[其他] 交管理費感覺似交租 香討焦點

引用:
原帖由 東方含情的駱駝 於 2018-12-27 05:53 PM 發表

過幾年眨值晒又唔覺
銀紙眨值管理費唔會加?!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
樓主交幾錢管理費咁陰公?
有朋友淨管理費都$6000

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2018-12-27 07:21 PM 發表

可唔可以用多d智能保安系統,
減少管理員,同減少無謂嘅節日裝飾,
咁就減到管理費
業主夠齊心可以投票踢走管理公司,自己再找管理公司管理屋苑!

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2018-12-27 05:35 PM 發表

交管理費感覺似交租,真係懷疑係唔係自己物業。
層楼你送比我,等我幫你交

居屋管理費平,實呎$1.x

地產商根本就食硬你

回覆 引用 TOP

有人幫你處理垃圾
清潔公共地方
管理大廈所有大小事宜
交管理費都合情合理 …

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2018-12-27 05:35 PM 發表

買得私樓唔會 care 佢 管理費。尤其係啲新樓

新樓既管理費咁高
簡直係搶錢 …

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
引用:

不似楼主,好多人其實唔醒覺呢点。住開村屋的人,就好明顯感覺得到。

回覆 引用 TOP

萬幾蚊管理費一個月

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-12-27 07:44 PM 發表

新樓既管理費咁高
簡直係搶錢 …
百米應百貨。我住新樓。會用既野唔多。但一定要有。

回覆 引用 TOP

引用:

以前有間屋一 勞永逸,依家要交每年都加嘅管理費,久不久又要大維修,2047年又要補地價,睇嚟業主個名只係虛名。

貴有好多真正及背後原因

真正原因
1.人工每年加3-5%
2.物業正常维修

背後原因
1.圍标令業主支出遠高于市場价格效果低于基本标準
2.每次加費有一班人護航 (可能佢地唔使交,大力支持加費大家俾埋佢哥份)
3.管理公司篤數,一个伙記收幾家茶礼。每家都話全職員工

大家可以接龍喇....

交幾錢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。