註冊 登入

一人創業的辛酸

一人創業的辛酸 E-mail 此主題給朋友

大家一人創業要面對怎樣的辛酸,又如何平衡自己呢?

精選樓盤
攪自己產品:
比想像中攪得耐,時間要以年計,其實外發比人做對方出品係好慢
自己support自己
好彩有層樓,依家賣樓套現繼續攪
開咗成年間公司只係洗咗12萬幾都算少,主要支出係申請專利費

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-1-9 01:10 PM 發表

攪自己產品:
自己support自己
開咗成年間公司只係洗咗12萬幾都算少,主要支出係申請專利費 ...
套現左層樓去搞生意,洗左12萬,咁有冇收入吖? 點維持生活? 咁有冇拍檔同你一齊做吖?

一人搞左間公司年半放左!而家再轉變中,但未有清晰方向。明白一人創業既辛酸

引用:
原帖由 bizteam 於 2019-1-9 04:14 PM 發表

一人搞左間公司年半放左!而家再轉變中,但未有清晰方向。明白一人創業既辛酸
好多時候要面對既係自己要落一啲決定而帶來既壓力

引用:
原帖由 超級紫色的老闆 於 2019-1-9 12:10 PM 發表

而家細公司員工地位比老細高,可以既話外判。

一人創業問題(註:理解為冇員工)
- 欠缺brianstorming, 容易走錯方向。
- 兼顧太多野,發展很慢。
- 一人創業相信交際能力有限,難成大事

引用:
原帖由 超級紫色的老闆 於 2019-1-9 04:26 PM 發表

好多時候要面對既係自己要落一啲決定而帶來既壓力
個人覺得一人做野最大好處係容易落決定,落錯左都唔會比人插,心理壓力冇咁大,自己衰左鬧下自己就算。

有partner時,每人幾個ideas,個個都覺得自己個idea最好最perfect, 點講都聽唔入耳,最後衰左要比人插,未開始巳身心疲累。

引用:
原帖由 bizteam 於 2019-1-9 04:39 PM 發表

個人覺得一人做野最大好處係容易落決定,落錯左都唔會比人插,心理壓力冇咁大,自己衰左鬧下自己就算。

有partner時,每人幾個ideas,個個都覺得自己個idea最好最perfect, 點講都聽唔入耳,最後衰左要比人插,未開始巳身心疲累。 ...
你都講得好岩,起碼自己一人堂,都係自己怪自己。但係當要負責任既時候都係一個人都負全責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-1-9 01:10 PM 發表

攪自己產品:
自己support自己
開咗成年間公司只係洗咗12萬幾都算少,主要支出係申請專利費 ...
夠膽埋樓去做,勁!!

回覆 引用 TOP

一人創業難,同partner (s),創業一樣難,創業本黎都唔係一條容易行既路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級紫色的老闆 於 2019-1-9 12:10 PM 發表

晚晚唔夠瞓一頂十,冇會計張張單都係親手出
捱到有錢請人,點知一比人跟D客就complain
新人冇common sense, $100 件貨,20%off discount, 佢寫$20 比人,我話佢錯,佢仲話英文係咁,我face to face 同佢講,$100 20% off = $80 呀吊你老冇

我而家就係一個人創業
勝在自由

呢12萬係我做呢種生意嘅角度一定要洗,因為可以用專利權排他性變成無競爭者,暫時中國同香港得我間公司可以authorize生產銷售呢種產品,至於賣樓係PlanB,都預咗,60歲之後有公務員退休金做backup
引用:
原帖由 超級紫色的老闆 於 2019-1-9 02:39 PM 發表

套現左層樓去搞生意,洗左12萬,咁有冇收入吖? 點維持生活? 咁有冇拍檔同你一齊做吖?

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
引用:
原帖由 sandoeman 於 2019-1-9 05:54 PM 發表

晚晚唔夠瞓一頂十,冇會計張張單都係親手出
捱到有錢請人,點知一比人跟D客就complain
新人冇common sense, $100 件貨,20%off discount, 佢寫$20 比人,我話佢錯,佢仲話英文係咁,我face to face 同佢講,$100 20% off = $80 呀吊你老冇 ...
請人真係會好激氣,始終普通人打工心態,都係做又三十六,唔做都係三十六,唔會上心,除非真係咁岩遇到有責任感既人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 迪比細細路 於 2019-1-9 06:22 PM 發表

我而家就係一個人創業
勝在自由
一人創業會感到很多時候都是自己一人分飾多角,想和別人分担嗎?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。