註冊 登入

強積金年年收我幾千蚊管理費,輸都要俾

本主題由 hkpal 於 2019-1-2 02:35 PM 移動
引用:
原帖由 努MIC 於 2019-1-13 02:48 PM 發表

最近當然係等待機會轉入股票基金
升市轉入股票基金,跌市轉入保本基金
想唔發都難啦!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 努MIC 於 2019-1-13 02:48 PM 發表

最近當然係等待機會轉入股票基金
升市轉入股票基金,跌市轉入保本基金
後市點睇?

回覆 引用 TOP

MPF可以中線去睇,港股剛剛完成中級回調,黎緊有較大機會繼續升,你可等恆指升穿前高位,一次過入晒港股基金;想穩健D,就分2次入,留一半係保守基金,入一半港股基金

引用:
原帖由 努MIC 於 2019-1-16 04:21 PM 發表

MPF可以中線去睇,港股剛剛完成中級回調,黎緊有較大機會繼續升,你可等恆指升穿前高位,一次過入晒港股基金;想穩健D,就分2次入,留一半係保守基金,入一半港股基金 ...
貿易戰傾唔惦數!會唔會再影響港股?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔駛做.. 於 2019-1-21 08:46 PM 發表

aia,,我保正基金,轉股票基再轉回保正基金後就唔可再轉出,,只可以12月1至11月30日,即一年只有一次免費轉出股票再回保正基金
我3個戶口都可以任轉,匯豐,恆生,BCT都可以上綱任轉,2個工作日就又可以再轉過。如果AIA唔係公司出糧必定戶口咁你轉其他基金公司用綱上理財便可,十年下來會很大差別。

引用:
原帖由 唔駛做.. 於 2019-1-21 08:48 PM 發表

轉出回入,是要比費用?
死人基金公司已經有年費,中途任轉不收費的,
但中間一定食你差價,唔係全港18年來比左成幾百億手續費基金佬賺d錢邊度黎?

引用:
原帖由 唔駛做.. 於 2019-1-21 08:56 PM 發表

我公司上年轉咗aia
你問AIA攞綱上戶口密碼便可,或電話轉帳指示手續,一定可以轉的,唔係強積金管理委員會投訴。

引用:
原帖由 唔駛做.. 於 2019-1-21 08:59 PM 發表

係咪我得一次轉換
今日4點前轉以今日收市價計算,4點後就會係天日恆指結算價,一般轉左第三日,即23號會係show 新組合分配,咁又可以再轉喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔駛做.. 於 2019-1-21 09:01 PM 發表

我用手機轉換基金,,但他寫明,12月1至11月30,一個年度只可轉離一次保證基金
唔洗理,我成日轉,60歲前目標300萬

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。