創業定打工

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-1-14 11:57 AM 發表

我在現公司已冇前途,一心諗住取bonus後遲職創業,亦已在中介找到合適的生意準備落訂,為安全起見,又send左求職信出去,點知很感恩地,那間公司取錄我,還高過我現在20幾%,點算好?創業果邊已諗左幾個月,仲諗埋點發展,我今年40幾,要創就要創,冇得再等,但果份工是大公司,穩定同埋講明有進升機會,但在60歲都要退休,退休後就冇收入,但創業可以做多10年8載,如何選擇?好煩,可否大家給予意見,家人有意 ...
創業邊行

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果無咩負擔,輸曬失敗左都無問題,甘就創業啦。
我個人覺得創業除左系想賺錢之餘,真系要對創業本身有興趣,甘先無甘容易放棄。
如果選擇創業就要留意返自己所做的行業的需求去到邊,有幾多用戶需要你依樣野,初步估算下可以做到的生意額。
再而你要準確計算每月的支出,及留意返週邊有無競爭對方,如有競爭對手如何從中制勝。

香港營商環境好差(租金等開支好高),做生意,今年賺到錢,唔代表下年賺到,真系要不斷窮則變和堅持,如果你只系擔憂60歲退休問題,而考慮緊創業和工作,你不妨可以考慮下由依加開始月供1398,939銀行股,平均一年都有4-5厘息派,中銀和恆生都有月供系統,我D朋友話擔心退休無收入,我都系叫距地去供銀行股,當儲錢,距地都供左五六年。

創業要有破釜沉舟,背水一戰的決心,專注無雜念,否則失敗率系好高。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-1-14 11:57 AM 發表

我在現公司已冇前途,一心諗住取bonus後遲職創業,亦已在中介找到合適的生意準備落訂,為安全起見,又send左求職信出去,點知很感恩地,那間公司取錄我,還高過我現在20幾%,點算好?創業果邊已諗左幾個月,仲諗埋點發展,我今年40幾,要創就要創,冇得再等,但果份工是大公司,穩定同埋講明有進升機會,但在60歲都要退休,退休後就冇收入,但創業可以做多10年8載,如何選擇?好煩,可否大家給予意見,家人有意 ...
樓主決定點? 
俾我就打工,見唔小同你一樣年紀,創意連退休金都蝕埋。

同白做無分別。

仲有唔怕加租嗎?

除左網店

回覆 引用 TOP

而家打工好過做老闆...
自己創業好大壓力,除非你有好強大GE背景

回覆 引用 TOP

請問你的經驗係點? 可唔可以分享下?
引用:
原帖由 出租男朋友 於 2019-4-2 11:11 PM 發表

我70後,創業十多年,有家室要考慮消楚。除非好似我當年搵唔到野做,迫上創業這路。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 444384081 於 2019-1-15 10:47 AM 發表

可唔可以咁, 照做新工, 同時個business買返嚟請人做住先.
呢個想法,好難成功,99.99% 輸錢

回覆 引用 TOP

創業不難,經營過程點樣撐下去,這是重點

回覆 引用 TOP

什麼生意

回覆 引用 TOP

创业当然好,毕竟系自己既事业要付出一番心血,學既野唔同。但系都要分兩方面去睇咯,創業系有失敗既睇你可唔可以接受失敗帶黎既後果,同埋自己所承受既壓力。創業成功可以帶黎客觀既收入,同埋面對一些創業道路上既挑戰同壓力。

回覆 引用 TOP

引用:

創業無分年紀, 主要睇你當時財政狀況, 你要諗下如果創業衰咗, 之後返轉頭仲難, 你冇創業經驗, 請人做真係唔得㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-1-15 12:05 PM 發表

繼續打住工草$先,如果只係普通買賣生意,創業可以當PlanB,如果搵人攪就無謂,我攪咗年幾,去搵外判做嘢真係追到索氣,你重要隔多重應該無得做 ...
我就係活生生例子,一份正職,一份自己生意,有員工打理,上哂軌道,2份總月入差不多20萬
我已經有2層樓,買多一層大D,目標係十年內買間獨立屋長住,就辭正職,80後

引用:
原帖由 出租男朋友 於 2019-4-2 11:11 PM 發表

我70後,創業十多年,有家室要考慮消楚。除非好似我當年搵唔到野做,迫上創業這路。
我有3個小朋友先令我決心創業,因為我仲有老婆人工做support,動力更大,創業同時又要返正職我平日平均睡5個幾鐘,捱到現在先叫做生活無憂

耐唔中刀有嘅,case太少不值一提,不過要結合天時,地利,人和再加上運氣
引用:
原帖由 godoning 於 2019-7-15 11:35 AM 發表

我就係活生生例子,一份正職,一份自己生意,有員工打理,上哂軌道,2份總月入差不多20萬
我已經有2層樓,買多一層大D,目標係十年內買間獨立屋長住,就辭正職,80後 ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 食花生守則٩( ᐛ )و:唔可以involve,唔可以+/-
勢不可去盡,話不可說盡,福不可享盡,規則不可行盡。凡事太盡,緣分勢必早盡。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-7-15 11:50 AM 發表

耐唔中刀有嘅,case太少不值一提,不過要結合天時,地利,人和再加上運氣
第3個小朋友出世先令我多年創業夢想重燃,壓力是動力,做任何野都全力去做,唔衰得,全家靠我,當然要平衡風險,有止蝕位,正職有基本收入去養家,不能賭大細心態

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。