註冊 登入

[其他] 月入7萬手持7球現金收息租樓等跌的美好生活(有圖有真相)

月入7萬手持7球現金收息租樓等跌的美好生活(有圖有真相) E-mail 此主題給朋友

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無一大筆錢。又吳需要擔心公司裁員。

2,衣方面,手頭錢多左買多幾套西裝見客都自信左,換對皮鞋精神爽利

3,食。 未賣自住未必可以出入一田買送吳望價錢,賣自住後鐘意食乜就買乜。冬天羊腩煲,去牛肉檔留最新鮮的牛肉打邊路,一家人去食海鮮食到飽。以前去食垃圾放題,雞煲。

4,住 搬去村屋房大聽大有車位,買部超大plasma電視改裝一間房做小型電影院。

5,返工辛苦假日可以比錢玩下自己興趣例如買左只橡皮艇連馬達出海釣魚。買模型吳怕比老婆鬧等等

6,有多餘錢股票市場撈平貨,買只地通拿戴下班同事嘩嘩聲

7過年一家人去旅遊,以前旅遊要淡季而且只限東南亞

8,有多餘錢可以報讀多個課程裝備自己

樓市跌一萬賺一萬,吳需要提心吊膽跌到殘先收拾殘局。買定花生,食住鮑魚等跌。你吳賣自住樓升市你無份賺,跌市你又怕失業。我彩你都傻要錢吳要貨,享受人生跌到殘先買。呵呵

搞錯應該系買左部Samsung 49" UHD real 4K Curved Smart TV UA49MU6900 Series 6。不是plasma電視

有人話我前年買ETF TBT輸傻左。我post埋買入賣出記錄。平均買入36元,賣出41元
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27903190
去年我賣了自住樓,手上持有債券,定期,現金靠利息租樓等跌(有圖有真相,附上一年前精準預測) https://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif
賣樓賺錢離場,你都可以生活得好好。80後目前應該系人生最黃金時間,賣樓套現好好裝備自己!錢吳會從天而降,今日你把握到機會就可以大賺一筆。一日吳賣樓一日都系過眼雲煙。
賺到錢記得做善事,社會上依然有好多人需要我地幫助!

附件

IMG_20190109_131002.jpg(177.07 KB)

2019-1-9 01:32 PM

IMG_20190109_145029.jpg(920.74 KB)

2019-1-9 02:52 PM

IMG_20190109_162055_HHT.jpg(743.36 KB)

2019-1-9 04:30 PM

IMG_20190109_161504.jpg(488.69 KB)

2019-1-9 04:32 PM

IMG_20190109_161213.jpg(1.6 MB)

2019-1-9 04:32 PM

Screenshot_2019-01-09-16-38-28.jpg(80.75 KB)

2019-1-9 04:40 PM

Screenshot_2019-01-09-16-35-54.jpg(82.48 KB)

2019-1-9 04:40 PM

精選樓盤
引用:
原帖由 chun1088 於 2019-1-9 01:36 PM 發表

SALARY 1800
1800系另外一間公司的partime

我不是AA,我是專業人士

附件

IMG_20190109_145029.jpg(920.74 KB)

2019-1-9 02:53 PM

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 02:55 PM 發表

show 埋名

又google cert 過穚
Google吳會有呢張相。呵呵

回覆 引用 TOP

簽埋名

附件

IMG_20190109_150218_HHT.jpg(650.88 KB)

2019-1-9 03:03 PM

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 03:10 PM 發表

哦, 醫療嘅專業人士
咁你就唔好扮識投資啦.
我投資界打滾左十幾年都未敢周圍同人講我幾準幾準...

P.S. 我識一個物理治療師, 做左8-10年就會係呢個人工. ...
一般物理治療師無呢個人工,政府醫院最top頂薪PT都系8萬左右仲要一間醫院得幾個系老鬼黎。80後吳會有呢個人工

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 03:20 PM 發表

有, 私人醫療集團
80後, 真係有. 黎緊加到85000另加BONUS.
有都系少數,HA以外人工會再高少少但呢個數目PT離講我未聽聞過。可能你朋友要做埋管理工作。單純PT一向據我所知做左10年系around六萬左右人工

有網友質疑我投資etf失利。我早幾年入左TBT上年已經賣出賺幾多你自己計算下。買時均價36,賣走時41元。呵呵

附件

IMG_20190109_161213.jpg(1.6 MB)

2019-1-9 04:13 PM

IMG_20190109_161504.jpg(676.86 KB)

2019-1-9 04:15 PM

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 04:15 PM 發表

快買新鮮牛肉

換新皮鞋
你留翻啖氣暖肚啦,我吳系話自己叻。普通二人家庭月入7萬好多都系。關鍵系生活吳一定要有自住樓

搞錯吳系plasma ,我電器吳系好熟。

附件

IMG_20190109_162027_HHT.jpg(851.65 KB)

2019-1-9 04:26 PM

IMG_20190109_162055_HHT.jpg(743.36 KB)

2019-1-9 04:26 PM

Samsung 49" UHD real 4K Curved Smart TV UA49MU6900 Series 6

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 01:32 PM 發表

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無 ...

附件

Screenshot_2019-01-09-16-38-28.jpg(80.75 KB)

2019-1-9 04:39 PM

Screenshot_2019-01-09-16-35-54.jpg(82.48 KB)

2019-1-9 04:39 PM

IMG_20190109_161504.jpg(488.69 KB)

2019-1-9 04:41 PM

2019-1-9 04:42 PM

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 04:40 PM 發表

200幾萬現金夠啦, 其他擺落有回報嘅投資度好過...
上年我買ETF 有超過一成升幅,上年你投資咩有更好回報呀

引用:
原帖由 wahaha97 於 2019-1-9 05:26 PM 發表

撈唔掂賣左佢即刻可大魚大肉,好似老豆果代有隻勞旁身咁
本來想買pp,後來老婆話吳好亂洗錢,買地通拿當獎勵自己。日後有機會一定買只PP比老婆同自己

引用:
原帖由 bensonking 於 2019-1-9 05:43 PM 發表

唔....
除左自住果層之外, 我就賣晒手上嘅野, 套現7球左右,
之後再9X萬同銀行熟返自住果層樓.
依家無爭銀行錢, 感覺良好....
正到暈,有錢在手大把野跌到殘先買

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。