• 瀏覽: 134,698
  • 回覆: 165
  • 追帖: 29
引用:
原帖由 smky 於 2019-1-9 08:20 PM 發表

樓主同平行時空@cwcwm一樣,開頭睇佢地啲淡post仲以為佢地都好似有啲料咁,之後越睇越唔對路,起底後就當然知道其實係無料扮四條
成世流流長總會遇到的人渣賤男香討唱淡fb cap 水 @starwitness123 @cwcwm

熱賣及精選
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-1-10 10:42 AM 發表

當時以為神人,依家知係神棍!

引用:
原帖由 wize 於 2019-1-10 10:20 AM 發表

我前幾年因為預左會加息狠心一野將h+0.7 plan轉晒做h+1.7, 賺完rebate就算加到cap都等於1.2%唔使
咁樣舒服好多.
仲有ml

但是

0.9啊

引用:
原帖由 smky 於 2019-1-10 11:05 AM 發表

我好多年前上香討見到有個師兄叫「absolutelytrue」或真sir,佢叫人快啲買樓,有樓嘅要買多幾間,話銀紙貶值,我信咗佢,我換樓都無將舊居賣咗,收租到而家。呢個真sir比淡友閙到唔見咗,之後出現呢個雲兄,當時ccl得幾十點睇圖表話會見170,我信佢入咗收租樓,而家都升咗3個開,之後呢個雲兄文筆好明顯改咗,講嘢無point同傻淡無分別 ...
真sir

過2招比我就好啦

雲兄都教我唔少
自己要分析

真sir @clogalaxy

引用:
原帖由 smky 於 2019-1-10 11:15 AM 發表

我有個H+0.7都要轉,因為:

1. cap位高過而家啲P plan,有好多個月hibor高時比咗貴息;
2. 無ML;
3. 好耐唔轉按就少咗好多回贈。
轉啦

0.9 再來  除非yellen 講的qe4

引用:
原帖由 ESMP 於 2019-1-10 12:16 PM 發表

Commission唔係恆常收入/公司支出。
所以我未見過有公司會當salary咁出。

點都好啦...
佢認屎認屁高位出貨但又唔敢show賣樓紀錄?
話自己收息夠日常生活開支又唔敢show投資金額?
淨係呢兩part已知佢吹水啦 ...
前言不對後語

窮L雞虫一名

扮賣完樓至可買新皮鞋大電視食鲜牛

係香討出post 教業主賣樓指指點點

不知所謂

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-1-10 01:03 PM 發表

真心多謝真sir
真sir 數字兄 雲兄 社長

我都多謝

如果可以希望見面道謝

引用:
原帖由 smky 於 2019-1-9 08:20 PM 發表

樓主同平行時空@cwcwm一樣,開頭睇佢地啲淡post仲以為佢地都好似有啲料咁,之後越睇越唔對路,起底後就當然知道其實係無料扮四條
maxi @starwitness123 . 你partner 送比你同自刮

@cwcwm

引用:
原帖由 starwitness123 於 2019-1-9 01:32 PM 發表

祥益個老闆話自己班員工不少月入5,6萬部分年薪百萬。講就天下無敵。我月入7萬以上,年尾,Commission會多D.
早前賣出自住套現連同儲蓄7球收息夠租屯門村屋連車位。

我都系80後,我在賣出自住後體會到了生活質素明顯改善,心理壓力明顯減少。自住吳怕升跌大前提系你份收入要夠穩定同有翻上下高。下面我就列舉左賣自住後我的生活轉變。

1,每月收定存利息,債息夠比租樓開支。吳需要一出糧就無 ...
2,衣方面,手頭錢多左買多幾套西裝見客都自信左,換對皮鞋精神爽利
3,食。 未賣自住未必可以出入一田買送吳望價錢,賣自住後鐘意食乜就買乜。冬天羊腩煲,去牛肉檔留最新鮮的牛肉打邊路,一家人去食海鮮食到飽。以前去食垃圾放題,雞煲。
4,住 搬去村屋房大聽大有車位,買部超大plasma電視改裝一間房做小型電影院。
5,返工辛苦假日可以比錢玩下自己興趣例如買左只橡皮艇連馬達出海釣魚。買模型吳怕比老婆鬧等等
6,有多餘錢股票市場撈平貨,買只地通拿戴下班同事嘩嘩聲
7過年一家人去旅遊,以前旅遊要淡季而且只限東南亞

maxi

maxi @starwitness123

我明點解你性格 語言 咁匈殘, 全無良知 冇羞恥的心 又要seek for approval 同理點解你咁自卑

你係新移民 80後 父母喺文革之中成長 缺乏家庭溫暖 所以易畀唔到你溫暖 從你嘅兇殘語言 對其他人士的完全唔尊重 尤其是女性 你父母甚至可能虐待過你 當然家庭亦唔係富裕

你香港嘅成長 以你咁嘅性格背景 當然唔會受人歡迎 可能被人排擠 所以你心底裏強烈要求別人嘅認可 如承認自己錯 係對你嚟講完全唔可以接受嘅事 所以大話只能琴一個大話

你貧乏的童年 令你對金錢有無窮的渴望 樓佔財富的一大部分 你恨買樓 所以無論17升市 18尾跌 你會用一啲自以為高深嘅 金融術語 去包裝你唱淡嘅意圖

而當樓市面臨轉勢 美國聯儲局放鴿 你進退失據 要自爆身世 為求博取人嘅信任 點知弄巧反拙 搞出個大笑話

有師兄喺上面提出過 不如你睇下醫生 我亦都係如此建議 不過你都應該唔會做

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-1-10 10:55 PM 發表

「現實世界越有實力的人越不會炫耀」,咁即係 Mayweather 係世界上最冇實力嘅人!

你睇下誠哥先

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-1-9 01:39 PM 發表

原來 aa唱淡呃盤

你同cwcwx 平行時空政經係201617仲害唔夠人多? 一齊係201617大唱淡搵食?

依家一個唱淡呃盤
一個係fb cap 水揾食?
http://finance.discuss.com.hk/vi ... p;extra=&page=1
平行時空下的約定 - 香港通脹走低與美國通脹走高
http://finance.discuss.com.hk/v ...
@cwcwm

no comment?  

錯咗5年

仲敢fb 收咩門徒?

引用:
原帖由 ieltsmanhk 於 2019-1-11 11:58 AM 發表

80 後仲有簿仔打簿咁益智
我有個親戚的老人家9x歲是用簿仔

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-1-11 12:29 PM 發表

我都係用簿仔你班門外漢又點會明簿仔的好處?

一般户口要一萬平均存款,簿仔只需五千。對窮人嚟講,簿仔係寶!

有樓就唔好用簿仔了,因為沒有網上理財。仲要經常打簿,否則轉按時好大機會不能提供三個月紀錄。 ...
你搭車兩蚊我真係羨慕

你用圖章定簽名㗎

淘番泥?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]