打印

[其他] 好? 淡? 關於香討地產版之我見

本主題由 miss5 於 2018-12-5 04:30 PM 關閉

好? 淡? 關於香討地產版之我見 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
(小弟首次出 post,文筆粗疏,不喜任插)

各位師兄好,先來個自我介紹,小弟其實在 discuss 已打滾多年,雖然只係cd-rom 一名,但亦曾有幸見証地產版不少高人强帖如數字兄、黃老闆、村長、星堤兄…… 獲益良多之餘,當然亦見識過不少奇人的另類言行,包括 176 萬賣出德寶後再瞓身唱淡,之後遭人笑足一世嘅的地產版傳奇人物 --- 雞佬,以及一日到黑為求甩手出貨,極力唱好三成實用四季屋仔的 --- 炸彈人等等。

小弟不材,但僥倖於二千年初首度置業其後再搬至更大居所。可惜,因小弟天資平平,只求嘻哈渡日,遊戲人間 (即是懶 + 大駛),故並未如其他師兄般一開二,二開四最終達至財務自由,番工戇鳩之境地,個人身家與各位猛人相比,更是不值一提。

過往到訪香討地產版,雖亦有好、淡兩派學說,但在版主努力下總算能 (大多數時候) 維持一個正面、積極理性的討論空間,以供小弟又或其他 (潛在) 置業新手交流取經。眼見過去師兄們為樓市走勢,指數升跌而各抒已見,甚或打牙骹以宴請為賭注,勝者淡然,敗者坦蕩,相約飯聚找數之餘更結交為好友,實在是非常痛快!

可惜,於小弟而言地產版至今已淪為 aa 及各式打手興風作浪之地。

誠如某些師兄所言,看好看淡實為個人選擇,置業與否亦與人無尤。但開口埋口便咀咒上車客接火棒、等 bbq、上 ifc 等言談,個人意見,只正正顯示言者的葡萄、心腸惡毒及膚淺 (正所謂: 你講兩句我就死咩 dllm? 成熟啲啦!)

正當小弟覺得香討地產版已漸無可取之處時,卻赫然發現 esmp 兄近月出帖確實是令人耳目一新。講真,小弟與 esmp 兄素未謀面,但對其個人見解和風趣言談都十分推崇。在小弟看來,esmp 兄雖為資產階級人士,卻並非仗氣凌人、無的放矢,盲目唱好之輩 (佢亦曾經出帖叫人唔好買樓的,一味叫人做硬好嘅傻 hi… 醒啦!)

山長水遠揸車入元朗拍片,雖然看似 (極度) 無聊,但老老實實,試問香討地產版有何人會如此堂堂正正拍片為証,挺胸與人對質?我亦絕不認為假若 esmp 兄真係輸咗牙骹,仍會諸多 9up 混淆視聽,然後不了了之,走數柒就 (dllm 一千蚊有幾多呀? 莫講跳舞飲酒,兩個人食餐好少少嘅都未得啦!) 為此,小弟表示衷心敬佩! (還望閣下多加努力,為香討帶來一番新氣象!)

實不相瞞,小弟早於十多年前曾住在雞地數年,雖然當時仲未有尚悅,但我亦可以非常肯定地講,從尚悅大門口走至鳳翔路 7-116分鐘 (360秒內)一撚定唔得 (dllm 啲柒人夠胆講四捨五入至 on9…… 雖說網上世界,噏乜都得,但咁濕鳩、無耻、毫無人格風度可言的說話,真係並非人人講得出)

最後,小弟只想講……

chungying0321,真心的,你收皮吧!我唔理你是男是女,係咪住尚悅,但你的存在,確實係污染咗香討地產版,而你,亦肯 - - - - - …… 輸唔起的屎 x 鬼呀!

(利申:過千呎濕鳩爛樓一層,按揭未完,仲有十年左右,市值…… 亦不值一提,只求住得舒服,家人開心便可。各位師兄,不論好淡,有樓冇樓,共勉之!)



熱賣及精選
多謝分享


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 元朗雞地前住户 於 2018-12-5 01:28 PM 發表

(小弟首次出 post,文筆粗疏,不喜任插)

各位師兄好,先來個自我介紹,小弟其實在 discuss 已打滾多年,雖然只係cd-rom 一名,但亦曾有幸見証地產版不少高人强帖如數字兄、黃老闆、村長、星堤兄…… 獲益良多之餘,當然亦見識過不少奇人的 “另類” 言行,包括 176 萬賣出德寶後再瞓身唱淡,之後遭人笑足一世嘅的地產版傳奇人物 - ...
轉頭一陣有個瘋婦入黎話你係我分身就水洗都唔L清啦



班友識無限復活,比人屌到佢收皮就潛水開過個新Acc再9up過


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。