註冊 登入

[其他] 月入7萬手持7球現金收息租樓等跌的美好生活(有圖有真相)

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 03:10 PM 發表

哦, 醫療嘅專業人士
咁你就唔好扮識投資啦.
我投資界打滾左十幾年都未敢周圍同人講我幾準幾準...

P.S. 我識一個物理治療師, 做左8-10年就會係呢個人工. ...
你幾時見過

ha專業人士
賣咗樓至可以

食牛肉
買plasma 貨尾
换 新皮鞋
旺季旅遊

精選樓盤
所以你係度開post刷存在感?

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-9 03:10 PM 發表

哦, 醫療嘅專業人士
咁你就唔好扮識投資啦.
我投資界打滾左十幾年都未敢周圍同人講我幾準幾準...

P.S. 我識一個物理治療師, 做左8-10年就會係呢個人工. ...
一般物理治療師無呢個人工,政府醫院最top頂薪PT都系8萬左右仲要一間醫院得幾個系老鬼黎。80後吳會有呢個人工

引用:
原帖由 射手兔 於 2019-1-9 03:13 PM 發表

所以你係度開post刷存在感?
遮掩佢嘅無樓絕望感

回覆 引用 TOP

salary是遣散費?

回覆 引用 TOP

好好笑..買隻daytone..d同事嘩嘩声
樓主公司係咪在平讓..
一樣米,真係養百樣人..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 03:14 PM 發表

一般物理治療師無呢個人工,政府醫院最top頂薪PT都系8萬左右仲要一間醫院得幾個系老鬼黎。80後吳會有呢個人工
有, 私人醫療集團
80後, 真係有. 黎緊加到85000另加BONUS.

有700萬現金係手確係舒服,利息4厘計一年都收28萬,仲有7萬以上人工,生活可以好舒適~

未知樓主有冇子女~冇就可以洗更多錢~

不過個人認為點都要有間屋係手個份安心~

村屋2樓連天台一般都係4~500萬左右,full pay都仲有200萬係手.

睇中邊區間間問大力同業主講價低1~2成,一定有一間應承!!!

呵呵呵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 01:32 PM 發表

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無 ...
祥益唱好請人?

回覆 引用 TOP

我有萬五可以點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 01:32 PM 發表

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無 ...
租樓好啊彈性啲。
想請問而家還有出plasma tv嗎?你買咗乜牌子型號可否介紹呢?我都想揾部大的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 01:56 PM 發表

補習十個鐘

autopay salary 得唔得?
我補人地是收400/hr, 我估樓主咁有能力, 至少600/hr, 即是補習三個鐘

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 03:12 PM 發表

你幾時見過

ha專業人士
賣咗樓至可以

食牛肉
買plasma 貨尾
换 新皮鞋
旺季旅遊
我唔知呀.
我識嘅醫療界朋友得一個HA做高層, 其餘都係私人集團
HA普通員工可能要呢?
不過佢一定唔係13年買樓17年賣啦. 邊個有佢咁窮呀?

回覆 引用 TOP

地產版已變左質定一向是這樣?  好有娛樂性,怪人怪事特別多

回覆 引用 TOP

Plasma

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。