註冊 登入



想問下住頂樓有咩唔好

感謝



引用 TOP

被引用(11)
要小心漏水問題,夏天屋內會比其他樓層焗D,開冷氣會多D


引用 被引用(1) TOP

如果天台都係你嘅,而你又有心機執靚佢,你會少咗留喺屋企,會花多咗時間上去睇風景、吹風、嘆茶、睇書、觀星、玩下盤景園景、等等等等。近乎玩物喪志,唔係咁好。


引用 被引用(8) TOP

我是住頂樓40樓,住頂樓最重要兩樣事情,漏水和隔熱,我住了20年一點漏水跡象都冇,窗就有一點點,但這個不管是哪一層都會有漏水,其次是看看發展商有沒有做足頂層隔熱,我住的樓層是有三層隔熱所以夏天一點都不熱,如果一些普通的私樓,隔熱層做得不好整間屋好似蒸爐一樣,我曾到過朋友美孚新村的頂樓,夏天時跟蒸爐沒分別


如果有入契天台值得住,最壞打算使多十零二十萬重鋪防水隔熱層,不過強烈建議一定要買有樓睇嘅單位確定冇嚴重漏水問題(利申:小弟住緊頂樓連天台)


引用 TOP

頂樓,要睇下有冇連天台,如果有可能會諗,但當然樓價會比一般高20-30%,而且裝修要比多的,因為要做防漏同隔熱。

但如果唔連天台,就要睇下座大廈本身嘅保養,因為天台保養得唔好,會特別熱,同埋會漏水,到時超煩。



引用 TOP

存些舊式洋樓水壓不足,來水慢


引用 TOP

頂樓乜都好,但壞電梯就最慘


引用 被引用(1) TOP

起碼頭頂冇腳步聲


引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
比較熱


引用 TOP

小弟上年入伙住頂樓連天台!
樓齡30幾年,入伙時天台以做防漏,不過牆角仍係有少少滲水,唔太嚴重。

老實講真係住得幾舒服, 天台佈置得靚靚哋 招呼朋友嚟bbq一流, 又可種花種樹!



引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。