• 瀏覽: 636,875
  • 回覆: 1,213
  • 追帖: 373
引用:
原帖由 millerkit31 於 2019-1-7 04:52 PM 發表

恆指今日如我預期劇本走,先閃試26066大位後回軟,跌回25808大位附近的26835收。
舊帖ver 12中有提及過之前回調使恆指的技術指標跌回相對較低位置,令恆指再往下跌太多的動力減弱不少。故此,可預期恆指短期內仍可反覆向上反彈,指標上左去方有動能和空間往下插。今波反彈目標暫看26372。強的可到26833至26888!反彈或最快將於1月中左右完結,耐一點2月初,最遲2月初恆指或會出現一段較明 ...
點解你地咁快手ka我俾佐️啦!多謝M兄先!大位起碼要上262-265以上先有位插落去,今日升勢不似預期係有D失望既!今日快閃牛五格,加注62016@0.23,58179平均@0.14,仲有QQ、2318、27put輪,QQ安坐中,QQ今日剛突破三角,要沽既朋友小心,其餘無咩突別,D指標磨到上上落落好似等咩咁,估計會再有一波上260-262呢D位,已急不及待加佐注熊仔
溫馨提示:
不要近熊或牛,玩快閃牛自問身手要快,暫時繼續無視反彈馮高熊!

關於QQ,睇MACD紅線穿上綠線可能會引發新一輪既升浪,如M兄提及恆指應要上到262-264以上才有空間向下落,扯看看QQ能否帶領恆指突破260呢個大家心中既阻力位

加上今天QQ非常咁硬,上升三角也突破埋,QQ暫時不宜沽或熊了

回覆 引用 TOP

支持一邊學、一邊睇、一邊實習

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Elainepoon 於 2019-1-7 08:51 PM 發表

Zero兄,你如果走qq put可否提提呀?
一定,但我睇現在要捱下

引用:
原帖由 番倍 於 2019-1-7 10:17 PM 發表

想請問m兄講果隻金輪係咩no.?
我都想知X2

現在掉轉頭想佢升高D,以現時呢個位針位都唔夠,到時又跌到唔拖唔水咁,又要再等

引用:
原帖由 Percy817 於 2019-1-7 10:50 PM 發表

Zero兄, 你隻270 bear走左未呀?
未啊,坐梗40格,止蝕仲可以,不過我講過睇14號,如果唔上返265,咁未必會插得咁深,驚佢掉轉頭跌返落來,咁唯有食佐佢,等M兄所講二月

見底日子估算12月21日係38日,如果數日子係50-54日,咁應該會係11號至17號,未必啱,唔跌唔好話我各位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 millerkit31 於 2019-1-7 11:04 PM 發表

正式來說,1月21日開始要小心介備了
收到M兄,我仲要計一計大既既跌幅會去到咩位暫時以27260為頂14%會到23443、15%會到23171到時血流成河

7月20日至10月30日

27745---->29083---->27578      (7月20-8月2, 共9日) , 反彈頂到底. 約-5.18%

27578---->28728---->26871      (8月2-8月16,  共10日), 約 -6.46%

26871---->28580---->26219     (8月16-9月12, 共19日), 約 -8.26%

26219---->28031---->24540   (9月12-10月30,  共31日), 約-12.45%

24540---->27260---->?????     (10月30-X月X日, 必定31日以上)

我大既計法係
50-54日

如果照跌幅既%計算跌係5%、6%、8%、12.5%

相差係1、2、4.5、?
?=估9
即係12.5%+9%=21.5%

以27260頂計跌21%即係=21535

引用:
原帖由 millerkit31 於 2019-1-7 11:16 PM 發表

interesting calculation
亂計,假設前提係一浪低於一浪,每次反彈都不高於前浪頂見笑了M兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 柏垟 於 2019-1-8 08:05 AM 發表

江恩波動率都係相似計法。 

點數和時間,是一個循環,升跌升可以劃成一個圓形。但係要將數字和時間做transformation.  

我用半圓去做,只計到方向和幾個可能的時間。因為答案多,形成概率比較低,好多時操作都好只可以作為一個參考。   ...
多謝柏兄,始終有幾個假設,所以都係只作為參考

引用:
原帖由 柏垟 於 2019-1-8 09:19 AM 發表

預測系統太長時間,要成個月才知中唔中,又唔知咩原因,成個系統會不穩定。指數上落,又會磨走曬鬥志。  

我都係過來跟M兄學野。 M兄啲支持,阻力位好實在,比較好操作。 ...
係,M兄既支持及阻力位對於我開熊倉及平倉既位好重要,配合埋分注和系統性既操作手法,唔係包贏但已減低失誤除佐有時自己手痕唔守紀律快閃之外

準備食牛快閃

引用:
原帖由 millerkit31 於 2019-1-8 03:29 PM 發表

上上落落。仍在25808附近徘徊,且仍在26066超大位下運行。觀望味濃
準備窄幅上落,等消息

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]