註冊 登入

一人創業的辛酸

引用:
原帖由 Andychau819 於 2019-1-11 01:43 AM 發表

我做唔明點解要一個人,一個人做得幾多?遲早都要合作,不如解決合作的問題仲好啦😂
你剛剛startup 個下有好多人比你用?當你本人都未知要點做,你點叫人做?

精選樓盤
引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-11 09:58 AM 發表

比我炒左,同佢去見客,佢叫我講慢D,佢要學點present,個客都笑出來
4pm 先起身同我講sick leave,我幫佢頂左成日,原來去左燒野食
有個客想2k 做40k 野,我見都唔見,佢話我根本唔識sell 客所以唔夠guts 去
其他staff 細細聲問佢係咪老闆娘,點解一番工就叫人做佢D野

同日炒左佢,佢話當月人工唔要,豪比我 ...
我就有幸未同過呢啲禁有趣嘅同事共處,都好嘅你咪多個笑料囉😂唔影響你生意就ok。btw ching做邊行呢?

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-11 09:59 AM 發表

你剛剛startup 個下有好多人比你用?當你本人都未知要點做,你點叫人做?
你搵得拍檔 我諗唔會求其呀,斷估你唔會冇計劃地start up😂😂一做大家基本上知道自己做乜 😅 師兄祝你好運

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2019-1-10 11:57 PM 發表

笑左,個人要再反去讀多兩年書先得
讀多兩年都幫助不大...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Andychau819 於 2019-1-11 03:22 PM 發表

你搵得拍檔 我諗唔會求其呀,斷估你唔會冇計劃地start up😂😂一做大家基本上知道自己做乜 😅 師兄祝你好運
咁請教下,你做startup 係夾幾多人分幾多份又一人出幾多糧?

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2019-1-11 11:07 AM 發表

我就有幸未同過呢啲禁有趣嘅同事共處,都好嘅你咪多個笑料囉😂唔影響你生意就ok。btw ching做邊行呢?
digital marketing

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Andychau819 於 2019-1-11 01:43 AM 發表

我做唔明點解要一個人,一個人做得幾多?遲早都要合作,不如解決合作的問題仲好啦😂
其實都有諗過合作問題,但一諗到唔同人唔同意見,大家分工又會分邊個做多啲野,邊個搵既客要分多啲,依啲問題就煩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-11 09:58 AM 發表

比我炒左,同佢去見客,佢叫我講慢D,佢要學點present,個客都笑出來
4pm 先起身同我講sick leave,我幫佢頂左成日,原來去左燒野食
有個客想2k 做40k 野,我見都唔見,佢話我根本唔識sell 客所以唔夠guts 去
其他staff 細細聲問佢係咪老闆娘,點解一番工就叫人做佢D野

同日炒左佢,佢話當月人工唔要,豪比我 ...
最怕真係請中個岩岩畢業又以為自己好叻既,不可一世。 真係早日解決好過。祝你好運,以後請到負責任的員工!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 帆立貝壽司 於 2019-1-11 12:08 AM 發表

我都係一人創業,有時都好似自閉咁,有機會傾下計啦
點會自閉?要見客同供應商家嘛,係冇同事孤獨D啫,不過一人創業係要超強自律性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 帆立貝壽司 於 2019-1-11 12:08 AM 發表

我都係一人創業,有時都好似自閉咁,有機會傾下計啦
你的行業工作壓力大嗎?

回覆 引用 TOP

多個人做,自然多個人分...花得時間去分清楚,自然就做唔成事...

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-11 06:02 PM 發表

咁請教下,你做startup 係夾幾多人分幾多份又一人出幾多糧?
start up 都好多類型 😂😂 大家拎左舊錢預左輸 ,大家如果方向一樣 ,人工達共識 咪去馬囉! 

引用:
原帖由 Andychau819 於 2019-1-12 03:53 AM 發表

start up 都好多類型 😂😂 大家拎左舊錢預左輸 ,大家如果方向一樣 ,人工達共識 咪去馬囉!  
預左輸真有米唷~想問夾左幾多出來?人工共識係幾多呢?例如做D咩會有幾錢呢?幾多年breakeven 又幾多年有net profit 呢?
如果未有profit又燒哂D錢,你會點handle 呢?再夾?

你撞過大獲係咩事呢?你又點解決?聽你講野咩都做過哂,一定答到

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-12 07:02 PM 發表

預左輸真有米唷~想問夾左幾多出來?人工共識係幾多呢?例如做D咩會有幾錢呢?幾多年breakeven 又幾多年有net profit 呢?
如果未有profit又燒哂D錢,你會點handle 呢?再夾?

你撞過大獲係咩事呢?你又點解決?聽你講野咩都做過哂,一定答到 ...
首先 無人迫你創業 你可以選擇打工
我唔會令到自己不停地燒錢 而未見到回報
不停燒錢 無回報 咪證明左失敗囉😂😂
唔係仲幻想緊自己個套成功😂😂

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-12 07:02 PM 發表

你撞過大獲係咩事呢?你又點解決?聽你講野咩都做過哂,一定答到 ...
首先 無人迫你創業 你可以選擇打工
我唔會令到自己不停地燒錢 而未見到回報
不停燒錢 無回報 咪證明左失敗囉😂😂
唔係仲幻想緊自己個套成功😂😂

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。