註冊 登入

有有無師兄知道大陸實質失業情況係點。??

引用:
原帖由 DareDandy 於 2019-1-12 08:48 AM 發表

先別急

睇住支那中共慢慢衰敗滅亡,係一種享受
你入去連卡佛睇下點樣滅亡,去廣東道享受下購物先啦

精選樓盤
引用:
原帖由 自由人天地 於 2019-1-12 08:47 AM 發表

其實自己分析下,咁多外資搬離大陸,你話冇影響都冇人信,另一個睇下大陸政府已經將保就業放在第一,又用好多好處吸引企業唔炒工人。又向老美低頭。呢D野已經話你知 ...
中國吸引外資度, 工業出口, gdp

仍在爆升

你活在那世紀?

講撚到印尼越南取代中國
但中國五百強數目不斷上升

卻沒一家越南印尼公司入五百強

一班弱智仔信解放軍見人就殺, 中國爆中共倒

抵鳩你們買不起樓, 吃高物價

非常心涼

回覆 引用 TOP

板主你試下係廣深上北蘇杭請個人幾難你就知咩情況啦,失業一定有,唔係經濟問題,主要係行業技術轉變太快,以前啲低層無技術和學歷唔夠的追唔上時代轉變,

廣洲人日日有工開

回覆 引用 TOP

毒果話爆左,唔好問,衹要信,因為問距距都答你唔倒

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-1-11 08:48 PM 發表

服務業,唔夠人,製造業,單確係少咗,但未去到要大嗰隻裁員。討論區嘅野睇下咪算囉,咁認真做乜,我識啲人夠日日吊大陸,不過月月上去玩同時時去淘寶。 ...
聰明
佢旦散吊完大陸
就柄埋淘寶
仲要每星期深圳吃牛肉火鍋

回覆 引用 TOP

我返大陆返工嘅,只知道的供应商请吾到人,我地工厂请吾到人。

回覆 引用 TOP

我見好多五毛呢輪都無開工了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勇敢的心1213 於 2019-1-12 05:44 AM 發表

我是做服装生意的,同你讲实话,没有受到一点影响.但是我要同港毒和台独讲:我吃不起茶叶蛋
一饼靓茶葉都吾系平架.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyxme 於 2019-1-11 20:44 發表

睇多D毒果,你會覺得中國畀朝鮮仲落後
官方同民企PMI 數據,就係真相

我識人(香港人)同德國做生意,公司設係香港,有間廠係大陸,最近大陸間廠抄咗9成員工,因為德國個客,直接係大陸揾廠做,冇再俾香港人從中抽水,早廿年前,歐洲佬信唔過大陸,會揾香港人做中間人,因為保險數字龐大問題,....時間耐咗,歐洲佬同大陸之間,已經建立起互信,佢哋一帶一路,從陸路行,唔駛經香港,快好多又慳好多,而家執既公司,好多係香港人開既....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2019-1-12 09:28 AM 發表

毒果話爆左,唔好問,衹要信,因為問距距都答你唔倒
永遠叫中國爆的

中國未爆自己先爆

幾大投行已是這樣

還有毒果, 反中反共企業

回覆 引用 TOP

我係依邊屬制造業重區, 生意係差左, 工廠提早放新年。不過唔算嚴重, 都沒大裁員,樓價只回落少少。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigfatchan 於 2019-1-12 08:48 AM 發表

失业,响中國是不用这名詞的,新的說詞是 回鄉創業。
 看看 2018年 數據, 中國有504萬企業倒閉 。740萬人回鄉創業。
https://youtu.be/0YX057NeoqM
中國人要賺錢揾飯食,係唔使好似香港人甘下下要去打工架。個個打緊工嘅都係為左未來自己做老闆。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。