註冊 登入

[樓市分析及CCL] 千祈唔好買極低層 香討焦點

引用:
原帖由 IwinU 於 2019-1-11 01:50 PM 發表

咁你買入時, 都係平過市價買返黎架啦~賣出去平過市價係成正比的~
indeed

回覆 引用 TOP

好明顯同全世界一樣,係唔准人有畏高的。
小弟係盡量唔去那些天空之城,十9幾樓戲院的,除非有人叫睇免費戲,散場落地,驚心動魄。
同理畏高者你送天璽90樓叫他自住,他坐立不安立即放左佢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 walker11 於 2019-1-12 01:53 AM 發表

前年換樓,睇個2樓單位,一見到主人房的窗,同棵樹好近,即走。

唔夠一星期,就俾人買咗。
有人覺得近樹好
日日望多d,人都健康d

好明顯呢個世界係假設大家無畏高的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dance5 於 2019-1-11 01:15 PM 發表

當初為追求一線屋苑買了極低層,但放盤半年都係得幾個人還價!最後好好彩上年高峰期市價賣出。

經過今次教訓,情願買二線屋苑中高層都唔買一線屋苑低層 。 ...
見人見智, 我而家極高層,但有時等電梯等到火都來,

回覆 引用 TOP

低層池園景靚

附件

67588_2013015398.jpg(99.07 KB)

2019-1-12 01:12 PM

重點 -爆渠.屎尿齊來.

$$$$$$$ 的問題! 

回覆 引用 TOP

講真,我以前住高層身體幾好,宜家住低層,身體真係差左D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-1-12 08:54 AM 發表

唔會,風險反而好大,之前西九有單空中飛人,樓下平台單位無辜變成兇宅

所以除非賣價比中層單位平2~3成,否則絕對不應買最底下數上5層
...
咁極端, 高層ㄧ樣火燭冇得走, 隔火層都冇用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dance5 於 2019-1-11 01:51 PM 發表

最慘我買入都係市價買
你咁笨七

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港進擊的龜頭 於 2019-1-11 02:34 PM 發表

買親一線屋苑低層嗰啲客都唔方係有好多實力. 
呢樣一定係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 體育王子 於 2019-1-12 12:19 PM 發表

想請問7樓(5樓以下平台/巴士轉車站)算唔算極低層?
正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TKO友 於 2019-1-12 12:37 PM 發表

買新樓,d買家搶晒極低層單位(第一層除外),剩番d貴高層,俾籌號較後者買。
因為新樓有基座

引用:
原帖由 abcpqr 於 2019-1-12 12:47 PM 發表

呢個問題係好堅,永遠常在無得解決,切記!
舊樓才有

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。