註冊 登入

oder flow trading

oder flow trading E-mail 此主題給朋友

各位師兄,
想問下有無人宜家炒期指既方法係用order flow (level 2 tick data)既方法?? 我之前係用price action炒, 最近想用order flow去決定買入/賣出價, 不過我揾唔到有邊間證券公司有提供level 2 tick data, 我係同interactive broker, 問過佢地, 佢地話無提供tick data =.=

精選樓盤
引用:
原帖由 arlun328 於 2018-12-21 06:01 PM 發表

各位師兄,
想問下有無人宜家炒期指既方法係用order flow (level 2 tick data)既方法?? 我之前係用price action炒, 最近想用order flow去決定買入/賣出價, 不過我揾唔到有邊間證券公司有提供level 2 tick data, 我係同interactive broker, 問過佢地, 佢地話無提供tick data =.= ...
淨係 data 廿幾萬一個月。

你會打算俾?

嘩,咁贵

回覆 引用 TOP

不如諗下點解咁貴,邊啲人都會一樣照俾喇。

引用:
原帖由 ethanhunt2018 於 2018-12-24 12:38 PM 發表

不如諗下點解咁貴,邊啲人都會一樣照俾喇。
師兄高見!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

睇題目喇!

答非所問。

用得 Tick Data 就係要 real time.

回覆 引用 TOP

你係唔知定唔信港交所可以提供real time tick date呀!?

回覆 引用 TOP

依家我地用d炒期軟件全部係reaI tim好过Order flow啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arlun328 於 2018-12-21 06:01 PM 發表

各位師兄,
想問下有無人宜家炒期指既方法係用order flow (level 2 tick data)既方法?? 我之前係用price action炒, 最近想用order flow去決定買入/賣出價, 不過我揾唔到有邊間證券公司有提供level 2 tick data, 我係同interactive broker, 問過佢地, 佢地話無提供tick data =.= ...
散戶用price action炒都夠啦,如果你功夫夠做20張大期都夠你食,其他個的唔好諗囉,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽.

回覆 引用 TOP

我初炒期時無互聯網,連real time data都無,要real time data就要同電話公司伸請條專線駁報價機先睇到即市報價,一係就用路透社個的報價機,價錢又係萬萬聲(廿幾年前),講嚟講去的大戶就係靠資訊壟斷搵散戶著數,港交所同政府都係隻眼開隻眼閉咁任的大戶在唔公平情況下屠殺的散戶,邊有可能開放呢的資訊俾你?當年我係人手畫圖然後聽收音機每15分鐘報一次價咁炒,而家有互聯網有免費real time data有免費圖表軟件俾你的散戶炒已經公平咗好多,無可能再開放埋level 2 tick data俾你啦!

回覆 引用 TOP

除非想跟大隊交易否則order flow只係睇到市場情緒及狀況已然,冇乜分析作用;除非想做backtest或統計分析否則tick date送畀你到冇用;又唔係做高頻交易賺取一兩tick價差,一般人實時數據已足夠交易。

回覆 引用 TOP

你問啲淨係識揸刀嘅人,機關槍邊度有得賣?

結果就係咁㗎喇

回覆 引用 TOP

就好似有時遇著一知半解嘅seller你問佢砌機幾錢,佢就只係話畀你知廠機好貴...乜人會用呀之類嘅說話嚟誤導人一樣。

樓主算吧啦...自己搵多啲資料了解吧。

回覆 引用 TOP

落20張大期以內真係無需要玩咁複雜,日日無風無浪食100幾十點,接近100%命中率,如果寫埋程式自動落盤仲輕鬆,雖然會輸少少機械式止蝕但大波幅一定無走雞,除非你係market maker下下200張以上,否則真係唔使諗太多.

回覆 引用 TOP

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。