註冊 登入

[地產新聞轉載] 【答問大會】車位短缺 林鄭出招:一地多用

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-1-11 12:05 AM 發表

同意,調整系郊區比多,市區只系一般調整。
市區佢冇地啦,連d gov dept 都要搬走,唔通好似東昌果边old icac 咁下面起個car park 咩

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 你假誠 於 2019-1-11 12:10 AM 發表

是的,整苦做野好似細路哥咁,完全缺乏規劃,你看沙中礸站規劃了好多年,可以因唔夠公屋,就將整個計劃推倒,

之後又想向啟得體育城開刀,好彩比人喝停,真系chi sin .

而無左個停車場,我每次去尖咀,真系系架車到成個鐘,等老婆買完野才上車,發覺成條街的司機都好似我咁。頂你。 ...
見佢油塘上蓋就肉痛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-1-10 08:22 PM 發表

系澳洲,我租過Abb 佢地系用decking system. 一位兩拍,但入車去過deck 上要踏些油才上到去,其實幾驚撞埋牆,但好好奇,為何香港未有這些設施,因香港車位短缺程況應比澳洲嚴重好多。 ...
你去灣仔丶旺角好多都有呢d嘢上架位
塔𨋢更是經常
去日本直頭放部車係度自動剷部車上幾層泊 唔洗你踏油上架

回覆 引用 TOP

私家車從來都是奢侈品,車位係奢侈品嘅奢侈品

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2019-1-10 09:47 PM 發表

呢度無人會識答你

除左我

因為buildings dept 對 headroom有限制

放得落parking deck可能計double area (GFA)

所以developer 都廢撚事攪
地庫係咪唔計?不過成本hihi

引用:
原帖由 wahaha97 於 2019-1-11 12:51 AM 發表

地庫成本起碼一百萬一個位 政府比得幾多?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahaha97 於 2019-1-11 12:51 AM 發表

planning要求的數量可以exempt

地吾地庫無姦

回覆 引用 TOP

引用:

成本糸考慮因素

不過有高限的話 唯有挖啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 九運福星 於 2019-1-10 08:36 PM 發表

全世界好多城市都唔會有車位問題,好似金鐘,尖沙咀,無左啲多層停車場,政府賣完地又唔起返停車場,車位根本愈來愈少,香港政府正一垃圾
唔會有車位問題!?🤔
你有無離開過香港呀!?😅

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-1-10 08:46 PM 發表

其實租預左比稅,系capital gain 要比就大煲了。因重有其他貨,怕因少失大。
師兄意思係 因為香港開檔案 海外對你收capital gain? 抑或香港都有capital gain???

引用:
原帖由 犯民愛籌款 於 2019-1-10 09:02 PM 發表

加十倍牌費!冇十年駕駛經驗唔可以自己擁有私家車!
變咗好多10年人牌嘅新手 😅

回覆 引用 TOP

如果放寬俾現有車位業主可以加裝升降台, 1位2泊就好了。 泊車量即double.

一講起泊車的問題我又想講下,現在係街嘅車位,點解不可以學日本,一泊即刻lock,現在好多人都唔入錶,搞到有需要嘅人用不到

老細,睇完比D意見ㄚ!!齋睇好DRY車......

回覆 引用 TOP

政府應該要發展商起多幾層地庫做到每伙一個車位啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個可愛的羊羊 於 2019-1-10 08:32 PM 發表

車位回報一定低,唔會多過2%,你係求個升價升幅,向上彈三成好容易
我16年買兩個車位, 好在上年7月決定走晒, 都執左百幾個.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。