• 瀏覽: 632,108
  • 回覆: 667
  • 追帖: 373
大家俾面,Ver 12發言異常踴躍,轉眼留言數已直迫8000,為防舊帖被封,提早一點開ver 13新帖,以供大家發問討論😜

本帖眨眼已經由version1到version 13!!
時間久了卻無忘初心!本帖開立是想透過理性討論,去除惡意惡言,目的就只是一起迎難而上,共同發達。本意亦非常純正,就是以我及帖高手的經驗和知識,幫得1個得1個!要知道升市賺錢很容易,於熊市中保持盈利,又或者要聰明巧妙地避到一劫,卻很難!😐😌

歡迎各位於此帖討論交流,共襄股票發達大計!具挑釁味道或於此賣廣告的留言,或會被摒除!

然而,由於本人工務繁忙,僅能百忙中抽空回覆諸位提問;發問者眾而時間精神皆有限,故未必能每個留言也回覆,請各位見諒!!!另發問時宜輸入買入位,以讓我可幫各位評時度勢,評估出入位;需知道:輸贏取決於起跑線上,買入價決定了形勢和最終利潤多少!!

最後,就是老規矩:
我知道大家都很溫文有禮,但為優化留言內容,更防人家謂我們灌水。故此,自ver 9起,客套話,如早安,晚安,Good morning 等一律可免了。

至於本人認為有挑釁意味,甚至粗言穢語夾雜其中的留言,本人或將行必殺令而無需事先預告,請留意慎言

**大家記得請係#1留言俾個心心

熱賣及精選
引用:
原帖由 Elainepoon 於 2019-1-7 04:42 PM 發表

可否插番1千點
睇日圖stc唔似應驗。充其量只是到達相對高位

恆指今日如我預期劇本走,先閃試26066大位後回軟,跌回25808大位附近的25835收。
舊帖ver 12中有提及過之前回調使恆指的技術指標跌回相對較低位置,令恆指再往下跌太多的動力減弱不少。故此,可預期恆指短期內仍可反覆向上反彈,指標上左去方有動能和空間往下插。今波反彈目標暫看26372。強的可到26833至26888!反彈或最快將於1月中左右完結,耐一點2月初,最遲2月初恆指或會出現一段較明顯的跌勢,暫時預測如此,有改再跟進

引用:
原帖由 陳大文105106 於 2019-1-7 04:37 PM 發表

support
金方面,1210以下約1206至1208才出手

引用:
原帖由 cherryp0888 於 2019-1-7 06:45 PM 發表

打錯字呀m兄,25835喔
已更正😁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 namimibaby 於 2019-1-7 08:43 PM 發表

M兄,感謝你下午回覆,收工睇到吉仔出咗好差業績,係咪似會不斷尋底,要馬上止蝕?
11至11.2料有支持。最近股價下跌已反映這份業績的不利因素。
估計175會在上述位置觸底上番去今午所講過嘅位置,之後才再往下尋底,跌穿10蚊

引用:
原帖由 namimibaby 於 2019-1-7 08:55 PM 發表

有你嘅分析,我都安定啲,其實我大約12.5就回本,今朝諗住差不多走得時,巿升佢跌,級級落,真係有啲驚無底。
唔洗驚。以10.8左右做止蝕位。有左止蝕位就控制了損失。就不用怕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 namimibaby 於 2019-1-7 08:55 PM 發表

有你嘅分析,我都安定啲,其實我大約12.5就回本,今朝諗住差不多走得時,巿升佢跌,級級落,真係有啲驚無底。
13831於0.056-0.058有可博短打的值博率

引用:
原帖由 zerogodv 於 2019-1-7 10:53 PM 發表

未啊,坐梗40格,止蝕仲可以,不過我講過睇14號,如果唔上返265,咁未必會插得咁深,驚佢掉轉頭跌返落來,咁唯有食佐佢,等M兄所講二月
正式來說,1月21日開始要小心介備了

引用:
原帖由 番倍 於 2019-1-7 10:17 PM 發表

想請問m兄講果隻金輪係咩no.?
金買升嘅。可留意10027。。。。by the way,隨著美港股往上反彈的預測,估計市場避險情緒降低,金,日元及瑞士法郎等資金避難資產料會往下整固,故現時或並非買入黃金call輪的黃金時間

引用:
原帖由 zerogodv 於 2019-1-7 11:15 PM 發表

7月20日至10月30日

27745---->29083---->27578      (7月20-8月2, 共9日) , 反彈頂到底. 約-5.18%

27578---->28728---->26871      (8月2-8月16,  共10日), 約 -6.46%

26871---->28580---->26219     ...
interesting calculation

175走勢比想像中差。或許要見9.6才有望出現技彈,即現時應尚欠一跌

引用:
原帖由 yumiaa 於 2019-1-8 03:25 PM 發表

請問12如何?可put嘛?
12現時沽非最佳時,等佢遲啲上返42甚至43.3左右先沽。

引用:
原帖由 gnullung 於 2019-1-8 03:26 PM 發表

今日恆指係M兄大位徘徊,分鐘圖指數上哂去
上上落落。仍在25808附近徘徊,且仍在26066超大位下運行。觀望味濃

引用:
原帖由 inone2 於 2019-1-8 03:39 PM 發表

向上已經認定,差在會否 回吐 後再上!!!!!!!
認同。明天有機又是先落後上。先下試25555至25666之間,補裂後再度發力

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]