註冊 登入

評論長建折讓逾5%沽售電能實業事宜

評論長建折讓逾5%沽售電能實業事宜 E-mail 此主題給朋友

長建(01038.HK)出售電能實業(00006.HK)2.05%股權 涉逾23億元
電能實業(00006.HK) [url=]+0.250 (+0.460%)[/url][url=]沽空 $2.14千萬; 比率 8.371%[/url]公布,於今天獲控股股東長江基建(01038.HK) [url=]+0.300 (+0.493%)[/url][url=]沽空 $2.17百萬; 比率 2.634%[/url]通知,長建已訂立配售協議,向獨立配售人出售所持電能實業4,380萬股股份,相當於電能實業已發行股本約2.05%,作價每股52.93元(較昨收市價55.55元折讓4.7%),涉共23.18億元。

配售完成後,長江基建將持有電能實業約35.96%股權權益。預期配售將於下周一(14日)完成。
(資料來源自 AA STOCK)

(((各位, 原來我之前搞錯左少少, 原來在香港上市的公司私有化本身已有保障, 自2014年起, 香港既上市公司無論係邊度註冊, 如要私有化, 就必須有75%獨立股東股權支持, 以及少於10%獨立股東股權反對既, 而如果香港上市公司係開曼群島註冊, 就更有保障, 除左上述既要求, 更要符合當地既要求, 即係數人頭票要大比數支持......我之前搞錯左....唔好意思XD 所以基本上香港股市依家唔會有8號仔壓價私有化既問題.)))

大光燈普照蟹民
精選樓盤
电能的現金已差不多派盡, 沽反D貨出泥好合理,阿鉅仔話當初C有化你地吾肯呀嘛!!! 算x數囉!

本人看好電能實業 評論如下.

折讓配股, 一定對小股東是不公平的, 對上一次長建折讓減持電能是在2018年11月, 然而, 我們小股民是無權反對的..... 因為證監會是容許大股東折讓少於20%低於近日收市價的股價........所以, 在香港股市是有著這樣的不公平情況.......

另外, 本人對電能現任董事長 李澤鉅先生是表示信任的...這是基於過往很多跡象.

第一, 2015年時李生曾提出要長建和電能合併, 當時遭到非常多的股東們反對, 原因是他們認為合併後獲發的新股溢價太少, 以及擔心收息會減少, 最終因為股東大會少於75%同意而未能合併. 這件事可以看出, 縱使李生想兩公司合併, 但仍然專重股東大會的投票原則, 而不會種票, 另外, 之後亦表示暫時不考慮合併, 這也表達出李生尊重股東大會的股東意願.

第二, 網上有人說李生算死草, 出糧孤寒, 而同時又不怎麼與各路高官應酬社交, 但反過來諗, 唔算死草, 公司又點可以節流呢, 依家好多新經濟股, 一尾諗住開源, 而無諗節流, 搞到成日都話營利大增幾多幾多倍, 然而盈利蝕錢幅度擴大等自欺欺人的成績. 社交比較少, 不正正是誠實的人普遍有的表現嗎? 因為要多些時間打理公司以及陪伴家人.

第三, 李生為人專一, 專一的人, 人品差極都有譜

總結: 本人持股策略, 大半生持有電能, 除非急要錢, 同時信任李澤鉅先生

大光燈普照蟹民
引用:
原帖由 真。小小希望 於 2019-1-13 07:53 AM 發表

电能的現金已差不多派盡, 沽反D貨出泥好合理,阿鉅仔話當初C有化你地吾肯呀嘛!!! 算x數囉!
無私有化, 合併姐

大光燈普照蟹民

回覆 引用 TOP

一樣喇,宜家間野俾佢窄乾窄淨,已成湯渣,買都買2638好過喇!

引用:
原帖由 真。小小希望 於 2019-1-13 08:13 AM 發表

一樣喇,宜家間野俾佢窄乾窄淨,已成湯渣,買都買2638好過喇!
2638都係好股, 不過呢, pe值太高拉, 我諗差唔多會回, 佢既價等於電能既65蚊果陣, 亦等於現價既3號仔, 建議長線持有, 但唔建議大水漫灌咁增持

大光燈普照蟹民

回覆 引用 TOP

同系仲有隻215, 又係差不多的case

引用:
原帖由 真。小小希望 於 2019-1-13 08:19 AM 發表

同系仲有隻215, 又係差不多的case
215與大公司合併的事宜網上好似無法考究, 願聞其詳

大光燈普照蟹民
引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-1-13 08:27 AM 發表

215與大公司合併的事宜網上好似無法考究, 願聞其詳
呢隻嘢, 一係當殼賣, 一係私有化

失業倉

中獸
大唐
華能
引用:
原帖由 chanwai888 於 2019-1-13 08:34 AM 發表

願聞其詳

大光燈普照蟹民
引用:
原帖由 chanwai888 於 2019-1-13 08:34 AM 發表

從市盈率, 以及每股資產淨值睇, 呢隻現價非常吸引 等我又研究下先, 睇下佢既資產現金多唔多同業務有d咩XD

大光燈普照蟹民

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-1-13 08:34 AM 發表

願聞其詳
, 長和路線向外走, 而且睇唔到港澳電訊業務有併購機會, 又冇大增長. 連低增長電能都賣, 何況倒退香港電訊業務?

當長和想分拆電訊業務時, 一係打包埋佢, 吹到環球業務做包裝, 又賣貴D

失業倉

中獸
大唐
華能
215賣左資產後持大量cash, 但又吾派特別息, 吾X知想點!!!!

引用:
原帖由 chanwai888 於 2019-1-13 08:42 AM 發表

, 長和路線向外走, 而且睇唔到港澳電訊業務有併購機會, 又冇大增長. 連低增長電能都賣, 何況倒退香港電訊業務?

當長和想分拆電訊業務時, 一係打包埋佢, 吹到環球業務做包裝, 又賣貴D ...
215呢, 無論係市盈率同資產既現金都非常理常, 佢係開曼群島註冊既, 比係香港註冊既公司更難私有化, 睇落唔錯!
215要私有人呢, 必須要有75%獨立股東支持, 同時少於10%獨立股東反對, 加上獨立股東人數上要大比數支持先可以私有化, 所以呢隻就咁睇, 唔洗驚被壓價私有化問題, 唔錯!

之前我講錯左, 唔好意思阿!

大光燈普照蟹民

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。小小希望 於 2019-1-13 08:50 AM 發表

215賣左資產後持大量cash, 但又吾派特別息, 吾X知想點!!!!
你可以問問同樣持有215既人有無出席股東大會, 可以呼籲有出席股東大會既人反映下囉

大光燈普照蟹民
 64 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。