註冊 登入

[其他] 樓市最恐怖嘅係:劈左都無人睇,之後個心就會慌,為有比買家連住條頸,劈到一頸血

樓市最恐怖嘅係:劈左都無人睇,之後個心就會慌,為有比買家連住條頸,劈到一頸血 E-mail 此主題給朋友

升5成可能要幾年時間,跌一半可以3個月就得。

今次觀塘個新盤,理應可以1Q清,如果清唔到,所有一,二手即時會大劈價3成。
即使賣清硬好都唔好開心,仲有第二批,第三批,第四批⋯只要有一次清唔哂,都會引起骨牌效應。

即使全部賣哂,硬好都唔好開心,仲有排山倒海嘅新盤一個一個咁推,定價只會越來越低...

場面實在血腥恐怖

本來預測樓市只跌4成,而家可能會跌6成

精選樓盤
好像現在股票版這樣。。。沒哂好友

呢個情況,已經由奶嘢最有經驗嘅信置引發

清晒仲慘,少左一大班購買力,2手樓繼續坐啦

信置不嬲都係 摸頂王

引用:
原帖由 edwin12345678 於 2018-12-6 08:48 PM 發表

只好同硬好講一句:時神到⋯    有咁耐風流,⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dandan511 於 2018-12-6 08:57 PM 發表

信置不嬲都係 摸頂王
有過經驗係唔同啲,先聲奪人帶頭劈價走先

引用:
原帖由 彼德c 於 2018-12-6 09:04 PM 發表

信置今次叻仔,第一個劈應該可以好快清,但第二個跟住劈,佢嘅影響力會減弱

引用:
原帖由 彼德c 於 2018-12-6 09:04 PM 發表

用好多好多錢買返來的痛苦經驗
7x年元朗大馬路地王
8x有一單(不過唔記得係乜)
最經典係97小西灣地王之王

小心潑婦與野狗     佢地真係惡到極
最是地產版            永遠要提防
引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2018-12-6 09:06 PM 發表

信置今次叻仔,第一個劈應該可以好快清,但第二個跟住劈,佢嘅影響力會減弱
最驚就係呢次都做唔到一Q清 個影响就大大大大煲
要知兩三房(如果唔夠投資客落疊)唔係好多人買得到

引用:
原帖由 Youngbro 於 2018-12-6 09:11 PM 發表

最驚就係呢次都做唔到一Q清 個影响就大大大大煲
要知兩三房(如果唔夠投資客落疊)唔係好多人買得到
清唔哂,證明市場已經無水買貴野,到時就真係大大煲。

引用:
原帖由 edwin12345678 於 6/12/2018 08:48 PM 發表

聽講七羊賣自住,已失蹤好久了

呢個盤,我估好多換樓客都有興趣,睇吓換樓客識唔識睇局勢啦,劈咗走咗件貨,拎住cash等入伙都應該唔會輸太多嘅!!

引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2018-12-6 09:13 PM 發表

清唔哂,證明市場已經無水買貴野,到時就真係大大煲。
錢就大把人有
你睇下我地班老野申請三年期銀髮債券都六十幾億
佢地多數仲有唔止此數在銀行做緊定期
不過 現時環境就一定唔會買物業

引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2018-12-6 09:06 PM 發表

同意。樓市走勢下跌期,第一水減價覺得抵吸引購買力,跟住開其他盤唔劈大力d即刻覺得不外如是,吸引力大減。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。