,當你沽嘅時候,預跌三千點 ...
師兄講中晒 !

回覆 引用 TOP

大浪易看,细浪瞬間在變不易看呀,今早看到大浪但數度给细浪吞噬,還是豬 的一天。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-12 11:06 AM 發表

可能你會話唔識睇細浪,但有無諗過咁代表你唔識炒依家嘅期指,你問吓自己,當你沽嘅時候,預跌三千點 ...
如果新手,我諗佢先練每日食50,60點,大浪要時間,同要功力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-12 10:39 AM 發表

今朝28110有阻力,收工。
嘩,今日唔舒服訓咗,啱啱起身食完嘢,開機睇番,真係成個下午磨住28110。

回覆 引用 TOP

引用:

謝謝師兄們指點, 會多D跟你地學野, 不過要返工, 不能炒即市, 但我都會隔半個鐘/一小時望下個市. 短極都係斷日計.

引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2019-2-12 08:36 PM 發表

謝謝師兄們指點, 會多D跟你地學野, 不過要返工, 不能炒即市, 但我都會隔半個鐘/一小時望下個市. 短極都係斷日計.
返工係炒唔到,如果我要返工,我都炒唔到。期指係最難炒嘅嘢,唔係講笑。

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-12 08:39 PM 發表

返工係炒唔到,如果我要返工,我都炒唔到。期指係最難炒嘅嘢,唔係講笑。
對。特別係現在面對是程式盤,你的設定盤它們全知道,你一掛它就知,它(磨)的時候就是在數盤,除非早上的開市時段佢唔得閒睬你,其他時間佢都會同你玩的。
試過很多次在轉角位一早掛定盤,佢剛好在你的盤前多幾點轉彎直冲上雲宵或向下俯冲。

引用:
原帖由 瘋間行者 於 2019-2-12 09:09 PM 發表

對。特別係現在面對是程式盤,你的設定盤它們全知道,你一掛它就知,它(磨)的時候就是在數盤,除非早上的開市時段佢唔得閒睬你,其他時間佢都會同你玩的。
試過很多次在轉角位一早掛定盤,佢剛好在你的盤前多幾點轉彎直冲上雲宵或向下俯冲。 ...
係呀,好多時差幾點就食唔到。

引用:
原帖由 瘋間行者 於 2019-2-12 09:09 PM 發表

試過很多次在轉角位一早掛定盤,佢剛好在你的盤前多幾點轉彎直冲上雲宵或向下俯冲。 ...
師兄,有心德。真係會咁行,呢啲就係高頻交易,佢哋係睇哂你掛出去嘅盤,你唔好以為你得一兩張個莊唔理你,佢哋了解分析哂散戶行為,呢一個鐘唔殺你,只係另一邊可以殺多啲,喺殺緊一邊時,另一邊自然又慢慢累積多咗盤,夠肥又番來殺你,殺完你兩三次,你都唔知佢想升定跌,實在佢就係唔升住亦唔跌住,引人入來買上買落,兩邊通殺。

所以玩期指好多人只會以為只係買上買落咁簡單,其實係要好似打仗咁睇敵方佈局(簡單啲就當打麻雀,睇吓個莊做乜嘢牌)。所以你見我一睇開市開喺邊都知佢會大上還是大落還是區間,其次更重要係每個時段我都要睇佢是否準備出手,識睇時間係更高學問。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topskyint 於 2019-2-12 09:16 PM 發表

係呀,好多時差幾點就食唔到。
好多師兄都試過死忍爛忍到最後放棄之時它却走返你堅持的方向!
這就是AI厲害的地方。
假設有一萬人同一時間玩,佢可以有辦法將的設定盤慢慢刹晒才繼續升或跌,(磨的時候)就是了。

哈哈 我諗返起 喺啱啱入行炒期指時 好多traders都有妄想被迫害症 成日覺得個markets係特登迫到你止蝕先行返啱你個方向~~~

引用:
原帖由 瘋間行者 於 2019-2-12 09:28 PM 發表

好多師兄都試過死忍爛忍到最後放棄之時它却走返你堅持的方向!
這就是AI厲害的地方。
假設有一萬人同一時間玩,佢可以有辦法將的設定盤慢慢刹晒才繼續升或跌,(磨的時候)就是了。 ...
所以要玩最好唔好落設定盤,仲要火眼金睛實,舖舖清才有少少機會咋!
最好就似樓上的師兄只玩早上的90分鐘,博大霧佢唔得閒理你。

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-12 09:32 PM 發表

哈哈 我諗返起 喺啱啱入行炒期指時 好多traders都有妄想被迫害症 成日覺得個markets係特登迫到你止蝕先行返啱你個方向~~~
請教樓主,我聽過這形容詞很久了,也嘗試去消化它,但事實檢驗又確實如此,也迫使我得不相信。樓主經驗豐富願聞其詳。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。