[其他] 有冇住頂樓既朋友?

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 03:34 PM 發表

如果天台都係你嘅,而你又有心機執靚佢,你會少咗留喺屋企,會花多咗時間上去睇風景、吹風、嘆茶、睇書、觀星、玩下盤景園景、等等等等。近乎玩物喪志,唔係咁好。 ...
我經常上天台觀星

熱賣及精選
引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-1-11 03:28 PM 發表

舊屋苑頂層怕漏水, 熱, 夏天成日要開行冷氣。
開左等如冇開

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2019-1-11 05:23 PM 發表

華師兄咁睇好似有啲負面,香港地寸金尺土個個都想住大啲如果有個私人天台可以放置好多物件,令到室內住宅空間擴大,小弟窮人一名緊緊夠錢入手二百五十尺細單支幸好有一個入契天台可放置很多雜物,什至可以約三五知己BBQ聚會,係一個唔錯嘅収穫 ...
我明顯係講緊反話啦。🤣

引用:
原帖由 italystar 於 2019-1-11 05:31 PM 發表

我經常上天台觀星
呢個帖勁多識貨之人。👍🏻

引用:
原帖由 大家落 於 2019-1-11 05:26 PM 發表

我! 杏花村頂層複式!
上層一半室內一半花園. 

夏天極熱!!! 唔加外隔熱唔得!!! 
同埋近近地有座山所以偶爾會有蚊.
住第2年我決定睡房由上層搬去下層!

但其實我好鍾意個花園, 
種植物, 浪衫, 曬被, BBQ超方便.  
夏天可以全裸曬太陽.
夜晚涼涼地飲酒煲煙chill到爆.  ...
而家唔好全裸喇。有航拍,嚇親人就唔好啦。🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 05:31 PM 發表

我明顯係講緊反話啦。🤣
反應慢了

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 05:31 PM 發表

呢個帖勁多識貨之人。👍🏻
仲有種蔥、蕃茄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2019-1-11 05:33 PM 發表

反應慢了
唔緊要。祝你過幾年換大啲。

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 05:34 PM 發表

唔緊要。祝你過幾年換大啲。
總有機會的💪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 04:56 PM 發表

有問過AGENT
佢話係私人發展商有份起
冇"流"水GE問題
唔知信唔信好
千萬吾好信agent ... 因為佢吾一定會知。業主更加吾會倒自己米。我住過頂樓,買嗰陣以為好小心,睇過天花板及牆有冇水漬,上天台睇吓地台防水做成點(是掃防水漆,不是防水磗) ... 都無問題!
住左一牌但大維修后可能搭棚D竹 動落天台地面影響防水。之後住十年落親雨都提心吊膽因為天花開始見到水印水漬。而且因為天台系公家每次都要求立案法團儘快維修,而雖然法團都算合作但等批等報價等工人維修等完工 最快都要三個月而且吾斷尾。後來出租單位連租客都頂吾順因為牆灰濕了又乾會掉下來,佢D傢私都幾麻煩。好在租客無要我賠但最后都搬走左。

引用:
原帖由 italystar 於 2019-1-11 05:31 PM 發表

我經常上天台觀星
賞月都唔錯
最近果次冬至月圓夜,合家打完邊爐兼賞月,一流!

之前住過兩年頂樓連天台。
夏天要開好大冷氣。
但個天台黃昏燒野食好正。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 03:12 PM 發表

想問下住頂樓有咩唔好

感謝
頂樓,要睇下有冇連天台,如果有可能會諗,但當然樓價會比一般高20-30%,而且裝修要比多的,因為要做防漏同隔熱。

但如果唔連天台,就要睇下座大廈本身嘅保養,因為天台保養得唔好,會特別熱,同埋會漏水,到時超煩。

回覆 引用 TOP

我單位原本是居屋!由於賣不出去,所以變了公屋.秀茂坪村內有2棟是居屋來的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大米缸 於 2019-1-11 05:42 PM 發表

賞月都唔錯
最近果次冬至月圓夜,合家打完邊爐兼賞月,一流!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。