註冊 登入

一人創業的辛酸

其實一個人可以做咩生意
想試下創業,但又覺得一個人好難做
好似喜茶都要一班朋友先做得起

精選樓盤
一人創業如果有特殊技能係唔難做,如果單靠做Trading係幾辛苦

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
創業十次
真係可能只成功一次

真係要恒心,同財力支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-1-13 12:01 PM 發表

一人創業如果有特殊技能係唔難做,如果單靠做Trading係幾辛苦
如果醫生,律師,會計師之類創業較易

自己由零開始搞新野出尼真係唔易

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Andychau819 於 2019-1-13 02:16 AM 發表

首先 無人迫你創業 你可以選擇打工
我唔會令到自己不停地燒錢 而未見到回報
不停燒錢 無回報 咪證明左失敗囉😂😂
唔係仲幻想緊自己個套成功😂😂 ...
明白,咁想問夾左幾多出來?
人工共識係幾多呢?例如做D咩會有幾錢呢?
幾多年breakeven 又幾多年有net profit 呢?

你撞過大獲係咩事呢?你又點解決?聽你講野咩都做過哂,一定答到

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2019-1-13 05:34 AM 發表

其實一個人可以做咩生意
想試下創業,但又覺得一個人好難做
好似喜茶都要一班朋友先做得起
做間喜茶是請人打工,不是請朋友吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-13 07:46 PM 發表

明白,咁想問夾左幾多出來?
人工共識係幾多呢?例如做D咩會有幾錢呢?
幾多年breakeven 又幾多年有net profit 呢?

你撞過大獲係咩事呢?你又點解決?聽你講野咩都做過哂,一定答到 ...
每個行業預算又唔同wo 
一個人創業你有錢 你可以乜都搵人搞 但比錢。 賺到幾多全部自己 ,同樣地蝕幾多自己負責。  創業基本上你對於本身個行一定有認識,有一定既認識 自自然然就知道自己點做,開支幾多 人工大概幾多 。 而我對於合夥的理解就係  我有一個plan 我要我同我拍檔講明個計劃係點,開支 虧損 係幾多 岩就一齊 唔岩就唔夾 。 
而我暫時做緊既唔係搵短期快錢 ,所以我唔會預計我會賺幾多,我唔識計呢條數 

其實最大獲係咩:最多咪蝕晒預期蝕最多既錢   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bizteam 於 2019-1-9 04:39 PM 發表

個人覺得一人做野最大好處係容易落決定,落錯左都唔會比人插,心理壓力冇咁大,自己衰左鬧下自己就算。

有partner時,每人幾個ideas,個個都覺得自己個idea最好最perfect, 點講都聽唔入耳,最後衰左要比人插,未開始巳身心疲累。 ...
做生意,一定系一個人話晒事,同人夾份盞鬧交收場.
俗語話一個人2條心唔算多,2個人4條心,公司如何發展.

如果係1個強勢leader係得嘅,最近係Pearl台睇咗套電影The Walk,講個人有天份行綱線,但係發現自己有不足,於是去馬戲團搵高手教,跟住發現理想係響世貿中心頂樓行一次鋼線,如是開始組隊完成理想,後來一次意外發現除咗行重要識拉鋼線,搵高手再教路,但係拉鋼線係家傳絕學....不過最後係成咗Team兼完成壯舉.
套戲係講此人:

https://zh.wikipedia.org/wiki/菲利普·珀蒂
引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-1-15 02:16 PM 發表

做生意,一定系一個人話晒事,同人夾份盞鬧交收場.
俗語話一個人2條心唔算多,2個人4條心,公司如何發展.

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎

回覆 引用 TOP

一個人創業係好既,起碼係自己可以控制到大局。但當事情很多,自己都處理唔到既時候,最後都係要再外判搵幫手,但係形式就唔係搵part er, 而係搵到一啲同行既幫手,但係人地唔係打一份工,一定冇咁上心。遇到這個樽頸位。 都幾頭㾗.......

基本上好多人只會吹,真正落手就冇做過,所以part 人要好小心,試下問下D問題再問點做好,你就知佢咩料

其實夾得幾年,大家知大家咩位,就煩小好多野,再start up 就易好多

一個人唔係問題,最on9 係有D so call 大客,幾千蚊單野都話叫你做demo 先,又話要大間信得過,又想平,個D客,見我都唔會見

回覆 引用 TOP

一人創業好累

我也是,最困難是客源...  會讓人放棄

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。