註冊 登入

[其他] 月入7萬手持7球現金收息租樓等跌的美好生活(有圖有真相)

你覺得美好,唔代表其他人覺得美好。
食緊幾多頭鮑咁巴閉?

8皮人工咪一樣要受氣,有幾十億身家唔使做再哂。

精選樓盤
引用:
原帖由 chun1088 於 2019-1-9 01:44 PM 發表

你都幾抵得諗, 7雞人工, 幫人做PARTTIME先收1800
抵你發~
一年出一次糧

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 01:50 PM 發表

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少
所以日日食一樓一人妻鮑魚

中產有700萬算唔算多?

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 07:50 PM 發表

cash with own property just ok. so at least 15m
我唔係中產,但計下資產都可能有,覺得有700萬唔係多

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 07:52 PM 發表

5,返工辛苦假日可以比錢玩下自己興趣例如買左只橡皮艇連馬達出海釣魚。買模型吳怕比老婆鬧

only 7 m

買模型比老婆鬧
如果冇屋住,2公婆700萬都唔夠退休,萬一生多個就仆街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 07:55 PM 發表

我覺得依家香港地有自住再加每月有20萬左右
就去到中產可以生活質素好好嘅critical point 
有番過千尺屋仔,家庭收入近20萬人工,係咪先可以定義為中產

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-1-9 07:58 PM 發表

7m cash真係好多!我都有7m,可惜係loan
有本事俾首期,過到壓測先借到7M,俾首期啲錢唔係錢?

引用:
原帖由 賈谷主 於 2019-1-9 07:58 PM 發表

你間公司9號先出糧
可能跨國企業係9號出糧
會唔會唔係香港存摺,可能日本仲用緊存摺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 先生擔唔擔 於 2019-1-9 08:23 PM 發表

哈哈PO 稅單公道D
成個討論區卧虎藏龙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 富加美 於 2019-1-9 08:36 PM 發表

點解電費咁平,我食綜援都交二千幾,冬天都八舊幾。
我覺得自己大洗添,冬天電費仲多個樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 堅離地人 於 2019-1-9 08:52 PM 發表

無錯,嗰張係practising cert

著住醫生袍唔一定係醫生,淘寶有得買。
鴨仔著醫生袍同富婆玩cross over

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ff88 於 2019-1-11 11:03 AM 發表

最重要果7球show埋出黎就無人敢話樓主吹水架啦。快快貼。
重點係樓主自認中產,只有700萬現金,即係以前層樓唔會貴得去邊,何來供樓壓力,係香港中產有間屋仔有幾百萬現金大有人在。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 01:32 PM 發表

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無 ...
叫咁多一樓一,哂埋驗身報告,証明冇病,記得年年驗愛滋,等陣有錢冇命使

回覆 引用 TOP

Show 埋驗身報告啦,叫咁多雞,係咪有愛滋病,所以及時行樂

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。