註冊 登入

有有無師兄知道大陸實質失業情況係點。??

dah L wok

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

我身邊大陸朋友多數都係自己做生意,佢哋就話無咩影響,錢照賭,K照唱。
但睇討論區D post講開始公司工廠大裁員潮。
究竟大陸實質情況係點,失業情況真係開始裁員潮。??
感謝回覆 ...
欠薪幾個月都無糧出
搵勞動局都沒有用

狗會在我腳下
大細掌於手中
哪個再敢多說話?

夷平狗會是誰?
哪個可以稱霸?!
誰人戰績高過孤家?!

高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫!
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

我身邊大陸朋友多數都係自己做生意,佢哋就話無咩影響,錢照賭,K照唱。
感謝回覆 ...
大陸一片好景,你唔駛杞人憂天喎!係呢!今次長者綜援由60嵗改去65歲對你影響大嗎?

回覆 引用 TOP

引用:

感謝回覆 ...
失業?除左本身係有病唔係正常嘅,有手有腳我真係未聽過係大陸會失業。

引用:
原帖由 ng.yick 於 2019-1-11 08:02 PM 發表

我內地D親戚朋友,包括深圳,東莞,重慶,成都,上海,北京等地都話唔覺有乜影响
大家族兼且交遊廣闊!

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 10:02 PM 發表

越南等附近地區工業
係買地投資。?
係越南?
唔係!佢玩緊大富翁咋!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwin12345678 於 2019-1-11 09:02 PM 發表

你朋友老點你..當然工廠沒有大裁員。因為工廠都搬哂去越南附近地區。不是就停工或半停工。。我本身是有投資越南等附近地區工業。。
依!點解唔叫你朋友嗰兩間公司搬去越南呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-12 04:40 AM 發表

關人撚事?呢度又唔係大陸。
關金融區撚事?
系連鎮性.一个行業死得.緊隨其他行業-

引用:
原帖由 超級大大大蕉 於 2019-1-12 01:11 AM 發表

有人講,新聞之前有,但忽然無晒,唔知點解。
低端支餓死咪當冇件事囉!14億賤民餓死幾億仲好啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。宇宙的甩頭 於 2019-1-12 08:17 AM 發表

系連鎮性.一个行業死得.緊隨其他行業-
被中共融合後,香港人既中文都差埋,乜都加個"性"字,令到語意不明!

回覆 引用 TOP

大陸會維穩行先
寧願國企蝕錢

回覆 引用 TOP

睇多D毒果, 每日都係支爆

回覆 引用 TOP

係呀!過多幾個星期全國停工tim

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LUNDO 於 2019-1-12 08:12 AM 發表

大家族兼且交遊廣闊!
而家要發展梗係向北,只要有本事機會多,香港越嚟越小機會,加上爭拗多拖慢發展,

聽毒撚9up 不如自己返内地感受

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。