註冊 登入

[其他] 有冇住頂樓既朋友?

有冇住頂樓既朋友? E-mail 此主題給朋友

想問下住頂樓有咩唔好

感謝

精選樓盤
頂對下果層最好

舊屋苑頂層怕漏水, 熱, 夏天成日要開行冷氣。

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 03:12 PM 發表

想問下住頂樓有咩唔好

感謝
要小心漏水問題,夏天屋內會比其他樓層焗D,開冷氣會多D

連天台就正,冇天台就低1層

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 03:12 PM 發表

想問下住頂樓有咩唔好

感謝
如果天台都係你嘅,而你又有心機執靚佢,你會少咗留喺屋企,會花多咗時間上去睇風景、吹風、嘆茶、睇書、觀星、玩下盤景園景、等等等等。近乎玩物喪志,唔係咁好。

cannot agree anymore

回覆 引用 TOP

咁天台攞來曬棉胎, 晾衫都正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 03:34 PM 發表

如果天台都係你嘅,而你又有心機執靚佢,你會少咗留喺屋企,會花多咗時間上去睇風景、吹風、嘆茶、睇書、觀星、玩下盤景園景、等等等等。近乎玩物喪志,唔係咁好。 ...
是!得閑BBQ ...

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-1-11 03:40 PM 發表

是!得閑BBQ ...
好間中啦。唔太健康,又要執嘢。所以我都冇寫,雖然好 common。

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 03:41 PM 發表

好間中啦。唔太健康,又要執嘢。所以我都冇寫,雖然好 common。
ching太健康了。。。

回覆 引用 TOP

月經題, 之前已經講緊買天文鏡望星星。 我就放左沙包打下拳。 bbq果d一年2,3次。

回覆 引用 TOP

引用:

想問下住頂樓有咩唔好

感謝
我是住頂樓40樓,住頂樓最重要兩樣事情,漏水和隔熱,我住了20年一點漏水跡象都冇,窗就有一點點,但這個不管是哪一層都會有漏水,其次是看看發展商有沒有做足頂層隔熱,我住的樓層是有三層隔熱所以夏天一點都不熱,如果一些普通的私樓,隔熱層做得不好整間屋好似蒸爐一樣,我曾到過朋友美孚新村的頂樓,夏天時跟蒸爐沒分別

打大風爆玻璃入晒水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-1-11 03:28 PM 發表

舊屋苑頂層怕漏水, 熱, 夏天成日要開行冷氣。
x 2

真係唔好住頂樓~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。