[其他] 月入7萬手持7球現金收息租樓等跌的美好生活(有圖有真相)

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 11:00 PM 發表

過往10年只要肯買樓,幾乎盲都賺錢。但往後吳同一味唱好無用懂得捉摸波幅順勢而行才是王道
我2008年前係淡淡。當年我認為樓由03年升咗幾年升咗一倍而我月入在五年間只升五成離哂普。依家回看反而覺得08仲係叫平到笑!

你依家話升咗十幾年升咗幾倍,你估十年後回看會如何?天知咩,可能真係跌五六七成!又可能再升多一兩倍呢。

自住無謂搞咁多嘢啦。有能力頂得到跌市,買啦!

2016我逼咗個90後上車,因為佢儲咗一球,入息又上升中。我叫佢越早買越好,一買即停佢都賺經驗,早pk可免中年pk。

另一90後一樣儲咗一球,不過用咗去搞童話婚禮。兩年多後的今天,財力相距已經好遠了。

熱賣及精選
荃灣屋苑兩房三百幾萬入?借兩百幾,想pk都幾難。

佢30未夠,由買樓前依家佢户口又多了50~60萬。上年仲想加按一開二,但不成功。成功反而好,早見大風浪係好事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-10 10:00 AM 發表

@wize

重温下1617

當時以為神人,依家知係神棍!

引用:
原帖由 smky 於 2019-1-10 11:05 AM 發表

我好多年前上香討見到有個師兄叫「absolutelytrue」或真sir,佢叫人快啲買樓,有樓嘅要買多幾間,話銀紙貶值,我信咗佢,我換樓都無將舊居賣咗,收租到而家。呢個真sir比淡友閙到唔見咗,之後出現呢個雲兄,當時ccl得幾十點睇圖表話會見170,我信佢入咗收租樓,而家都升咗3個開,之後呢個雲兄文筆好明顯改咗,講嘢無point同傻淡無分別 ...
我以前係淡淡,07年尾見到真sir覺醒。

(ABSOLUTELYTRUE) 於 2006-10-2 發表
每個樓市升跌浪大約係20年左右啦
第一個五年復甦期2003-2008(特徵復甦速度先快後慢)
第二個五年發展期2008-2013(特徵有時會有94-95年調整大約30%的情況然而只是短暫調整)
第三個五年泡沫期2013-2018(特徵升市的末段會愈升愈急,直至泡沫爆破)
原因:.....
1967至1971第一個五年復甦期(特徵復甦速度先快後慢)
1972至1976第二個五年發展期(特徵有時會有73-75年調整30%的情況然而只是短暫調整)
1977至1981第三個五年泡沫期(特徵升市的末段會愈升愈急,直至泡沫爆破)
1981-1984樓價大跌一半,幾間銀行出事,要政府接收
1984至1988第一個五年復甦期(特徵復甦速度先快後慢)
1989至1993第二個五年發展期(特徵有時會有年調整大約30%的情況然而只是短暫調整)
1994至1997第三個四年泡沫期(特徵升市的末段會愈升愈急,直至泡沫爆破)
1997-2003樓價大跌超過一半以上,跌超過五年,歷史上罕見,政府太遲鈍,唔夠醒,係超長衰退期之主因,2003年沙士令政府及平民經濟重傷,都思考自救出路,大陸方面又出計策相助,所以第一個五年復甦期宣告正式開始, 先是一輪急升以糾正超賣的市況,然後一段平靜消化期,在消化期之末段, 政府又會諗計推出一些活躍市場的措施,例如減厘印,令細價樓業主容易套現, 順著經濟復甦加入換樓潮大軍, 令各級市場均加大活躍程度,隨之會有一個明顯的升勢。經濟有循環周期, 人人都知, 但係, 點解有循環呢, 未必人人加以深究, 在經濟低谷失業率勁升,政府會救經濟, 出動貨幣政策又或財政政策又或其他方法, 而這些政策是有時差, 即是推出時不會即刻有成果見到, 要時間讓政策發酵, 所以要幾年時間去慢慢復甦。到了復甦之後,即是第二個五年,市民信心回復, 一切如常,樓市係會以正常力度上升, 第三個五年是泡沫形成期, 政府又要想辦法去冷卻, 直至泡沫爆破。
20年只係約數  

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-10 11:12 AM 發表

真sir

過2招比我就好啦

雲兄都教我唔少
自己要分析

真sir @clogalaxy
真心多謝真sir

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-10 03:05 PM 發表

真sir 數字兄 雲兄 社長

我都多謝

如果可以希望見面道謝
我都係咁話

回覆 引用 TOP

我都係用簿仔你班門外漢又點會明簿仔的好處?

一般户口要一萬平均存款,簿仔只需五千。對窮人嚟講,簿仔係寶!

有樓就唔好用簿仔了,因為沒有網上理財。仲要經常打簿,否則轉按時好大機會不能提供三個月紀錄。

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-11 12:32 PM 發表

你搭車兩蚊我真係羨慕

你用圖章定簽名㗎
兩蚊有排未得,所以我行路多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天水圍大春袋 於 2019-1-11 12:35 PM 發表

大陸1年10萬有2250蚊利息

你儲700萬人仔有2250x70一年有15萬利息 香港先得雞碎咁少
我定3年,3.4375%年利率,即是3年10%

附件

1547183293310.jpg(94.95 KB)

2019-1-11 01:08 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-11 05:22 PM 發表

樓市跌一萬賺一萬,跌到殘先收拾殘局。呵呵,之前個post show左3百萬及大灣區一間三層住宅。現再show 90萬存款
1m都冇,跌五你都唔好上車,我驚你出事。

引用:
原帖由 indialettuce 於 2019-1-11 06:24 PM 發表

玩下玩下露底啦⋯⋯
原來又係疑似有幾球。。。

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。