[樓市分析及CCL] 千祈唔好買極低層 香討焦點

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-1-11 01:22 PM 發表

一早就知,極低層極難放,一般要低市價10~15%先放到!

其實最低5層都難放,我之前住過6樓(有1~5樓),極多蚊,樓下D人望下望下,又大塵全無私隱

依家住高層,完全無蚊,空氣好好多
...
但我26樓都有蚊·喎,連蜜蜂都有

熱賣及精選
早知今日,何必當初

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tailikhk 於 2019-1-11 04:59 PM 發表

馬桶?
yes, 馬桶(屎喉)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 desperado11 於 11/1/2019 16:46 發表

好多人無留意到,低層廁所廚房都臭的
係非常臭, 對身體吾好, 低層多數出租, 但好少長租, 自用更少!

PK
低層係比較平價,唔夠錢自住 OK,投資真係唔好啦。

回覆 引用 TOP

但我屋苑最高得9層,地下是連花園,在九龍塘,唔知有無買錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dance5 於 2019-1-11 01:15 PM 發表

當初為追求一線屋苑買了極低層,但放盤半年都係得幾個人還價!最後好好彩上年高峰期市價賣出。

經過今次教訓,情願買二線屋苑中高層都唔買一線屋苑低層 。 ...
想問下大家。如果一棟40層。几樓開始算中層

回覆 引用 TOP

我以前住過2樓,買嘅時候因為樓下仲有平台,2樓都等於一般樓宇嘅6至 7樓喇,所以照買。住落就發現其實維修問題真係特別多。 洗手間啦牆身啦。。。問題都好似比樓上啲單位多。不過點都好啦,樓主已經順利賣出間樓。恭喜恭喜。

Life Is Like A Cup Of Coffee

回覆 引用 TOP

數量分別好大,我住6樓時,又要用蚊燈加蚊香都搞唔掂,夜晚無者覺好訓,BB更加被咬滿全身!

依家住廿幾樓,夏天只有耐唔耐一隻,BB也睡得安穩
引用:
原帖由 tarkar 於 2019-1-11 05:17 PM 發表

但我26樓都有蚊·喎,連蜜蜂都有

回覆 引用 TOP

好多人都話,高層有投資價值,但實際上自住係冇好處。 都不外乎係走火警,水壓,等𨋢快。
但香港密集,好多地方高層靜好多開揚好多。

底層我住過,蛋糕樓所以離地面10幾層,冇咩問題,係嘈d 同有蚊。

回覆 引用 TOP

低少少價賣比後生仔上車當做善事

回覆 引用 TOP

爛屋,劏房都有人要,何況低層,只係有些人低層當高層放,梗係賣吾出啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gofreego 於 2019-1-11 03:27 PM 發表

對! 百貨應百客,買得特色單位都預左要撞客...

小弟自住就較偏愛買市區幾十年舊樓住,簡格好、交通又好,只係好少成交,年青買家一聽就嫌冇會所冇陽台,賣家好多一住幾十年認為係富貴屋、唔會賣走,結果買賣都少,當時想搵間中層開陽睇都唔容易(一係比好高溢價)... ...
其實令類一點,買補左地價居屋放租,第一,管理費平,回報高,因為一般較同區私樓平,第二,佢租金一般係同區最平,所以係price leader, 第三,供應少,居屋大部份自住,一個屋苑補左地價,最多係2-3成,仲要係拿來放租,所以買來放租,真係唔怕租唔出。

平買平賣

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。