註冊 登入

強積金年年收我幾千蚊管理費,輸都要俾

本主題由 hkpal 於 2019-1-2 02:35 PM 移動

強積金年年收我幾千蚊管理費,輸都要俾 E-mail 此主題給朋友

基金公司年年收過百億管理費。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
買又唔識揀,升得唔勁,扣埋個管理費變咗跌,D保險又話轉畀佢跟,跟咗兩年人都唔見埋,又做孤兒

引用:
原帖由 macaomarcos 於 2019-1-2 10:17 PM 發表

買又唔識揀,升得唔勁,扣埋個管理費變咗跌,D保險又話轉畀佢跟,跟咗兩年人都唔見埋,又做孤兒
遇人不淑!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macaomarcos 於 2019-1-2 10:17 PM 發表

請問是那一間?

回覆 引用 TOP

老奉收保顧費

回覆 引用 TOP

但他們說你們不好好管理自己的基金吧

回覆 引用 TOP

留意下有咩基金俾你㨂 同埋收你幾多管理費
有d股票基金收2% 有d追貼指數股票既只收0.75%左右

表現可能冇乜分別 收費低既起碼食水冇咁深

回覆 引用 TOP

仲要冇服務可言,網上同手機服務落後到一個點,收完你錢就佢哋年尾出花紅,你個戶口就輸錢!

引用:
原帖由 香煎紅色回覆 於 2019-1-6 10:22 PM 發表

仲要冇服務可言,網上同手機服務落後到一個點,收完你錢就佢哋年尾出花紅,你個戶口就輸錢!
Mpf自己要跟

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-8 12:47 AM 發表

Mpf自己要跟
對喇,我每年都要轉幾次保本至股票,股票至保本,依股市走勢黎行,現已過80萬。

引用:
原帖由 富加美 於 2019-1-12 10:23 PM 發表

對喇,我每年都要轉幾次保本至股票,股票至保本,依股市走勢黎行,現已過80萬。
咁最近點步署?

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-12 10:33 PM 發表

咁最近點步署?
升左幾日唔會入住,本來等24000入,失左機會,等佢跌番落黎先入,
上年33400走左之後短炒左三轉,戶口賺六萬幾,今年目標係升睇三萬
但愈低入愈好,唔急,低位始終放係21500里個位先。

回覆 引用 TOP

仲有如果有股票係手,強積金係一項不錯的吐敦工具

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 12/1/2019 22:33 發表

咁最近點步署?
最近當然係等待機會轉入股票基金
升市轉入股票基金,跌市轉入保本基金

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-1-8 12:47 AM 發表

Mpf自己要跟
點解股票跟完都輸到嘔 

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。