註冊 登入

[樓市分析及CCL] 千祈唔好買極低層 香討焦點

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-1-11 01:22 PM 發表

一早就知,極低層極難放,一般要低市價10~15%先放到!

其實最低5層都難放,我之前住過6樓(有1~5樓),極多蚊,樓下D人望下望下,又大塵全無私隱

依家住高層,完全無蚊,空氣好好多
...
我住20樓,都一大堆飛蟻,要裝蚊網,有關係咩?

精選樓盤
引用:
原帖由 pooh1971 於 2019-1-11 01:53 PM 發表

極低層都幾差, 之前有層出租連平台, 但廁所成日塞 (水壓唔夠), 每2個星期仲要搵專人係平簷掃垃圾, 最困擾係怕飛人 (間歇性憂慮), 所以見好市時都走咗呢一件, 雖然之後無人頭買唔返  ...
低層會水壓唔夠?好似剛剛相反喎,5樓住過,而家住20樓,好明顯低層水壓高過高層,開到盡,都唔太大力,聽朋友講,佢有個客,高層,水壓細到,連煤氣爐都打唔著,一係加水泵,一係換爐。

極低層平好多,池景,園景又靚。
中高層睇唔清楚池園景

回覆 引用 TOP

地下花園戶呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 死P仔 於 2019-1-11 04:21 PM 發表

低層會水壓唔夠?好似剛剛相反喎,5樓住過,而家住20樓,好明顯低層水壓高過高層,開到盡,都唔太大力,聽朋友講,佢有個客,高層,水壓細到,連煤氣爐都打唔著,一係加水泵,一係換爐。 ...
係廁所水泵出問題, 浴室/廚房都無問題, 因為平台單位之前加建獨立喉到大渠(沖廁)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-1-11 02:55 PM 發表

咁你又誇張D, 低層同高層價錢點會差幾成咁多
新樓會差一至三成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 死P仔 於 2019-1-11 04:21 PM 發表

低層會水壓唔夠?好似剛剛相反喎,5樓住過,而家住20樓,好明顯低層水壓高過高層,開到盡,都唔太大力,聽朋友講,佢有個客,高層,水壓細到,連煤氣爐都打唔著,一係加水泵,一係換爐。 ...
另一間收租鳳凰層, 就係唔夠水壓, 要係天台加裝水泵, 盛惠$ 3xxx-
不過好彩用咗幾年都無再出問題

好多人無留意到,低層廁所廚房都臭的

if i have $$ i buy

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pooh1971 於 2019-1-11 01:53 PM 發表

極低層都幾差, 之前有層出租連平台, 但廁所成日塞 (水壓唔夠), 每2個星期仲要搵專人係平簷掃垃圾, 最困擾係怕飛人 (間歇性憂慮), 所以見好市時都走咗呢一件, 雖然之後無人頭買唔返 ...
馬桶?

Agree

回覆 引用 TOP

驚嚇

回覆 引用 TOP

好多人連低層都買起

回覆 引用 TOP

点解唔買一线屋苑高層?因為冇錢丫嘛,二綫屋苑高層未必走得快过一綫低層喎

回覆 引用 TOP

低層牆厚,面積會比高層細咗

Some Some = Handsome

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。