註冊 登入

如果有一百萬做股票期權short put ,每月太約可以收到幾多

如果有一百萬做股票期權short put ,每月太約可以收到幾多 E-mail 此主題給朋友

如題

精選樓盤
15000 到20000,不過好難

回覆 引用 TOP

1月2日 如果做即月short put hsbc 5
36張 @$62.5 收1.3x-1.4期權金
大約收$19xxx-20xxx
如穿 要用$90萬接貨

引用:
原帖由 樓下笨拙的妹頭 於 2019-1-12 02:02 PM 發表

1月2日 如果做即月short put hsbc 5
36張 @$62.5 收1.3x-1.4期權金
大約收$19xxx-20xxx
如穿 要用$90萬接貨
謝謝,但如果咁玩,會唔會被人斬倉?聽聞一通耀才等卷商好易斬人個倉

例如學你提議咁玩62.5沽36張,匯豐跌到60以下,除佐要$62.5接貨之外,有無其他問題(假設有錢接貨)

引用:
原帖由 雷布斯 於 2019-1-12 11:33 PM 發表

謝謝,但如果咁玩,會唔會被人斬倉?聽聞一通耀才等卷商好易斬人個倉

例如學你提議咁玩62.5沽36張,匯豐跌到60以下,除佐要$62.5接貨之外,有無其他問題(假設有錢接貨) ...
其實如果你做sp之後 萬一
5仔股價跌 期權金理應會升 所須的按金亦自然升高
如你只放初初要求所須按金
一定比人追call入$ 更嚴重或被斬倉

如你一開始已放足90萬入去
我從沒遇過被人斬或接過一通電話😅

回覆 引用 TOP

不過始終唔好咁博 以下自己沒經證實 唔知是不是真
我有聽過 d期權價 因引申波幅大升 令價突然急升 大得好誇 有某些股票行要求按金 比例 比行使價 更高😱😱😱
我只玩左3年 係新手 希望有高手 指點吓😅

沽貨仲要畀利息同股息...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雷布斯 於 2019-1-6 03:19 PM 發表

如題
主要視乎可承受風險,另外就是評估大市能力。  做short put, 係要同大市反轉時間做才安全。  即係個市跌左2000點,才應該去shortput。一來權金高,二來低位接貨。  别人恐懼,我貪婪! 呢方面,係好難做到的。  要磨鍊。

引用:
原帖由 柏垟 於 2019-1-14 11:08 AM 發表

主要視乎可承受風險,另外就是評估大市能力。  做short put, 係要同大市反轉時間做才安全。  即係個市跌左2000點,才應該去shortput。一來權金高,二來低位接貨。  别人恐懼,我貪婪! 呢方面,係好難做到的。  要磨鍊。 ...
睇佐幾睇,我都係咁諗,大跌就short put ,大升就short call

但暫時無貨不敢short call,可能等接佐貨先開始short call

原先想試2800但發覺差價好大,
相信以700成交最活躍
暫時睇著388,1299,5,内銀

引用:
原帖由 樓下笨拙的妹頭 於 2019-1-12 11:50 PM 發表

不過始終唔好咁博 以下自己沒經證實 唔知是不是真
我有聽過 d期權價 因引申波幅大升 令價突然急升 大得好誇 有某些股票行要求按金 比例 比行使價 更高😱😱😱
我只玩左3年 係新手 希望有高手 指點吓😅 ...
股票期權按金係錯價的,它和風險没有固定關係。  
上星期做QQ350的Short call。星期一做,按金1222一張。星期五,同樣QQ350,已經去到1855。股價升了6%,按金升了50%。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雷布斯 於 2019-1-14 11:31 AM 發表

睇佐幾睇,我都係咁諗,大跌就short put ,大升就short call

但暫時無貨不敢short call,可能等接佐貨先開始short call

原先想試2800但發覺差價好大,
相信以700成交最活躍
暫時睇著388,1299,5,内銀 ...
股票期權難玩過指數期權。  不過,長遠要有貨。我都選左5隻,希望係熊市低位入到貨。建設銀行,中國人壽,恒生銀行,港交所,騰訊。

今年仍然以收權金為主,所以會無貨short call。 唔會比現價超過strike price。

隔離有個帖,得閒過來交流一下。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 柏垟 於 2019-1-14 11:08 AM 發表

主要視乎可承受風險,另外就是評估大市能力。  做short put, 係要同大市反轉時間做才安全。  即係個市跌左2000點,才應該去shortput。一來權金高,二來低位接貨。  别人恐懼,我貪婪! 呢方面,係好難做到的。  要磨鍊。 ...
多謝分享

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。