註冊 登入

有有無師兄知道大陸實質失業情況係點。??

你朋友老點你..當然工廠沒有大裁員。因為工廠都搬哂去越南附近地區。不是就停工或半停工。。我本身是有投資越南等附近地區工業。。

精選樓盤
引用:
原帖由 129829229 於 2019-1-12 10:35 AM 發表

只知內地大 中型食肆 ,天天满座
你在說真功夫嗎。。

引用:
原帖由 kelvin123 於 2019-1-12 10:42 AM 發表

好多仲會娶埋個大陸妹
別這樣說話了。。大陸只聊聊天這樣

引用:
原帖由 ZionMa 於 2019-1-12 12:39 PM 發表

車大炮唔駛本,大陸食一餐六星酒店自助午餐百零蚊,食幾千一餐?幾多人食?去边度食?
我從前在大陸他們常說一晚都喝5萬元酒。3幾千萬算什麼錢。他們拖欠我公司共60萬貨款。。之後我迫他倉。說不還哂錢之後不給貨。我叫d文職全不好接他電話。他即走去深圳去要求我們只先收一成6萬元先可嗎。。我跟他說這樣會不會難看了一些。60萬對你這些說有十幾億的人算什麼。別這樣難看。其實我全不至在60萬。只是他們之前太吋先迫他倉玩玩他。之後他打給我朋友說大家都合作了十幾年。。我朋友說別玩他了放過他。但之後因他還拖欠許多其他街數都是走佬了。。唉

引用:
原帖由 商界自我的白襪 於 2019-1-12 12:59 PM 發表

放層樓放層別墅

兩年都冇人問津

3 4 5線城市係鬼城

中國真係越嚟越差
我朋友放了幾個月深圳中信熊熊灣。一個人都沒還過價

引用:
原帖由 oxpppxo 於 2019-1-12 01:03 PM 發表

今年大陸最麻煩係債卷問題,違約比例新高。不過講真,爆冇噤易嘅....
大陸是有房產發債這樣野。。但我不清楚怎買

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-1-12 01:06 PM 發表

你有冇去過D高檔食府呀?一餐百幾蚊?井哇
我跟朋友去過深圳筍岡一個幾萬呎裝修很古式雅致的地方吃飯。很秘密的平常人不會知。通常官去。絕不招待你這些2打6。。你有資格去這嗎

引用:
原帖由 ZionMa 於 2019-1-12 12:57 PM 發表

飲花酒,唔系正式食飯,去希爾顿四個人食一餐都系二百零蚊,平過香港好多!
哪不清楚他們他們只說喝酒。我從沒参與。我跟他們也不是朋友。其實在都可有很平宜的。我在深圳連城新天地吃過一個皮蛋瘦肉粥只4元。但等同香港4碗這大。超平宜。。我這樣說都是看不過他們看不起人家。去消費每人都不同。就算吃吉品飽都不等於好吃過幾元的豬腸粉。看個人當然還要看消費能力。我就感覺一個飯盒有些飲品都算不錯了。。你跟家人去吃飯最重要是溫馨。開心。吃貴平有什麼重要。

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-1-12 01:30 PM 發表

其實大陸的生活水準差異極大 但香港都大
就在羅湖區 我食過15元晚餐包
又試過在和平路 什麼旺角 食海鮮 在樓上包間房 四個男人 連紅酒 1萬6
現在深圳上白石還有十元一個麵。

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-1-12 01:42 PM 發表

我都有講我有食過15元一個外賣飯盒
我都有講香港和大陸一樣差異大 我自己在香港午餐54元
我在廣州4元都吃過。深圳的吃過7元一個飯盒。還幾好吃先爆

引用:
原帖由 ZionMa 於 2019-1-12 01:44 PM 發表

多謝,我一向中意用平實眼光去分析事情,尤其我生活在港佛两地,比任何人都清楚港佛两地差異!以前系台資大厰做管理,點會未去過高级會所?但我中意针青實際情况俾大家知道,我有佛山老人卡(60歳可申請),每趟車收0.7蚊!平唔平?我都自己揸車,每次入满油都最多二佰蚊人仔。 ...
佛山。順德。這附近說飲茶很平宜。酒家也很裝修靚

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-1-12 01:47 PM 發表

4元就真係未食過 廿年前在寶安工廠飯堂都5元餐 個工廠老總仲問我會唔會食得落
真。。只9年前度。在廣州。炸菜牛肉飯。是蒸飯來。大盒到。有些人3個人吃都可。還有其他選擇。

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2019-1-12 01:51 PM 發表

台灣人好富貴,大學畢業就有2萬2人工,高過香港,大陸
臺灣有許多在越南廠佬勁有錢。上十億都不少

引用:
原帖由 edwin12345678 於 2019-1-12 01:51 PM 發表

真。。只9年前度。在廣州。炸菜牛肉飯。是蒸飯來。大盒到。有些人3個人吃都可。還有其他選擇。
現在廣州花都還許多3元一個粥。一個塘水

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-1-12 01:57 PM 發表

我利申 我唔係唱哀兩岸
又唔係話香港好
每地方都優點 缺點
但師兄2萬2 個起薪係臺幣
正常文職是7至8千香港元附近

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。