[其他] 交管理費感覺似交租 香討焦點

不嬲當交租,同租樓冇分別

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 宅男有野講 於 2018-12-27 07:21 PM 發表

可唔可以用多d智能保安系統,
減少管理員,同減少無謂嘅節日裝飾,
咁就減到管理費
你就想,我度間管理公司,每逢過年,座頭同位D管理員,由年初一至初五,日日不同人,咁你出入識做啦!

夠養部錢七

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;

回覆 引用 TOP

而家啲管理費亂咁提升,但服務質素效果一樣,完全無厘頭

純粹個人意見 , 不喜勿插.....得太過份~

回覆 引用 TOP

居屋無會所, 睇下你要乜

回覆 引用 TOP

6元尺、一千尺成6K、幾那利

都是買舊樓so

回覆 引用 TOP

所以住宅已不值投資,在下行週期,管理費,維修等突然感覺好顯眼

回覆 引用 TOP

係硬好先覺得自己供樓係儲緊,三四成係息,仲有管理費差嚮地租,又折舊,又要維修,幾年又要裝修

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2018-12-27 05:54 PM 發表

每呎管理費要4、5元。
發展商變相搶劫

回覆 引用 TOP

我欣賞樓主-.-
做人真係苦.

富而無驕易,貧而無怨難

回覆 引用 TOP

就好似交稅一樣明搶你,唔比又唔得

引用:
原帖由 nnes 於 2018-12-27 07:55 PM 發表

除非退休人士, 香港地有幾多人可以享受到自己屋苑會所設施!?

超豪嘅會所係搵自己笨。
真係好多人唔洗日日返工,係會所游水沖涼消磨一個上午,可以日日去國際學校接放學。屋企2-3架靚車。我都唔明白點解可以咁有錢。呢個係事實!打工只係夠生活,有錢既一定唔係打工為主。

引用:
原帖由 村花愛好者 於 2018-12-27 08:31 PM 發表

你就想,我度間管理公司,每逢過年,座頭同位D管理員,由年初一至初五,日日不同人,咁你出入識做啦!
其實d管理員個個結哂婚,
係咪應該倒轉佢派返俾我哋,或我哋仔女

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2018-12-27 05:35 PM 發表

交管理費感覺似交租,真係懷疑係唔係自己物業。
去大6住小區有免費街頭委員會

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。