創業定打工

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-1-31 09:02 AM 發表

業餘創業我都想,但唔知有咩搞到😅
你計劃係攪咩生意呀?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有客創業冇客打工

打工,唔係想揾就到,尤其什麽三高人士,高收入,高學歷,高職位,

失敗就退休?識唔識自己投資先,可以錢揾錢,
唔識投資既,攞住舊錢,隨時坐食山崩,愈食愈少,有錢唔敢用

當然全部係外人意見,最后自己决定

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-1-15 11:07 AM 發表

多謝你的意見,我都想,試下問下,但驚力不到不為財
你返新工嘅同事始終都會有休息嘅時間,就好好利用你有空嘅時間去創業咁咪得囉駛乜煩姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-1-31 09:02 AM 發表

業餘創業我都想,但唔知有咩搞到😅
想出去創既人多,但諗爆頭都唔知要點創。
我係其中一個,最主要係無本....好多因素局限

回覆 引用 TOP

/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥肥白白 於 2019-1-31 10:12 AM 發表

其實我同你case極似,過40, 份工做左15年了,筍工黎,但真係唔想就甘做到退休。

我係計劃用一部分錢試下創業,如果失敗可能會直接退休。
想問係做邊行???
我都40...呀仔得3歲...想搵荀工, 再自己搵少少外快..

引用:
原帖由 bee004h 於 5-3-2019 02:34 PM 發表

想問係做邊行???
我都40...呀仔得3歲...想搵荀工, 再自己搵少少外快..
Me too😅

引用:
原帖由 雷布斯 於 3-2-2019 06:21 PM 發表

打工,唔係想揾就到,尤其什麽三高人士,高收入,高學歷,高職位,

失敗就退休?識唔識自己投資先,可以錢揾錢,
唔識投資既,攞住舊錢,隨時坐食山崩,愈食愈少,有錢唔敢用

當然全部係外人意見,最后自己决定 ...
唔識投資啊,可否分享一下點做🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waterfox325 於 2019-3-5 02:44 PM 發表

Me too😅
我想搵份筍工先。。。想準時收工放工,因為要煮飯做家務。。。跟住有時間可以賺下外快。。。即網購。。。因而家邊行好景啦??

而家做緊電子。。。夕陽工業了。。。要轉啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bee004h 於 2019-3-5 02:34 PM 發表

想問係做邊行???
做開B2B sales. 不過打算創業係一直攪開既副業

引用:
原帖由 肥肥白白 於 2019-3-5 06:20 PM 發表

做開B2B sales. 不過打算創業係一直攪開既副業
好好呀。。。。B2B Sales... 我未必做到啦。。。。。

引用:
原帖由 bee004h 於 2019-3-6 11:28 AM 發表

好好呀。。。。B2B Sales... 我未必做到啦。。。。。
其實我都覺已不太適合做,成日要周圍去見客。

後生時覺得好正可以當旅行。

引用:
原帖由 肥肥白白 於 2019-3-6 02:58 PM 發表

其實我都覺已不太適合做,成日要周圍去見客。

後生時覺得好正可以當旅行。
嘩,可以4圍去好正呀
係,後生時就好。。。。

不過而家有個仔,都唔想出trip....

回覆 引用 TOP

識好多人係邊打工,邊創業
你話準倎咗好耐嘅創業,如果係網上事業或者TRADING,顧問,真係可以當副業做住先,搞個VIRTUAL OFFICE玩住先,唔試下,點知自己得

如果唔得,咪專心做返自己份工咯

搵唔到WI-FI 點返工見客

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。