註冊 登入



我身邊大陸朋友多數都係自己做生意,佢哋就話無咩影響,錢照賭,K照唱。
但睇討論區D post講開始公司工廠大裁員潮。
究竟大陸實質情況係點,失業情況真係開始裁員潮。??
感謝回覆



引用 TOP

被引用(23)
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
我是做服装生意的,同你讲实话,没有受到一点影响.但是我要同港毒和台独讲:我吃不起茶叶蛋


引用 被引用(4) TOP

大陸既野,你永遠難於知曉真相。

一黎佢唔會輕易公布,二黎就算公布都有水份,三黎失業率在大陸係有統計上的困難,因此就算力求真確也難於統計。



講真你自已都話有大陸朋友做生意都話冇影響
咁你信自已識既實在存在的人
還是信網上不知名人9叫既不知名情況?
如果咁都要問人咁你就先反省反省自已了
報紙佬話易被人洗腦的就是這類人了



引用 TOP

欠薪幾個月都無糧出
搵勞動局都沒有用



引用 TOP

大陸一片好景,你唔駛杞人憂天喎!係呢!今次長者綜援由60嵗改去65歲對你影響大嗎?


引用 TOP

失業?除左本身係有病唔係正常嘅,有手有腳我真係未聽過係大陸會失業。


引用 被引用(1) TOP

一睇就知💪


附件

Screenshot_20190112-084607.jpg(110.76 KB)

2019-1-12 08:47 AM

Screenshot_20190112-084607.jpg

引用 TOP

大約失業的是在城市的農民
但是當他們回到原居地見到身邊地方也發展起來
就不再到大城市找工
可以講很多人失業又得
又可以講欠缺工人又得
情況就睇班流動農民去那裡和自己原居地發展如何



引用 TOP

大陸唔公怖數據都知差,仲要問!


引用 TOP

C Hing 我答你, 大陸出口系差咗, 底端工厰系冇咩单, 高端都吾系好, 金融股票淡静, 房地產进度都慢哂, 市道平平, 不過咁多年来, 中國每次慢下来的時侯就系另一次起飛的準備.


引用 被引用(1) TOP

你自己思考下。唔好問人。
問題一。何謂經濟衰退?
問題二。中國什麼情況下先會出現經濟衰退?



引用 TOP

国家机密,小心要坐洗頭艇


引用 TOP

「平果妓者毒天使」連大陸都上唔到就報到咁生猛嘅中國支爆新聞
有幾真,心照啦。



引用 TOP

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。