註冊 登入

[其他] 有冇住頂樓既朋友?

引用:
原帖由 qeflat 於 2019-1-11 05:02 PM 發表

十分同意,好想搵呢啲樓呀!
靚嘅連天台盤唔多。賣得俾你預咗大執。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 05:04 PM 發表

當然唔好信。買得頂層要預咗執防漏。冇預要執、唔識搵人執,唔好買。

唔連天台又係唔好買。
執我就預左GE..
都有相熟GE朋友有裝修

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-11 03:56 PM 發表

我買咗張吊床 同種蕃茄
何兄識貨。估唔到你都係玩天台嘅朋友。

引用:
原帖由 lamborlui 於 2019-1-11 04:57 PM 發表

我都是頂樓,打10號風球會漏水. 你打去房署維修,一日後有師傅上來.快過私人樓做野.頂樓好處,冬暖夏涼!
係居屋?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 05:06 PM 發表

執我就預左GE..
都有相熟GE朋友有裝修
裝修同天面防漏係兩樣嘢。

你嗰間唔連天台就咪鬼買啦。齋做人哋嘅隔熱層好開心咩。

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 05:09 PM 發表

裝修同天面防漏係兩樣嘢。

你嗰間唔連天台就咪鬼買啦。齋做人哋嘅隔熱層好開心咩。
不直有限又要住嘛

住碧堤67樓,風涼水冷覺得幾好

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 03:12 PM 發表

想問下住頂樓有咩唔好

感謝
如果有入契天台值得住,最壞打算使多十零二十萬重鋪防水隔熱層,不過強烈建議一定要買有樓睇嘅單位確定冇嚴重漏水問題(利申:小弟住緊頂樓連天台)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexbenhk 於 2019-1-11 05:11 PM 發表

住碧堤67樓,風涼水冷覺得幾好
深井、深井、深井。

回覆 引用 TOP

冇咩唔好, 係熱左D.打大風層樓會feel到搖動.

引用:
原帖由 阿華留言 於 2019-1-11 03:34 PM 發表

如果天台都係你嘅,而你又有心機執靚佢,你會少咗留喺屋企,會花多咗時間上去睇風景、吹風、嘆茶、睇書、觀星、玩下盤景園景、等等等等。近乎玩物喪志,唔係咁好。 ...
華師兄咁睇好似有啲負面,香港地寸金尺土個個都想住大啲如果有個私人天台可以放置好多物件,令到室內住宅空間擴大,小弟窮人一名緊緊夠錢入手二百五十尺細單支幸好有一個入契天台可放置很多雜物,什至可以約三五知己BBQ聚會,係一個唔錯嘅収穫

引用:
原帖由 樓上野生的牛 於 2019-1-11 03:58 PM 發表

冇連天台
冷氣機匹數搞大一啲就冇問題,小弟住喺頂樓向西(西斜)又唔覺得真係咁熱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hateu2 於 2019-1-11 05:20 PM 發表

冇咩唔好, 係熱左D.打大風層樓會feel到搖動.
搖咁緊張

回覆 引用 TOP

我! 杏花村頂層複式!
上層一半室內一半花園. 

夏天極熱!!! 唔加外隔熱唔得!!! 
同埋近近地有座山所以偶爾會有蚊.
住第2年我決定睡房由上層搬去下層!

但其實我好鍾意個花園, 
種植物, 浪衫, 曬被, BBQ超方便.  
夏天可以全裸曬太陽.
夜晚涼涼地飲酒煲煙chill到爆. 

頂樓好住

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。