[海外置業] 日本樓每次租務前都需翻新嗎

隔山買牛去投資,點解唔買隻可隨時巡視收租Reit領展?

熱賣及精選
引用:
原帖由 tw00007598 於 2019-4-15 12:52 PM 發表

師兄, 可否開開名 , 唔好全名打個交差都好 , 等大家可以睇路行.
總之唔好去尖沙咀行行下街走去d 地鋪睇日本樓啦下   尤其是叫"卓x"果d 鋪頭
(詳情inbox 再問啦)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-5-27 03:55 PM 發表

隔山買牛去投資,點解唔買隻可隨時巡視收租Reit領展?
講得岩~
買股票收息真係無咁多麻煩野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ekiller2003 於 2019-5-27 03:39 PM 發表

師兄, 可否暗示下係邊間AA等小弟可以回避
小弟對日本樓有興趣, 但宜家香港既日本樓AA多如牛毛
賣廣告賣到開巷既有, 標榜自己熱心跟到足既有, 話係日資背景既有
小弟都知凡AA必掠水, 差左掠得深定淺, 掠完做到野幫到忙既接受, 只怕掠完就關人鬼事
請教各位師兄師姐, 大家買日本樓係搵香港AA, 定直接搵日本AA?? ...
如果有得俾我揀多次我都會搵日本AA

另外youtube 見到呢條片講左d 有關買海外樓既問題~
你可以睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=Ad2Id36VF5U

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們香港人 於 2019-4-30 10:07 AM 發表

我有2間東京, 1間大阪, 東京係 30年樓齡studio flat, 大阪係20年樓齡studio flat

其中一間東京樓租比個老人家, 無啦啦死L左, 好彩對方有買保險, 我翻新賠少D
修復工程係DD CASE 一定要做, 冇計
跟住變左事故物業, 要平40%租出街, 我都OK, 規則租完一張約後可以回復正常租金水平
最不服氣係, 收到管理處話條日本人3年冇交熱水費 (10萬YEN), 死L左就追 9 我
條日本人欠的熱水費係係我買入之前已經存在!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔L明點解欠3年, 都冇人通知, 又唔CUT 水,
我同租管傾完, 租管同租管律師都係要屈9我比
同買個間 sales agency 理論, 佢冇認錯, 仲要比佢話, 佢話你係咪告我銷售手法? 又話如果係佢就一定會比$....
之後MESSAGE都唔覆......

我唔否定日本樓投資價值, 尢其東京,其實東京升樓有升的, 你係東京都搵暑一千萬樓下都不容易了
Yen 係歷史尚算低水
租管用緊 Wealthpark, 暫時認為租管OK, 算跟得足, 希望佢地保持到專業。
嘩~~~
agent 咁串???
個租客係病死定係咩事?
俾錢裝修完仲要租金打六折好慘啫

引用:
原帖由 家中芳香的馬桶 於 2019-6-5 11:52 PM 發表

嘩~~~
agent 咁串???
個租客係病死定係咩事?
自然死亡的話第一份租約會弱少少之後
通常都返到去八折水平

上車樓-(筆名:房冬)上車分享,一個鍾意睇BLOG, 睇書, 睇靚模但更鍾意睇樓的比堅拿投資者, 分享下樓市怪現象......
引用:
原帖由 上車樓 於 2019-6-5 11:53 PM 發表

自然死亡的話第一份租約會弱少少之後
通常都返到去八折水平
一份約係咪都要簽起碼一年?
過左幾耐先會番番去原價呀?

引用:
原帖由 家中芳香的馬桶 於 2019-6-5 11:56 PM 發表

一份約係咪都要簽起碼一年?
過左幾耐先會番番去原價呀?
直至第一手租客走咗
返去原價就好難
通常都要平少少
如果好靚為嗰啲我見過租金講緊都係市價嘅九折

上車樓-(筆名:房冬)上車分享,一個鍾意睇BLOG, 睇書, 睇靚模但更鍾意睇樓的比堅拿投資者, 分享下樓市怪現象......
引用:
原帖由 上車樓 於 2019-6-5 11:58 PM 發表

直至第一手租客走咗
返去原價就好難
通常都要平少少
如果好靚為嗰啲我見過租金講緊都係市價嘅九折
咁都幾無奈~
之後賣出去個價錢係咪都有影響?

引用:
原帖由 家中芳香的馬桶 於 2019-6-6 12:02 AM 發表

咁都幾無奈~
之後賣出去個價錢係咪都有影響?
這個是肯定有影響😢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家中芳香的馬桶 於 2019-6-5 11:52 PM 發表

嘩~~~
agent 咁串???
個租客係病死定係咩事?
香港agent一賣左層樓佣金已袋袋平安
都好少會有咩售後服務架啦
唔覆message/ 已讀不回都好閒
再唔係就賴日本租管公司問題
講到唔關佢地事咁

引用:
原帖由 ANTMeow 於 2019-6-6 12:16 AM 發表

香港agent一賣左層樓佣金已袋袋平安
都好少會有咩售後服務架啦
唔覆message/ 已讀不回都好閒
再唔係就賴日本租管公司問題
講到唔關佢地事咁
除非租管係AA直營埋, 個AA有錢賺都可能會理
否則判上判咁AA又無油水真係會咩都唔理

引用:
原帖由 ekiller2003 於 2019-6-6 05:40 PM 發表

除非租管係AA直營埋, 個AA有錢賺都可能會理
否則判上判咁AA又無油水真係會咩都唔理
係呀
所以要買日本樓
直接搵當地AA係比較好
因為佢地賣完樓俾你之後會做埋租管

回覆 引用 TOP

日本樓最怕租客走,雖然可以加返D租,但是中間使費不少,其實香港也有一樣情況,只是lump sum 大,D使費無甘覺,但一、二個月也會無租收,買日本不要只看回報,也要看看租金合唔合理,租客資料,40-60歲最好,租一世機會比較大

引用:
原帖由 無聊人2009 於 2019-6-6 11:30 PM 發表

日本樓最怕租客走,雖然可以加返D租,但是中間使費不少,其實香港也有一樣情況,只是lump sum 大,D使費無甘覺,但一、二個月也會無租收,買日本不要只看回報,也要看看租金合唔合理,租客資料,40-60歲最好,租一世機會比較大 ...
我層福岡樓
交通方便
市價租金
但租客走左都要半年後先搵到人租

個租客租一世又唔好
陣間好似樓上位師兄咁唔好彩
租客自然死亡
又變成"事故單位"

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。