註冊 登入

[地產新聞轉載] 新盤斷供】恒地旗下財仔放售尚悅 蝕本價拍賣

新盤斷供】恒地旗下財仔放售尚悅 蝕本價拍賣 E-mail 此主題給朋友

會有人買嗎?

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20181221/59056745

近年新盤積極推出高成數按揭搶客,買家一旦斷供,發展商旗下財務公司能以銀主身份收樓出售。有內地客於2016年向恒地(012)買入元朗尚悅一個單位,獲發展商提供一按上會,最終斷供,單位現淪為恒地旗下財務公司的銀主盤,下月拍賣。

黃開基下月9日拍賣元朗尚悅10座高層H室銀主盤,單位實用面積743方呎,三房連主人套房間隔,業主為內地客,2016年1月6日持中國護照向恒地以823.383萬元買入單位,獲恒地旗下財務公司(榮樂發展有限公司)提供一按,持貨近三年變銀主盤,並以蝕本價拍賣,開價僅750萬元,呎價10,094元,較買入價低73萬元。

據知,恒地旗下財仔是次以銀主身份賣樓。翻查公司註冊處資料顯示,榮樂發展有限公司的公司董事,為恒地副主席李家誠等人。

拍賣行表示,恒生及中銀估值916萬及930萬元,開價低最多近兩成。

精選樓盤
引用:
原帖由 lam703 於 2018-12-21 08:21 PM 發表

16入18走應該未洗輸下話??
有人肯接就係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2018-12-21 08:25 PM 發表

愈來愈多呢類額外供應,大劈特劈。
之前升得快,因為有大陸人入貸。
會不會宜家跌得快,都是因為大陸人出貨里?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C2. 於 2018-12-21 09:03 PM 發表

你去過尚悅就知道咩事,就係隔離俾300個唔使可以買更大既村屋單位了,換著你係住家或者買家又或者租家你都唔會俾多成倍錢來買或租拉,根本就係果個地方有問題,行去西鐵站或者元朗市中心老鏈咁遠,樓下得間村屋士多,仲有個樓盤格局根本就大殺位,係唔記得1.2座定2.3座樓頂接通中間整顆大桃樹來擋煞,唔係話我口臭唱尚悅而係我做地盤咁耐有時D野睇得比班投資上樓既深入,好老實講拋開風水唔計,元朗大把盤好過尚悅,真 ...
尚悅比尚悅·嶺好?

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-21 08:38 PM 發表

呢版有個上月AA
誰人呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C2. 於 2018-12-21 09:42 PM 發表

未去過尚悅嶺,唔敢評論廢事誤導人
我其實去睇過租盤,我覺得係好過尚悅·嶺

引用:
原帖由 C2. 於 2018-12-21 09:59 PM 發表

大佬你錢多過頭咩,樓下D村屋租平過尚悅多多聲拉!
我沒有考慮,覺得位置唔方便

引用:
原帖由 馬沙少將 於 2018-12-21 10:10 PM 發表

將來陸續有大陸人斷供,而大陸人係唔會受香港AA及孽主洗腦嘅,今次真係要食定花生睇戲了
如果真係禁,就麻煩了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chungying0321 於 2018-12-21 10:23 PM 發表

好多人唔知四件事:

1.一月將會恢復下午2-4穿梭巴服務,另,晚上放工時間會加密8至分鐘一班。
2.行6分鐘就到24小時百佳同七十一
3.尚悅.方樓下舖位好大機會係便利店
4.三月重選業主委員會委員,屋苑管理將有新景象

個個業主一定等屋苑越來越好 ...
你住尚悅還是AA?

引用:
原帖由 chungying0321 於 2018-12-21 10:48 PM 發表

你問邊個AA會知我所講的?
唔明?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2018-12-22 06:51 AM 發表

放工時間先8分鐘叫做密968都5-6分鐘一班喇
非繁忙時間同星期日係20分鐘一班,你放假買完一堆嘢要等20分鐘先一班車渣

計埋等車仲耐過你由元朗西鐵去再轉輕鐵去屯門市廣場 ...
稔返AA 要車我們入去睇樓是有原因,起初重想試搭其他車。跟住AA話車我們去睇

引用:
原帖由 esh45 於 2018-12-21 10:25 PM 發表

連發展商都唔睇好自己個盤😂
高價買入里班業主怎麼辦?

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2018-12-22 07:05 AM 發表

之前啲Aa都係咁水人去睇,又話平去西鐵站方便。問佢幾耐一班車就話10分鐘一班,但我一查到放假原來要20分鐘一班車 ,即刻
我的AA 話行去西鉄都方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chungying0321 於 2018-12-22 07:16 AM 發表

你睇拍賣到幾錢囉,廣告寫200萬都得㗎少年
所以好影響到尚悅班業主

引用:
原帖由 mytie2009 於 2018-12-22 03:28 PM 發表

尚悅鐵粉話,「性價比,你識條鐵咩!」😈
我個人認為性價比非常低,不喜勿插。主因是交通不方便,溢價高。宜家用買尚悅價錢可以選擇其他盤了。

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。