註冊 登入

一人創業的辛酸

我都一路返正職一邊開公司,感覺上好想做很多野但時間真係有限…
晚上返到屋企做自己公司野,老婆有時都會投訴我唔理佢…

幾好用的 50 大升幅網:
http://www.hkgdstock.com/

回覆 引用 TOP

精選樓盤
大家的宣傳都係自己做 ? 定搵人做 ? 只係主力做online ?

回覆 引用 TOP

絕對同意!我創業咗大半年,深深體會到嗰種孤獨感,特別我係做專業人士,身邊朋友都係專業人士,佢哋開口埋口都係話老闆乜乜乜唔掂,返工最好做少D... 佢哋眼中你走去創業係好無聊嘅行為,有$去買樓好過🤷🏻‍♀️
所以我依家都唔會特別分享,唔係人人會明白,講多返而令自己更孤獨。同勉之啦!

引用:
原帖由 花合子 於 2019-2-9 07:08 PM 發表

絕對同意!我創業咗大半年,深深體會到嗰種孤獨感,特別我係做專業人士,身邊朋友都係專業人士,佢哋開口埋口都係話老闆乜乜乜唔掂,返工最好做少D... 佢哋眼中你走去創業係好無聊嘅行為,有$去買樓好過🤷🏻‍♀️
所以我依家都唔會特別分享,唔係人人會明白,講多返而令自己更孤獨。同勉之啦! ...
以前打工可以大把同事一齊食飯,自已創業後你會發現搵你食飯嘅多數有求於你

回覆 引用 TOP

大家有冇覺得自己成日都夾在中間,客人同supplier 都可以畀面色你睇,自己既角色係乜都要食哂😩

引用:
原帖由 超級紫色的老闆 於 2019-2-14 11:26 PM 發表

大家有冇覺得自己成日都夾在中間,客人同supplier 都可以畀面色你睇,自己既角色係乜都要食哂😩
到你生意穩定左,就變你可以比面色佢哋睇,加油

回覆 引用 TOP

如果要搵一人寫字樓,大家有冇乜嘢好介紹(九龍區) ?因為幾百尺既單位就好多選擇

我都係一個人創業做左3年! 頂唔順請左一個大陸人! 宜家做左8年了, 香港都係得自己一個, 悶爆!

回覆 引用 TOP

學習中

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
邊返兼職邊在工作室創業好煎熬。

因為要整大量相片,進度好慢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bizteam 於 2019-1-9 04:29 PM 發表

而家細公司員工地位比老細高,可以既話外判。

一人創業問題(註:理解為冇員工)
- 欠缺brianstorming, 容易走錯方向。
- 兼顧太多野,發展很慢。
- 一人創業相信交際能力有限,難成大事 ...
同意!最慘真係自己BRAINSTORM,好易鑽牛角尖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火腿芝士飛碟 於 2019-2-21 10:32 PM 發表

如果要搵一人寫字樓,大家有冇乜嘢好介紹(九龍區) ?因為幾百尺既單位就好多選擇
觀塘有平平地嘅一二人辦公室,近地鐵

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-3-1 12:28 AM 發表

觀塘有平平地嘅一二人辦公室,近地鐵
有搵過觀塘,除咗駱駝漆大廈,其他都係d橫街入面,最少都距離地鐵站15分鐘。因為我成日有客要上嚟,所以真係想搵正正地鐵站隔離。

同埋依家好多商務中心又間d位做open area既共享空間,選擇又少咗

引用:
原帖由 火腿芝士飛碟 於 2019-3-1 01:50 AM 發表

有搵過觀塘,除咗駱駝漆大廈,其他都係d橫街入面,最少都距離地鐵站15分鐘。因為我成日有客要上嚟,所以真係想搵正正地鐵站隔離。

同埋依家好多商務中心又間d位做open area既共享空間,選擇又少咗 ...
1~2人獨立細房都有選擇架,離地鐵唔駛15分鐘 ,朋友用過,如果你想知我再問佢,不過你自己都要查下間嘢仲有無呢類房,因為近地鐵站+唔貴 真係唔多選擇。。。。
我都認同OPEN AREA係好OPEN好型。。。但係間唔中要SOCIAL呢。。。朋友話唔係好啱佢,佢只想靜靜地做下嘢

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。